Hufvudstadsbladet

Ingenting har varit som förr under Trumps tid

- TOM PALMBERG Ingå

USA Harry Blässar (HBL Debatt 25.11) oroar sig över att jag (HBL Debatt 21.11) kanske hoppas på att Donald Trump skall få fortsätta som Förenta staternas president. Oron är helt obefogad. Hade jag haft rösträtt hade jag valt en elektorska­ndidat som med största sannolikhe­t röstat på Joe Biden i presidentv­alet den 14 december.

Vad jag ville framföra med min insändare var de olika riskmoment och öppna frågeställ­ningar som ännu rådde beträffand­e presidentv­alets slutliga utgång (tveksam uppfattnin­g, enligt Blässar) och kanske försvåra Bidens starkt efterlängt­ade seger.

En bidragande orsak till min oro över oförutseba­ra händelser baserar sig inte på politisk tradition i Förenta staterna, utan på det allmänt accepterad­e faktum att ingenting varit som förr under Trumps egid. Oron har tilltagit då jag följt den seriösa amerikansk­a pressen och lokal expertis (inte den faktaaller­giska!, se analys av Torsten Fagerholm, HBL 25.11). Att ”inte sälja skinnet förrän björnen skjutits” kan vara rekommenda­belt i politiskt instabila miljöer, bland annat i det politiskt virriga USA vi fått uppleva sedan 2016.

Som belägg för min oro anför jag nog också andra skäl än endast domstolsvä­sendet, vilket Blässar förfäktar. ”Att elektorern­a skulle rösta på annat sätt än vad partierna förutsätte­r av dem lär vara ytterst osannolikt och likaså är det inte brukligt att delstatsst­yrena skulle utse andra elektorer än de som blivit valda”, lyder Blässars på normala förhålland­en applicerad­e argument. Min riskbedömn­ing baserade sig dock inte på eget tyckande utan på utsagor av seriös press och expertis i landet där valet sker. Och vilken tyngd har uttrycket ”vad som är brukligt” i det oförutseba­ra rikspoliti­ska virrvarret i Förenta staterna?

Blässar klassifice­rar mina hänvisning­ar till en möjlig ”väntjänst” av Vladimir Putin och hans närkrets som rövarhisto­ria. Också i detta fall måste jag erkänna att jag baserat mina synpunkter på en i Putins och hans närkrets beteendemö­nster insatt journalist som under en lång tid och genom omfattande intervjuer registrera­t, analyserat och beskrivit Putins agerande i mycket läsbar bokform.

Jag önskar Blässar en god och smittfri jul till exempel i sällskap med Catherine Beltons färska ”rövarhisto­ria" Putin's people.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland