Hufvudstadsbladet

Signeuls budskap har sjunkit in

Inlägg och hörnor är inte världens bästa medicin mot spelare som Westerlund och Kuikka. Duon lider som bekant inte av höjdskräck.

- JONAS VON WENDT Reporter jonas.wendt@hbl.fi

Det hade gått grus i maskinerie­t under Andrée Jeglertz sista tid som landslagst­ränare. Efter EMslutspel­et 2013 missade Finland VM 2015 och EM 2017. Anna Signeul tog Skottland till EM 2017 och transforme­rade skotsk damfotboll på elitnivå under sina tolv år i landet. I Finland behövde hon inte börja från noll, här hade en solid grund byggts upp och då Signeul hittade rätt taktiskt sett började resultaten infinna sig.

På toppnivå gäller det att skapa en taktik som fungerar och en taktik som tar fram de bästa egenskaper­na hos de spelare som står till ditt förfogande. Markku Kanerva har gjort den biten till en konstform och Anna Signeul är inne på samma väg.

Visst vann Skottland målchanser, hörnor och bollinneha­v i tämligen överlägsen stil på Mixu Paatelaine­ns före detta hemmaplan Easter Road Stadium i Edinburgh men att säga att paniken skulle ha spridits i de finska leden är en grov överdrift.

I slutminute­n osade det katt men med rätt attityd och en gnutta flyt redde Finland upp också de situatione­rna. Emmi Alanen, alltjämt så oerhört viktig i sin tvåvägsrol­l på mittfältet, uppfattade situatione­n blixtsnabb­t och serverade Amanda Rantanen en långboll att springa på. Rantanen hade inte ens varit en minut på planen innan hon gjorde 0–1 i sin första landskamp någonsin och såg till att Finland har ett och ett halvt ben i EM-slutspelet 2022.

Rantanen gjorde en oerhört bra säsong i Helsingfor­slaget PK-35 och har de egenskaper som behövs för en karriär utanför landets gränser. Snabb, teknisk och utrustad med en fin spelförstå­else och ett fint målsinne. Fingertopp­skänsla av Signeul där att ta ut henne i truppen. Resten är, som det så vackert heter, historia.

Rantanen har haft sin beskärda del av elände med sjukdom, skador och problem med självförtr­oendet. Att hon stiger fram och avgör toppmötet är ännu ett litet kapitel i den historiebo­k som gör idrottens värld så förunderli­g.

Skottland stångade sig förgäves mot den finska defensiven där Anna Westerlund och Natalia Kuikka höll i den gemensamma dirigentpi­nnen. Den sistnämnde lämnade Göteborg som svensk mästare och fortsätter karriären i amerikansk­a storklubbe­n Portland. Westerlund har varit fullständi­gt magnifik i två matcher mot Skottland.

Finland har slagit Skottland två gånger om och gjort slut på den tråkiga sviten mot bättre landslag. Landslaget hade i flera år oerhörda problem att nå resultat mot kvalificer­at motstånd. Trendbrott­et i höst är lika efterlängt­at som välkommet.

Finland tvingade eller styrde ut Skottland mot kanterna. Och inne på det centrala mittfältet fanns ont om plats då utmärkta Alanen och Eveliina Summanen, som går från klarhet till klarhet, höll motståndar­na borta från VIP-området.

Det ledde till inlägg, hörnor och avslut från rätt svåra lägen. Inlägg och hörnor är inte världens bästa medicin mot spelare som Westerlund och Kuikka. Duon lider som bekant inte av höjdskräck.

Signeul fick stå ut med en del kritik då VM-kvalet till slutspelet 2019 inte blev någon höjdare. Inte resultatmä­ssigt, inte spelmässig­t. Men också en oerhört rutinerad tränare behöver lite tid på sig för att få pusselbita­rna att falla på plats.

Signeul och hennes stab har gjort Finland till ett lag som är väldigt svårt att slå. Det taktiska upplägget sitter allt bättre i ryggmärgen vilket gör Finland till ett välbalanse­rat lag där ytorna för motståndar­na att jobba på effektivt minimeras. Kanske inte alltid så fantastisk­t sprudlande rent offensivt men här gäller en gammal sanning som säger att det gäller att spela på ett sätt som passar dig. Just nu är passformen, lämpligt till jul, perfekt.

Och nu är laget väldigt nära en plats i England 2022. Portugal väntar i följande hemmamatch som enligt nuvarande planer ska spelas i Finland i februari. Seger där och saken är klar. Då vinner Finland gruppen. Hur som helst är Finland minst garanterad en plats i playoff. Med två matcher kvar av EM-kvalet är det ett läge både Signeul och hennes spelare har tagit emot med öppna armar innan kvalet inleddes.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Natalia Kuikka bildar ett urstarkt sista lås tillsamman­s med Anna Westerlund.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Natalia Kuikka bildar ett urstarkt sista lås tillsamman­s med Anna Westerlund.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland