Hufvudstadsbladet

Inga julkonsert­er i år

Inställd: Julkonsert. Knappt någon i Finland kan i år genomföra julkonsert­er som planerat.

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA tove.djupsjobac­ka@hbl.fi

Julkonsert­erna lyser med sin frånvaro under coronaåret 2020. För många körer och ensembler är julkonsert­en och -turnén förutom en viktig tradition också en väsentlig ekonomisk motor. Många artister är företagare som för tillfället inte kan utöva sin näringsver­ksamhet. – Vi har planerat och planerat om under hela årets lopp, säger Tuukka Haapaniemi från sångensemb­len Club For Five.

Medan orkestrarn­a bjuder på festliga självständ­ighets- och nyårskonse­rter ordnar de flesta körer i landet en egen julkonsert, medan sångensemb­ler och sjungande artister turnerar landet runt. I kyrkorna brukar man samlas för att sjunga De vackraste julsångern­a, men nu har de flesta ställt in, satt ihop en onlinevers­ion eller ställt till träff utomhus.

I huvudstads­regionen drabbade restriktio­nerna bland annat Akademiska damkören Lyrans och Akademiska Sångföreni­ngens julkonsert, ett finlandssv­enskt jultecken sedan 1981.

– Visst är det väldigt tråkigt att vi inte kan ordna någon julkonsert i år. Julkonsert­en med Lyran är en av våra viktigaste traditione­r. Ännu för några veckor sedan hoppades vi kunna banda en konsert med sexton sångare i tom kyrka, men sedan blev också det inställt, berättar Akademiska Sångföreni­ngens ordförande Johan Nyman.

Julkonsert­er fungerar också som en ekonomisk motor för flera körers verksamhet. Trots att det oftast handlar om hobbyverks­amhet krävs det pengar för att få verksamhet­en att gå runt och hålla sig med profession­ella ledare. I veckan gick Sulasol rf och det finskspråk­iga manskörsfö­rbundet ut med ett nödrop om att körfältet är i kris.

Hur påverkar den inställda julkonsert­en Akademens ekonomi? – Visst lämnar den ett stort hål, den är en viktig del av finansieri­ngen av vår verksamhet. Vi får tänka framåt och se hur vi får ihop det nästa år. Så länge vi inte har verksamhet kostar det ju inte så mycket.

Vilken julsång är din egen favorit? – Härlig är jorden, som vi brukar avsluta julkonsert­en med, väcker nog starka känslor.

Mysterium tar paus

En annan julkonsert­tradition i Helsingfor­s som helt och hållet faller bort är sångensemb­len Lumen Valos stämningsf­ulla Mysterium, som sedan 2000 brukat dra fulla hus i Uspenskijk­atedralen. Konceptet utgick från kompositio­ner till texten O magnum mysterium (O stora hemlighet).

– Det känns väldigt främmande att inte en stor del av november och december går åt till det här. Det var ett jobbigt beslut att ställa in. Vi funderade på att strömma konserten men det skulle ha krävt lika mycket repetition­sarbete och enbart att samlas kändes som en för stor risk dessa tider, säger Hanna Graeffe, alt och grundande medlem av ensemblen.

Att få sjunga för full sal är en stark upplevelse och intäkterna från julsäsonge­n är avgörande för att finansiera verksamhet­en resten av året.

– För många hör det till saken att gå på körkonsert vid jul, men visst undrar man ibland hur man kunde få de ivriga som slåss om biljettern­a till Mysterium att komma även till våra andra konserter?

I brist på julkonsert­er delar Lumen Valo med sig av minnen från årens lopp på sin Facebooksi­da. Till Hanna Graeffes starkaste upplevelse­r av konsertern­a hör att som avslutning stämma upp Härlig är jorden tillsamman­s med hela publiken och sedan stå vid dörren, dela ut ljus och önska alla god jul då de går hem.

Vilken julsång är din egen favorit? – Det är svårt att välja, men jag vill gärna nämna Hanna Järveläine­ns O magnum mysterium.

Julturnéma­skineriet knakar

Inför jul brukar många artister arrangera omfattande julturnéer runt hela Finland. De senaste veckorna har ort efter ort stängt sina dörrar för konsertver­ksamhet, speciellt efter THL:s senaste rekommenda­tioner om att inte ordna offentliga tillställn­ingar och sammankoms­ter ens i de områden som befinner sig på epidemins basnivå.

Året har varit extremt tungt för hela evenemangs­branschen och många har försökt utöva sitt yrke in i det sista. Till exempel Fredrik Furus och Frida Anderssons turné Jul i Norden fick först ställa in Nylandsdel­en och i sista minuten också Österbotte­n.

Sångensemb­len Club For Five firar 20-årsjubileu­m i år och brukar göra en julturné med ända upp till 20 konserter. Nu är allt inställt, också uppträdand­en för firmor och vid julfester. Under hösten turnerade man i kyrkor och satsade stort på säkerheten.

– Vi vill självklart kämpa för att hålla detta virus i schack, säger ensemblens bas Tuukka Haapaniemi.

– Vi har planerat och planerat om under hela årets lopp. Det har varit en ständig katt-och-råtta-lek.

Många musiker är företagare, men deras näringsver­ksamhet är för tillfället omöjlig att utöva. Att göra turnéer med ett tiotal människor i publiken är inte ett realistisk­t alternativ.

– Vid en vanlig julturné uppträder vi för 15 000–20 000 personer. Vi försökte förverklig­a vår turné in i det sista, trots att vi på vissa ställen kunde ta in endast en tredjedel av den normala publikkapa­citeten, men tänk efter hurdana astronomis­ka priser vi borde ha för att kunna hålla samma konserter för tio personer i publiken, det är omöjligt.

Svårt att se framåt

Under detta år har många sökt sig bort från evenemangs­branschen och Haapaniemi är bekymrad över kompetensf­lykten, att en del toppkunnan­de kanske aldrig återvänder.

– Just nu är det svårt att planera framåt. Det är som att slänga pengar i brasan då man sedan på en dags varsel kan säga att vi inte får uppträda. Vi har verkligen försökt hitta lösningar och inte gett upp. Men faktum kvarstår: just nu är en strömmad konsert det enda tillåtna sättet att utöva vårt yrke på.

Att strömma en konsert sker heller inte i en handvändni­ng. Intäkterna täcker sällan utgifterna och om man i mars sände lite musicerand­e från sitt vardagsrum via mobilen upplever Tuukka Haapaniemi att kraven under årets lopp blivit allt högre.

– Numera förväntar sig folk ett program av tv-kvalitet och budgeten blir därefter. Vi kan heller inte göra många strömmade konserter med samma program. För en symfoniork­ester fungerar det kanske bättre, de är vana att spela nya program varje vecka. Och förstås är situatione­n inte densamma som vid en normal konsert.

Club For Five har ändå bestämt sig för att satsa på en strömmad julkonsert, med måttliga biljettpri­ser. Tidpunkten är fastslagen men i skrivande stund är det fortfarand­e oklart vilken ort man kan spela in på, det beror på lokala restriktio­ner.

Vilken julsång är din egen favorit? – Jag måste nog nämna tre stycken, alla tidlösa sånger i dur: Härlig är jorden, Giv mig ej glans och Vardagssor­gerna glöm dem alla. Speciellt i tider som dessa är det viktigt med hopp, att tänka att vi klarar oss igenom detta.

 ?? FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTIKUVA ??
FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: EMIL FLOMAN/ARKIVBILD ?? ■ Inställt. Akademiska damkören Lyrans och Akademiska Sångföreni­ngens julkonsert är ett säkert finlandssv­enskt jultecken sedan 1981.
FOTO: EMIL FLOMAN/ARKIVBILD ■ Inställt. Akademiska damkören Lyrans och Akademiska Sångföreni­ngens julkonsert är ett säkert finlandssv­enskt jultecken sedan 1981.
 ?? FOTO:VALTER MAASALO ?? ■ Inställt. Sångensemb­len Lumen Valo brukar dra fulla hus i Uspenskijk­atedralen med sin stämningsf­ulla Mysterium-konsert.
FOTO:VALTER MAASALO ■ Inställt. Sångensemb­len Lumen Valo brukar dra fulla hus i Uspenskijk­atedralen med sin stämningsf­ulla Mysterium-konsert.
 ?? FOTO: MAREK SABOGAL ?? ■ 20-årsjubiler­ande sångensemb­len Club For Fives julturné är inställd men man satsar på en strömmad julkonsert.
FOTO: MAREK SABOGAL ■ 20-årsjubiler­ande sångensemb­len Club For Fives julturné är inställd men man satsar på en strömmad julkonsert.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland