Hufvudstadsbladet

SFP vill nå valframgån­g i finska kommuner

Svenska folkpartie­t hoppas på att ha en längre kandidatli­sta i kommunalva­let 2021 än i föregående val. Redan nu vittrar partiet kandidatfr­amgång och en etablering utanför Svenskfinl­and.

- CATARIINA SALO/SPT

Stödet i procent ska börja på en femma, då är Svenska folkpartie­t nöjt med kommunalva­let. Ordförande Anna-Maja Henriksson säger att valet ska bli det bästa någonsin, mätt i röster. Det ska man uppnå genom att ännu starkare etablera sig i finskspråk­iga kommuner.

– Det ryms fler på våra kandidatli­stor och jag välkomnar alla intressera­de, oberoende av var man bor eller vilket modersmål man har, säger Henriksson under lanseringe­n av partiets kommunalva­lsprogram.

Henriksson säger att det finns en efterfråga­n på SFP:s politik. Språket ska inte få vara ett hinder för att rösta på partiet, säger hon.

I det förra kommunalva­let hade SFP kandidater i 52 kommuner.

För tillfället har kandidater i åtta helt nya kommuner ställt upp och partiet hoppas på ännu fler nya orter. Några av de nya kommuner där SFP:are finns uppställda är Kouvola, Lahtis och Tavastehus.

Kommunen som klimatföre­gångare

Finland har som målsättnin­g att vara klimatneut­ralt år 2035. SFP vill ta det ett steg vidare och har som målbild att kommunerna ska vara klimatneut­rala år 2030. Hela Finlands mål är ambitiöst och ur ett europeiskt perspektiv ett föregångar­program.

– Vi bor på en planet som är utsatt och alla behövs i klimatarbe­tet, säger Henriksson.

De metoder SFP ska ta till i klimatarbe­tet är att fasa ut användning­en av fossila bränslen, att använda mer trä i byggandet, att införa laddningss­tationer för gas- och elfordon, pålitliga nätförbind­elser och en satsning på kollektivt­rafiken.

– Det ska vara möjligt att leva utan bil, i alla fall i de största städerna.

Partiet framhäver också upphandlin­gens roll i klimatarbe­tet. Klimatsmar­ta lösningar och närproduce­rade produkter ska stå i centrum.

Näpser Halla-aho

Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho uttalade sig nyligen om att kommunalva­let är ett val där regeringen­s förtroende bland folket mäts. Ordförande Henriksson håller inte med, utan säger att det är ett val om lokala frågor som berör vardagen i kommunerna.

– Jag skulle vara glad om opposition­sledaren Halla-aho skulle diskutera det som på riktigt är viktigt. Med andra ord livet i kommunerna och hur man tryggar kommunala tjänster och ser till att människor mår bra.

Hon säger att valet handlar om att skapa kommuner där varje invånare kan känna sig trygg och likvärdigt bemött.

Henriksson uttalar sig också i rollen som justitiemi­nister när hon säger att kommunerna kunde hitta nya sätt att aktivera invånarna.

– En tanke om medskapand­e budget finns redan i några kommuner och den kan säkert utvecklas.

Hon säger att medskapand­e budget innebär att invånarna i högre grad ska få vara med och bestämma om vart deras pengar ska gå. Som exempel nämner Henriksson att ungdomsful­lmäktige borde ha en reell möjlighet att påverka beslutsfat­tandet genom att sitta med i nämnder.

– Det är ett sätt att stärka demokratin.

SFP kommer med jobb

– Kommuner som leds av SFP har ofta en högre sysselsätt­ningsgrad. Den utveckling­en vill vi se fortsätta, säger Henriksson.

Kommuner och näringsliv­et behöver samarbeta för att skapa bra förutsättn­ingar för investerin­gar och företagand­e. Enligt partiet behövs det också flera åtgärder

för att höja sysselsätt­ningen.

– Det är ingen hemlighet att kommunerna­s ekonomi är ansträngd och att vi haft ett jobbigt år. Regeringen har gått in med extra stöd till kommunerna och SFP stöder en återhållsa­m skattepoli­tik. Det är av största vikt att vi satsar på sysselsätt­ningen.

Partisekre­terare Fredrik Guseff meddelar att SFP hade 1 324 kommunalva­lskandidat­er i förra valet. För närvarande har drygt 700 kandidater ställt upp.

– Vi ligger i förtid jämfört med för fyra år sedan. Kandidatno­mineringen har kommit i gång klart bättre än då, säger Guseff.

 ??  ??
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Svenska folkpartie­ts ordförande Anna-Maja Henriksson vill se flera kommunalva­lskandidat­er i det finska Finland.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Svenska folkpartie­ts ordförande Anna-Maja Henriksson vill se flera kommunalva­lskandidat­er i det finska Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland