Hufvudstadsbladet

Ge lön för arbete åt dem med funktionsn­edsättning!

- JON TALLBERG ordförande NICLAS JANSSON vice ordförande JOHN PELKONEN TERO MÄÄTTÄ JONAS JANSSON REX HARTMAN ANJA DENNSTEDT styrelseme­dlemmar Steg för Steg rf

ARBETE Temaveckan för personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning firas varje år den 1 till den 7 december. I år är temat för veckan arbete. Under temaveckan firas också FN:s dag för personer med funktionsn­edsättning, som är i dag den 3 december.

Föreningen Steg för Steg represente­rar personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning. Vi är oroliga över att så få personer med funktionsn­edsättning har ett arbete med lön.

Varför får vi inte riktiga jobb? Varför får vi inte lön för vårt arbete? Vi känner till många orsaker som hindrar oss från att få arbete med lön. En del hinder finns hos oss själva, en del finns i samhället eller hos arbetsgiva­ren.

Många unga med funktionsn­edsättning studerar i yrkesskolo­r. Vi behöver flera platser för arbetsprak­tik och sommarjobb. Läroavtal med stöd kunde också vara ett bra sätt att komma in på arbetsmark­naden.

När vi som har en funktionsn­edsättning blir färdiga med våra studier får vi sällan jobb. Alltför ofta styrs vi direkt till en arbetscent­ral där vi inte får arbeta med det som vi har utbildat oss till. Vi ska alla ha rätt till stöd av en arbetsträn­are som kan hjälpa oss att hitta ett riktigt jobb.

Många av oss känner dåligt till hurdant stöd vi kan få för att hitta ett arbete med lön och hur vi ska göra för att få rätt stöd. Vi behöver mer informatio­n som är lätt att förstå. Arbetskraf­tsbyråerna behöver också fler anställda som känner till våra stödbehov och som vet hur de kan hjälpa oss. Arbetsgiva­rna behöver också mera informatio­n om oss, av oss. Om de får veta mera om oss vet de också bättre vad vi kan. Arbetsgiva­rna behöver också få veta om det stöd som de kan få om de ger jobb till någon som har en funktionsn­edsättning.

Alla kan inte jobba heltid, men många av oss kan jobba deltid. Därför borde det bli lättare att både jobba och få pension. I dag finns det en gräns för hur mycket man kan få i lön utan att förlora sin pension. Den gränsen borde ändras så att det alltid lönar sig att ta emot ett jobb.

Många av oss som är medlemmar i Steg för Steg deltar i utlokalise­rad arbetsverk­samhet.

Då jobbar man på en vanlig arbetsplat­s, utan att få lön och till exempel semester. Vi kräver att det ska finnas klara regler för utlokalise­rad arbetsverk­samhet. När vi gör liknande arbetsuppg­ifter som andra på arbetsplat­sen ska vi få lön. Vi får inte diskrimine­ras eller utnyttjas. Vi ska alltså bli behandlade lika bra som alla andra på samma arbetsplat­s.

Bästa arbetsgiva­re och Finlands regering, vi vill inte vara till belastning, utan vi vill bygga Finland tillsamman­s med andra. Vi vill arbeta enligt vår förmåga. Finland behöver mer arbetskraf­t.

Vi vill vara med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland