Hufvudstadsbladet

OS-åskådare slipper karantän i Japan

Idrottarna i OS i Tokyo ska covidtesta­s vart fjärde eller femte dygn. Men både aktiva och åskådare slipper karantän efter inresa till Japan.

- HBL-TT-AFP-REUTERS

OS-organisati­onen i Tokyo har lagt upp tydligare riktlinjer inför de uppskjutna sommarspel­en nästa år. De olympiska idrottarna måste uppvisa ett färskt negativt covid-19-test vid inresa till Japan och kommer sedan testas regelbunde­t, ”var 96–120 timme” enligt den 54-sidiga rapport som presentera­ts.

Idrottarna uppmanas också att lämna Tokyo och Japan så fort som möjligt efter att de har tävlat klart, för att minska trycket i OS-byn. Totalt väntas drygt 15 000 deltagare till OS som är tänkt att inledas den 23 juli, nästan på dagen ett år efter det ursprungli­ga startdatum­et.

Hur många åskådare som välkomnas till OS-arenorna är fortfarand­e oklart. I dagsläget måste utländska besökare i Japan sitta i karantän i 14 dagar, men det slipper OS-åskådarna precis som de aktiva. Men de måste följa regler kring såväl användande av munskydd som hejarop från läktarna.

OS-chefen Toshiro Muto konstatera­r att de strikta säkerhetsf­öreskrifte­rna kommer att göra spelen annorlunda.

– Det kommer vara enkelt snarare än festligt, men jag hoppas att de blir något som kan röra och uppmuntra människor genom idrottens kraft, säger han.

Riktlinjer­na är framtagna för att OS ska kunna genomföras, oavsett läget på vaccinfron­ten.

– När det gäller vaccinet, vi har precis börjat se positiva nyheter men i nuläget är det inte tillgängli­gt, säger Muto.

– Vad som skulle kunna hända är oklart ... Så vi jobbar under förutsättn­ingarna att ett vaccin inte är tillgängli­gt.

 ?? FOTO: AP PHOTO/EUGENE HOSHIKO ?? OS-organisati­onen i Tokyo har tagit fram nya riktlinjer. Arkivbild.
FOTO: AP PHOTO/EUGENE HOSHIKO OS-organisati­onen i Tokyo har tagit fram nya riktlinjer. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland