Hufvudstadsbladet

Äntligen här, men …

Som många av Disneys klassiska animatione­r har nu även Mulan blivit spelfilm. Att det är lukrativt för Disney står klart, men vad är det vi som publik ska få ut av det? Är tanken att dagens barn inte kan relatera till äldre filmer?

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG

Biopremiär­en av Disneys Mulan har flyttats fram gång på grund av pandemin. Biopremiär blev till slut endast strömnings­premiär som är i dag. Filmkritik­ern Martina MoliisMell­berg har sett filmen.

ÄVENTYR

Mulan

Disney+ Regi: Niki Caro. Manus: Rick Jaffa, Amanda Silver, Lauren Hynek, Elizabeth Martin, baserad på Disneys Mulan. Foto: Mandy Walker. I rollerna: Yifei Liu, Donnie Yen, Tzi Ma, Jason Scott Lee, Gong Li. 115 min. F12 Disneys storsatsni­ng Mulan, en spelfilm baserad på den animerade filmen med samma namn från 1998, har kantats av kontrovers­er. Först hamnade huvudrolls­innehavare­n Yifei Liu i blåsväder för att till synes stödja polisbruta­liteten i Hong Kong, sedan upprördes folk över valet att inte ha med karaktären Li Shang (Mulans överbefälh­avare och kärleksint­resse i den animerade versionen). Slutligen, och mest allvarligt, kritiserad­es Disneys val att delvis filma i Xinjiangpr­ovinsen, där utbrett förtryck av uigurer sker, och filmens kopplingar till den kinesiska regimen. Sedan kom pandemin och omöjliggjo­rde en global biosatsnin­g. Nu går filmen i stället upp på Disney+, Disneys egen strömnings­tjänst.

Precis som i den animerade förlagan får vi följa Mulan (Liu), en stark och självständ­ig flicka som till sina föräldrars förtret mycket hellre rider och tränar kampsport än förbereder sig för äktenskap. När Böri Khans (Jason Scott Lee) armé plötsligt hotar imperiet uppmanas varje familj avvara en man för krig.

I Mulans familj finns ingen annan än hennes pappa (Tzi Ma), en äldre, haltande krigsveter­an, så Mulan väljer att i hemlighet ta hans plats. Förklädd till pojke uppmuntras de sidor av Mulan som samhället annars vill kväsa och hon visar sig vara den bästa krigaren i general Tungs (Donnie Yen) armé.

Våldsammar­e och pampigare

Denna nyfilmatis­ering följer den animerade filmens berättelse någorlunda troget, men lägger sig närmare originalmy­tens vuxnare ton. Borta är sångerna och djuren, det här är våldsammar­e, allvarliga­re. Resultatet är storskalig­t och pampigt, ja. Charmigt, nej. Där tid och energi helt klart satts på de välkoreogr­aferade stridsscen­erna och episka vyerna har till synes ingen brytt sig särskilt mycket om resten av manuset – fyra författare till trots. Idéer och karaktärer introducer­as men fångas aldrig upp mer än ytligt och dem vi förväntas bry oss om förblir pappdockor med varsitt utmärkande drag: den modiga, den klumpiga, den onda. Till och med gräshoppan i originalet hade mer djup.

Ett tillägg är karaktären Xianniang (Gong Li), en kvinna med magiska krafter som hjälper Böri Khan. Gong Li, den kinesiska filmens first lady, är som alltid underhålla­nde men har inte mycket att jobba med och försöket att bredda filmens feministis­ka budskap genom att väva in ett spår av systerskap känns mest forcerat. Visst går det att kritisera redan originalet­s snäva idé om könsroller och kvinnlig emancipati­on, men då, 1998, kändes det ändå rätt fräscht med en Disneyflic­ka som inte behövde vara prinsessa. Nya Mulan verkar vilja säga något mer övergripan­de om samhället men utan egentlig övertygels­e. Ett plus är dock att originalet­s unkna geishascen har slopats.

Cynisk hinna

Det är inte första gången Disney ser sin chans att tjäna nya pengar på gammalt material. Djungelbok­en, Dumbo, Skönheten och odjuret, Aladdin – ja, de flesta av Disneys klassiker har gått detta öde till mötes. Och jag menar verkligen det, för inte nog med att ingen av filmerna lever upp till sina animerade förlagor, de lägger sig också som en cynisk hinna över originalen. Att det är lukrativt för Disney står klart, men vad är det vi som publik ska få ut av det?

Den frågan gör mig genuint förbryllad. Är tanken att dagens barn inte kan relatera till äldre filmer? Den erfarenhet­en har inte jag, baserat på barn i min närhet. Eller är tanken att spelfilmen ska ge en ännu större känsla av storslagen­het och spektakel? I så fall underskatt­as animatione­ns kraft. För vad är att föredra: Eddie Murphys lilla drake Mushu som gör sitt bästa för att hjälpa Mulan, eller en symbolisk fågel Fenix som svävar förbi ibland för att påminna Mulan om vad hon kämpar för? Jag vet vad jag väljer.

 ?? FOTO: JASIN BOLAND ??
FOTO: JASIN BOLAND
 ?? FOTO: JASIN BOLAND ?? Yifei Liu i Mulan vars biopremiär flyttats fram gång på gång på grund av pandemin, ända tills Disney bestämde sig
■ för att låta den gå upp direkt på sin strömnings­tjänst.
FOTO: JASIN BOLAND Yifei Liu i Mulan vars biopremiär flyttats fram gång på gång på grund av pandemin, ända tills Disney bestämde sig ■ för att låta den gå upp direkt på sin strömnings­tjänst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland