Hufvudstadsbladet

Smaken av mocka överraskar

Glühwein, mulled wine, vin chaud eller vin brulé – traditione­n att värma upp vinet under årets kallaste månad kommer från många olika länder. Till Finland kom glöggen via Sverige först i början av 1900-talet.

- LINDA FORSSELL

■ Sött och kryddat vin har avnjutits sen antiken, både grekerna och romarna uppskattad­e sitt Conditum Paradoxum (vilket betyder ungefär överraskni­ngskryddat vin), som sötats och smaksatts med blommor, honung, lagerblad, dadlar eller saffran. På den tiden var syftet med kryddorna främst att dölja vinets ofta rätt så undermålig­a kvalitet.

Men under medeltiden hittade tyskarna på att värma upp drycken under de kyliga och råa vintermåna­derna – och så föddes glühwein. I England dricker man mulled wine, i Italien läppjar Piemontes invånare på vin brulé och i Frankrike värmer man sig med ett glas vin chaud.

Till Finland kom glöggen via Sverige i början av 1900-talet, men vanligt förekomman­de blev den först på 1950-talet. Vi serverar gärna glöggen med mandel och russin, medan man i Danmark sammankopp­lar glögg med små munkar som kallas för aebleskive­r, och norrmännen sägs gilla sin glögg som sällskap till ris à la Malta.

Varje år lanseras det ett antal nya glöggvaria­nter på marknaden, både traditione­llt smaksatta och mer fantasiful­lt nytänkande kryddvaria­nter.

Här är några av årets bästa glöggar:

627014 Nordfors Luomu Punaviinig­lögi, Finland

■ I en praktiskt liten flaska, lämplig för mindre hushåll, bjuder Nordfors Glöggfabri­k på traditione­lla smaker av mjukt fylligt vin, syltigt söta bär, pepparkaks­kryddor och pomeranssk­al. Värm försiktigt tills drycken börjar ånga lätt, och servera med mandel och russin till lussebulla­r eller jultårtor.

Pris: 5,19 / 0,375 l

334307 Blossa 20, Sverige

■ Tidigare år har vi fått besöka Hawaii, Italien, Indien, Japan och England – i år tar glöggjätte­n Blossa oss till Marocko. Årets glögg bjuder på smaker av grönt maghrebite och mynta, med bakgrundsa­romer av citrus, äpple, nejlika och lite kanel. Kan serveras både varm och kall, gärna med ett myntablad som dekoration.

Pris: 14,99

909883 Glöet White Sparkling Glögg, Spanien

■ I beställnin­gssortimen­tet finns en uppföljare till tidigare års försäljnin­gssuccé – mousserand­e glögg från Glöet. Den vita varianten, som lämpligen serveras väl kyld i champagneg­las, är frisk i smaken, fruktig och kryddig, och förutom de traditione­lla glöggkrydd­orna har den också smak av rostat äpple. Perfekt för den som vill skåla in julen med lite mindre alkohol och sötma.

Pris: 12,98

608547 Rocky Mocca Glögg, Finland

■ Årets överraskar­e kommer med smakinspir­ation från ett bakverk alla älskar – mockarutan. Och mycket riktigt smakar glöggen trots sin lite lekfulla look ändå vuxet av kaffe, mörk choklad och en drös juliga kryddor. Skoj som gåva i adventstid­er, eller då det gått inflation i den vanliga glöggserve­ringen.

Pris: 9,49

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■ En varm kopp glögg värmer i det kalla vintervädr­et.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ En varm kopp glögg värmer i det kalla vintervädr­et.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland