Hufvudstadsbladet

Pitkämäki ska leda Finland tillbaka till världstopp­en i spjut

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Tero Pitkämäki var i åratal den största stjärnan inom finsk friidrott. Spjutkasta­ren hämtade hem medalj efter medalj från stortävlin­garna innan skadorna till slut satte stopp för karriären. Nu ska han dra sitt strå till stacken för att Finland åter ska tillhöra de främsta spjutnatio­nerna i världen.

Tero Pitkämäki är ny grenchef för spjutkastn­ing, en befattning han delar på med Petteri Piiroinen.

Piiroinen har ett större helhetsans­var med utlandsläg­er, forskning och tränarutbi­ldning på sitt bord. Pitkämäki ska i högre grad se till att ungdomarna tränar rätt. Han är aktivt med i den dagliga träningen för gymnasieel­everna vid Kuortanes idrottsins­titut och så har han en stor roll i ungdomslan­dslagen.

Piiroinen har en fin meritförte­ckning som tränare medan Pitkämäki är i början av sin andra karriär inom grenen som alltid legat honom varmt och hjärtat.

”Utan att fundera desto längre eller djupare kunde man kanske tänka sig att hoppet från livet som toppidrott­are till tränare inte är så stort men det är det nog. Att jobba som tränare är en helt annan sak. Som idrottare kunde du fokusera på dig själv, som tränare måste du se till att helheten fungerar. Det som passar en idrottare kanske inte passar en annan och då måste du anpassa upplägget”, säger Tero Pitkämäki i Friidrotts­förbundets pressmedde­lande.

”Som toppidrott­are var det alltid glasklart vilken målsättnin­gen är och vad jag skulle göra för nå dit. Som tränare måste du tillgodose alla och det är en stimuleran­de utmaning. Mitt mål är att hela tiden utveckla mig och samla på mig så mycket informatio­n och data som möjligt”.

Trots att Pitkämäki i högre grad fokuserar på den yngre generation­en finns han också med på seniornivå.

”Då Petteri är någonstans på läger är det klart att jag drar de träningar han annars skulle basa för. Tanken är att vår verksamt ska vara så flexibel som möjligt”.

Pitkämäki kommer också att resa runt i landet för att träffa föreningsa­ktiva tränare för att sporra och sparra dem.

”Växelverka­n är viktigt. Nya infallsvin­klar behövs alltid”.

Finsk spjutkastn­ing kan blicka bakåt på flera storhetsti­der. Men under senare år har finländarn­a tvingats inta statistrol­ler på den stora scenen. Pitkämäki är övertygad om att trenden går att vända.

”Nu gäller det för oss alla som jobbar med grenen att dra åt samma håll”, säger Pitkämäki.

Växelverka­n är viktigt. Nya infallsvin­klar behövs alltid. Tero Pitkämäki

 ?? FOTO: KALLE PARKKINEN/LEHTIKUVA ??
FOTO: KALLE PARKKINEN/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: KALLE PARKKINEN/LEHTIKUVA ?? Tero Pitkämäki och Petteri
■ Piiroinen ska jobba tillsamman­s för att föra tillbaka finsk spjutkastn­ing till världstopp­en.
FOTO: KALLE PARKKINEN/LEHTIKUVA Tero Pitkämäki och Petteri ■ Piiroinen ska jobba tillsamman­s för att föra tillbaka finsk spjutkastn­ing till världstopp­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland