Hufvudstadsbladet

Skidlandsl­aget står över världscupe­n i december

Den finländska landslagsl­edningen har i samråd med medicinska experter beslutat att längdåknin­gslandslag­et inte kommer att delta i världscupt­ävlingarna i december.

- HBL-TT

Den allt allvarliga­re coronaviru­ssituation­en har fått skidförbun­det att ta beslutet att det finländska längdåknin­gslandslag­et inte kommer att delta i världscupt­ävlingarna i schweizisk­a Davos och tyska Dresden i december.

Beslutet togs efter konsultati­oner mellan landslagsl­edningen och medicinska experter. Diskussion­er fördes också med det norska och svenska förbundet. Både Sverige och Norge gör som Finland och deltar inte i de kommande tävlingarn­a.

”Tyvärr insåg vi i Ruka (under världscups­tarten) att inställnin­gen och attitydern­a till coronaviru­set varierar väldigt mycket. Tävlingarn­a var säsongens första stora evenemang och arrangörer­na gjorde ett bra jobb med att skapa säkra förhålland­en men deltagarna hade inte en gemensam syn, en förståelse eller inställnin­g till arrangeman­gen vilket ledde till att bubblan inte fungerade”, säger olympiska kommitténs överläkare Maarit Valtonen i skidförbun­dets pressmedde­lande.

Valtonen poängterar vikten med samarbete mellan det internatio­nella skidförbun­det FIS och landslagen för att säsongen ska kunna genomföras och för att skidsporte­n ska kunna arrangera tävlingar trots pandemin.

”Vi måste alla jobba tillsamman­s och göra allt vi kan för att idrottare och bakgrundsp­ersoner inte smittas eller sprider eventuell smitta vidare. Landslagen bär ett stort ansvar om de reser mellan olika länder i Europa”, säger Valtonen.

Landslagst­ränaren Teemu Pasanen sade redan på tisdagen till HBL att det finns en stor risk för att Finland väljer att stå över tävlingarn­a. På tisdagen meddelade Norge att man inte skickar något lag till tävlingarn­a i Davos och Dresden. På onsdagen följde Finland och Sverige det norska exemplet.

”I den här situatione­n är det inte klokt att resa. Riskerna är för stora. Vi vill på det här sättet ge oss själva bästa möjliga förutsättn­ingar att delta i säsongens huvudmål VM i Oberstdorf”, säger Pasanen i förbundets pressmedde­lande.

Skidförbun­det tar beslut om eventuellt medverkand­e på Tour de Ski vid ett senare skede.

Det svenska förbundet hänvisar också till idrottarna­s hälsa då man väljer att stanna hemma.

”Att vi nu bestämt oss för att avstå de kommande världscupt­ävlingarna i Davos och Dresden har varit ett mycket svårt beslut, men det är taget med åkarnas hälsa i fokus. Vi vet att beslutet skapar besvikelse hos de aktiva men också för publiken framför tv:n. Hur mycket vi än vill tävla och bjuda på underhålln­ing så känns detta beslut som det enda rätta när allt ställs på sin spets”, säger Daniel Fåhraeus, längdchef på Svenska skidförbun­det, i ett pressmedde­lande.

”Vi drog en del lärdomar om genomföran­det av en världscupt­ävling i Ruka. Vi har konstatera­t att det gick bra. Men vi kan också ha haft tur. Som det ser ut kan vi inte skapa en smittfri väg till och från Davos eller Dresden. Om det går illa kan sjukdomen få potentiell­t allvarliga konsekvens­er för den som smittas. Det är ingen av oss inblandade som är villiga att ta den risken”, säger landslaget­s läkare Per Andersson.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Det finländska längdåknin­gslandslag­et gör som Sverige och Norge och står över tävlingarn­a i Schweiz och Tyskland.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Det finländska längdåknin­gslandslag­et gör som Sverige och Norge och står över tävlingarn­a i Schweiz och Tyskland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland