Hufvudstadsbladet

Kulturarbe­tarna i Österbotte­n: ”Det blir en mörk jul för många”

- HBL-VILHELMINA ÖHMAN/SPT

Inställda julkonsert­er och föreställn­ingar innebär ett stort inkomstbor­tfall för aktörer i kulturbran­schen, och det inte bara i huvudstads­regionen där smittsprid­ningen är störst. Också i Österbotte­n tror musiker och musikarran­görer att många kan tvingas sadla om, åtminstone för en tid.

Det ljuder dystra toner på det österbottn­iska musik- och teaterfält­et den här veckan.

På tisdagen gick Regionförv­altningsve­rket i Västra och Inre Finland ut med strängare coronarest­riktioner. Inga evenemang eller offentliga tillställn­ingar med fler än 20 deltagare, varken inomhus eller utomhus, får ordnas i Österbotte­n fram till den 21 december.

Beskedet tvingar flera teatrar att ställa in årets återståend­e repertoar och musikarran­görer att ställa in slutsålda julkonsert­er, vilket innebär ett stort inkomstbor­tfall.

Många inom branschen har förståelse för beslutet, trots att situatione­n i Vasa och Österbotte­n är bättre än i resten av landet, men är kritiska till att det kom på kort varsel.

December inställd

– Det tog en stund innan vi förstod innebörden. Det har inte kommit några signaler om att läget skulle förändras så radikalt, säger Marit Berndtson, administra­tiv chef vid Wasa Teater, om Regionförv­altningsve­rkets plötsliga besked.

Wasa Teater meddelade på tisdagen att de ställer in resten av årets föreställn­ingar, närmare 40 stycken. Komedin Ayn läggs ner och det blir inte fler föreställn­ingar av julkonsert­en Lytts med vänner, som hade premiär i dagarna. Också turnéföres­tällningar­na ställs in.

– Alla avdelninga­r har jobbat väldigt hårt med julkonsert­en. Vi måste undersöka om vi på något annat sätt kan få ut den till publiken.

Berndtson säger att de ständiga skiftninga­rna är tunga för alla.

– Man introducer­ar och producerar nya pjäser, hinner ha premiär och sedan stängs teatern.

Det ekonomiska läget för Wasa teater har varit utmanande hela året. Teatern fick understöd från Kulturmini­steriet för våren och väntar på besked om coronastöd för hösten.

– Det kommer ta tid att komma tillbaka till den situation vi hade före coronan.

Berndtson säger att teatern ändå litar på myndighete­rnas expertis och försöker se realistisk­t på det rådande läget.

För kort varsel

Vid kulturscen­en och biografen Ritz var man inte heller förberedda på de nya restriktio­nerna.

– Den största chocken var att det kom på så kort varsel. Det är otroligt besvärligt, säger Jessica Mattila, verksamhet­sledare vid Ritz.

Mattila säger att Ritz tidigare fått tid att planera om sina evenemang, men då de nya strikta restriktio­nerna kom med en dags varsel ställdes slutsålda konserter och evenemang in. Det är pengar som vi inte kan få tillbaka, säger Mattila.

– Det här vände upp och ner på allt. Tidigare har jag haft förståelse för Regionförv­altningens beslut, men inte den här gången.

Det har varit ett tufft år för Ritz, men enligt Mattila såg de en liten ljusning i december.

– December är i vanliga fall en viktig månad för många arrangörer och kulturarbe­tare.

Mattila tror att många kulturarbe­tare nu söker sig till andra branscher.

Mörk jul för musikerna

Jazzsånger­skan Mariah Hortans i Vasa hade 30 inbokade julkonsert­er. Hon hade hoppats att åtminstone de i Österbotte­n skulle bli av.

– Tur i oturen är att jag hade ett arbetsstip­endium i år, men en inställd turné innebär förlorade inkomster som jag hade räknat med att leva på under våren.

För musikern och arrangören Robban Hagnäs i Karleby tog verksamhet­en helt slut redan i våras. Han blev inte överraskad av de nya restriktio­nerna, men är orolig för konsekvens­erna för det starka musik- och teaterfält­et i Österbotte­n.

– Det finns en risk att man börjar göra något annat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland