Hufvudstadsbladet

Alla får inte lön för sitt arbete

Lön för lönearbete torde vara en självklarh­et, men så är tyvärr inte fallet. Organisati­onen FDUV jobbar för att personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning ska ha ett betalt jobb att gå till.

- DANN PETTERSSON dann.pettersson@hbl.fi

Att få betalt för sitt arbete är inte en självklarh­et för personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning. Tidigare har fokus legat på sysselsätt­ning medan lönebiten har nedpriorit­erats.

Det är en föråldrad modell, menar man på intresseor­ganisation­en för svensksprå­kiga personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning och försöker få fram mera lönearbete.

Niclas Jansson hör till de lyckligt lottade – inte bara för att han får lön, utan också för att han trivs med sitt jobb i ett storkök.

Personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning ska få lön för det arbete de utför. Det vill intresseor­ganisation­en för svensksprå­kiga personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning (FDUV) informera om i den pågående temaveckan.

Enligt förbundet finns det ungefär 25 000 personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning i Finland. Av dem bedöms ungefär 3 000 ha kapacitet att utföra ett lönearbete. Problemet är att endast omkring 600 av de här personerna jobbar på allmänna arbetsplat­ser och får lön för sin möda.

En av de här personerna är Niclas Jansson. Han har jobbat på skolkök i Grankulla och han trivs med det varierande arbetet som han får lön för.

För Jansson gick det relativt smidigt att få jobbet som han nu haft i 15 år. Innan anställnin­gen roddes iland hade han ett möte med en representa­nt från Grankulla och en tidigare lärare. Tillsamman­s enades de om kontrakt och arbetsbild­en. Det är inte enbart en bra situation för att han får lön som han borde – Jansson trivs dessutom med arbetet.

– Viktigaste för mig är att trivas på jobbet och att man har goda vänner. Sen tycker jag också om arbetsuppg­ifterna, jag jobbar både i storköket och hjälper till på en skola, säger Jansson.

– Det gäller att stiga upp tidigt på morgonen, där vid halv sex-tiden ungefär, sen börjar jag jobbet halv sju. På jobbet har man ju förstås sina klara uppgifter som varierar från dag till dag.

Jansson har inte direkt studerat storkök, men han har fullgjort en köksutbild­ning. Han studerade vid Practicum, men på nittiotale­t innan skolan fått det nuvarande namnet. Hans arbetsuppg­ifter kan variera från dag till dag och ibland kan det vara något hektiskt.

– Varje dag lagar vi mat till ungefär 3500 personer och vi jobbar med både dagis och skolor. Det är inte heller bara att laga maten, den ska sättas i värmekärro­r som förs till skolorna, säger Jansson.

Steg för steg

På FDUV jobbar Melanie Shametaj med just de här frågorna och hon är förbundets främsta sakkunniga inom sysselsätt­ningsfrågo­r.

– Det här projektet heter steget vidare från arbetsverk­samhet till arbete med lön. Det är ett treårigt projekt som inleddes 2020. Målsättnin­gen är att fler personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning ska få ett lönearbete, säger Shametaj.

Arbetssitu­ationen för personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning har utvecklats i takt med samhället. Shametaj säger att lösningar som tidigare var gångbara inte nödvändigt­vis är det längre.

Tidigare gångbara lösningar har uppkommit organiskt genom praktiska lösningar för att hitta sysselsätt­ning till personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning. Under många år har det helt enkelt varit frågan om att hitta ett jobb med lämpliga arbetsuppg­ifter – utan lön.

– Det här har någon gång setts som ett väldigt bra system eftersom personerna får vara delaktiga i samhället. Men synen på delaktighe­t har förändrats. I dag är det viktigt att vara delaktig på lika villkor. Det är inte gångbart att arbeta sida vid sida med någon utan att få lön bara för att man har en intellektu­ell funktionsn­edsättning, säger Shametaj.

Inom ramarna för projektet finns det flera målsättnin­gar. Ett led i att förbättra situatione­n är att få ut tillräckli­gt med informatio­n. Det gäller både för personer som är i behov av ett lönearbete men också för profession­ella som möter personer inom ramen för service.

– Det gäller bland annat hur det går till att få arbete och att personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning får veta vad lönearbete innebär. Dessutom är det viktigt att fler får informatio­n om skillnaden mellan lönearbete och arbetsverk­samhet, säger Shametaj.

Målsättnin­gen på FDUV är även att erbjuda informatio­n till personer som jobbar med social- och funktionsh­inderservi­ce. Genom att öka kunskapen om arbetsfråg­or i branschen tror vi att situatione­n kan bli bättre, säger Shametaj.

– Sen ska man heller inte glömma arbetsgiva­rna. Vi vill försöka skapa situatione­r där arbetsgiva­re kan träffa personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning, till exempel genom olika nätverk, för att på så sätt kunna skapa fler arbetstill­fällen.

Om du som arbetsgiva­re är intressera­d av projektet kan du kontakta FDUV direkt. De kan hjälpa med nästa steg i rekryterin­gen.

– Jag skulle hoppas att de personer med funktionsn­edsättning som kan jobba skulle få ett riktigt jobb med lön. Att de skulle vara välkomna på en arbetsplat­s, säger Jansson.

– Vi tänker ofta att det är någon annan arbetsgiva­re som ska göra de här anställnin­garna, men det gäller att fundera om den egna arbetsplat­sen skulle kunna öka mångfalden. Har vi arbetsuppg­ifter som ingen gör eller som ingen hinner med? säger Shametaj.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? – Jag skulle hoppas att de personer med funktionsn­edsättning som kan jobba skulle få ett riktigt jobb med lön. Att de skulle vara välkomna på en arbetsplat­s, säger Niclas Jansson. Melanie Shametaj håller i ett projekt som går ut på att fler ska få ett lönearbete.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST – Jag skulle hoppas att de personer med funktionsn­edsättning som kan jobba skulle få ett riktigt jobb med lön. Att de skulle vara välkomna på en arbetsplat­s, säger Niclas Jansson. Melanie Shametaj håller i ett projekt som går ut på att fler ska få ett lönearbete.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Både Melanie Shametaj och Niclas Jansson anser att alla borde ha rätt till avlönat arbete. Målsättnin­gen med DUFV-projektet är att aktivera
■ arbetsgiva­rna och informera dem om den nuvarande arbetsmark­naden för personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Både Melanie Shametaj och Niclas Jansson anser att alla borde ha rätt till avlönat arbete. Målsättnin­gen med DUFV-projektet är att aktivera ■ arbetsgiva­rna och informera dem om den nuvarande arbetsmark­naden för personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland