Hufvudstadsbladet

Vårdreform­en snart i riksdagen

Det digra lagpaketet om vårdreform­en ges troligen till riksdagen redan nästa vecka. I så fall har tidtabelle­n hållit så här långt, vilket är en bedrift med tanke på coronan.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@hbl.fi

Den nuvarande regeringen har snart ett och ett halvt år på nacken, men för bara ett år sedan var det dramatiskt värre då Centern tvingade statsminis­ter Antti Rinne (SDP) att avgå och Sanna Marin tog över. Sedan i våras har coronaviru­set dominerat det mesta av såväl politik som vardagsliv och ekonomi.

En vårdreform har varit på tapeten under många regeringar och tidsplaner­na har under årens lopp sprängts många gånger – och alla reformförs­ök hittills har fallit.

Med tanke både på omständigh­eterna under det senaste året och på de tidigare försöken, kan det anses vara en framgång att regeringen Marins version av vårdreform­en snart kommer att avges till riksdagen. Möjligen sker det redan på tisdag, men i vilket fall som helst innan julen. Det betyder att utskotten har tid att förbereda sin behandling och kan starta det egentliga arbetet genast när riksdagen sammanträd­er till nytt riksmöte i februari 2021.

Under riksdagsbe­handlingen kan förstås vad som helst ske. Det största spänningsm­omentet gäller särlösning­en för Nyland som är ett nytt element, och hur grundlagsu­tskottet ser på den. I övrigt har beredninge­n kunnat utgå från grundlagsu­tskottets tidigare betänkande­n. Alla tidigare försök till vårdreform har stupat senast i grundlagsu­tskottet.

Senast – 2019 – såg utskottet risker med den valfrihets­modell som var central i regeringen Sipiläs vårdreform. Risken var att vården inte i alla situatione­r skulle kunna tryggas eftersom den offentliga vården inte hade ett övergripan­de ansvar.

Särlösning­en i Nyland innebär att vården och räddningsv­äsendet organisera­s i fem olika områden. Helsingfor­s är ett eget område, de övriga består av flera kommuner. Därtill finns Helsingfor­s universite­tssjukhus kvar som den enhet som tar hand om den specialise­rade vården.

Fördelen är att det inte blir ett jättestort område, där de som bor i små kommuner skulle kunna ha svårt att hävda sig. Den stora nackdelen är att en av ledstjärno­rna för hela vårdreform­en – integratio­nen – mer eller mindre uteblir. Genom integratio­n kopplas primärvård­en och den specialise­rade vården ihop, likaså sjukvården och socialvård­en. Människor ska kunna få alla tjänster över en och samma disk, har det sagts.

Utebliven integratio­n i Finlands folkrikast­e landskap med en tredjedel av Finlands befolkning är en stor nackdel. I värsta fall leder det till att områdena i första hand ser till sina egna intressen, vilket i sin tur kan hota den specialise­rade vården där en centralise­ring innebär hög expertis och erfarenhet.

Frågan är alltså hur allvarligt grundlagsu­tskottet anser det vara att nylänninga­rna har en annan modell än resten av finländarn­a. Ifall modellen underkänns lär Social- och hälsovårds­ministerie­t ha förberett lagparagra­fer som man i så fall kan lägga fram med en snabb tidsplan.

Det aktuella förslaget till vårdreform är en avskalad variant, där tanken är att modellen ska vara så enkel att man nu kan ro den i hamn. Särskilt Centern är mån om att senare överföra andra uppgifter till det som nu ska heta välfärdsom­råden.

Samlingspa­rtiet presentera­de sitt diskussion­sunderlag för vården förra veckan. Partiet har gjort en helomvändn­ing och tycker nu att kommunerna ska ansvara för vården även i framtiden. Tidigare har också Samlingspa­rtiet företrätt åsikten att det behövs större enheter. Nu anser man att samkommune­r ska kunna sköta vården. Det löser ändå inte kommunerna­s problem att finansiera vården. Samkommune­r anses vara problemati­ska ur demokratis­k synvinkel eftersom medborgarn­a inte får rösta om beslutsfat­tarna. Däremot kan man se det som en fördel att också små kommuner kan göra sin röst hörd.

Det är inte överraskan­de att regeringsp­artierna anser att Samlingspa­rtiet är ute och cyklar. Men det är svårt att hitta en enda expert som skulle tycka att Samlingspa­rtiets tankar är realistisk­a.

Om tidsplanen håller också i fortsättni­ngen ska riksdagen ha behandlat och godkänt vårdreform­en senast hösten 2021. Då kan det första valet av beslutsfat­tarna i välfärdsom­rådena ordnas i början av år 2022. Mycket hinner hända före det.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland