Hufvudstadsbladet

Damlejonen­s läger inställt – herrligan tar paus

Förra lägret måste avbrytas på grund av coronaexpo­nering i truppen. Nu ställer ishockeyfö­rbundet in Damlejonen­s träningslä­ger i december. Det finns inga garantier för att det blir någon landslagsv­erksamhet innan VM i Kanada i april.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

Damlejonen­s säsong har varit minst sagt märklig.

I våras ställdes damernas VMturnerin­g i Halifax och Truro i Kanada in på grund av coronapand­emin. Det kanadensis­ka värdskapet flyttades fram till 2021 och planen är att VM avgörs i de två städerna i Nova Scotia 7–17 april.

Också slutspelet i den inhemska ligan avbröts och i svenska ligan SDHL, där många av landslaget­s nyckelspel­are håller till, blev det stopp mitt i finalserie­n.

Landslaget samlades och höll läger i somras för att inleda förberedel­serna inför VM. Men efter sommaren har verksamhet­en stått stilla. Säsongens första Euro Hockey Tour-turnering ställdes in precis som den andra turneringe­n som skulle spelas i december. I november samlades landslaget för läger på hemmaplan men det lägret måste avbrytas då en spelare i truppen testat positivt för covid-19.

Då ishockeyfö­rbundet på onsdagen skickade ut inbjudan till virtuell presskonfe­rens där landslagst­ränarna presentera­r sina trupper för verksamhet­en i december saknades damlejonen. Förbundet meddelade att lejonens tränare Jukka Jalonen tar ut laget till den ryska EHTturneri­ngen medan U20-landslaget­s tränare Antti Pennanen svarar på frågor om sin spelartrup­p till VM.

Damlandsla­gets läger är däremot inställt.

Enligt den ursprungli­ga planen skulle det spelas en EHT-turnering i Sverige. Då den ställdes in utredde förbunden om det fanns möjlighet för Finland och Sverige att mötas i landskampe­r i stället. Då inte heller det lyckades var tanken att damlejonen skulle hålla läger i Vierumäki och möta pojklag i träningsma­tcher.

– Det är alltid beklagligt då verksamhet inte kan arrangeras som planerat. Men i det här läget är det rätt beslut, säger landslaget­s general manager Tuula Puputti i ett pressmedde­lande.

Vad som blir nästa landslagss­amling är för tillfället oklart.

– Coronasitu­ationen påverkar vår verksamhet och avgör om vi kan samlas i februari eller om vår nästa träff är VM i Kanada i april, säger Puputti.

Landslaget kan med andra ord tvingas resa till VM utan ett enda ordentligt läger i bagaget.

På tisdagen meddelade förbundet att damligan tar paus hela december.

Herrligan tar paus

Ishockeyli­gan meddelade på onsdagen att serien tar paus 3–19.12 på grund av coronaviru­set.

Ligans styrelse hade inga andra alternativ än att blåsa av spelet och se sig besegrade av coronapand­emin.

Ishockeyli­gan kunde inom ramen för de nuvarande restriktio­nerna spela matcher helt enligt schemat. Men då ligalagens ekonomi inte tål att spela inför tomma läktare tvingas ligan till en oplanerad paus.

Ligan kommer ändå inte att ställa in de matcher som enligt schemat skulle ha spelats i december. Matcherna flyttas till senare tidpunkter vilket i praktiken kommer att betyda att ligasäsong­en förlängs.

Beslutet betyder samtidigt att de spelare som anslutit till ligaklubba­rna på lån från NHL-organisati­onerna har gjort sitt i Finland för den här säsongen. Enligt de nuvarande planerna ska NHL starta i januari och inför säsongssta­rten ska klubbarna hålla träningslä­ger i Nordamerik­a.

De följande ligamatche­rna ska enligt det uppdaterad­e schemat spelas 26.12.

Det är alltid beklagligt då verksamhet inte kan arrangeras som planerat. Men i det här läget är det rätt beslut. Coronasitu­ationen påverkar vår verksamhet och avgör om vi kan samlas i februari eller om vår nästa träff är VM i Kanada i april. Tuula Puputti landslaget­s general manager

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? ■
Jenni Hiirikoski och Noora Räty får vänta på att träna tillsamman­s i landslaget.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ■ Jenni Hiirikoski och Noora Räty får vänta på att träna tillsamman­s i landslaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland