Hufvudstadsbladet

Epidemin har förvärrats i hela landet

Vaccinatio­nerna mot coronaviru­set beräknas köra i gång i Finland redan i januari.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Antalet coronafall fortsätter att stiga och epidemin har förvärrats i de flesta sjukvårdsd­istrikt de senaste två veckorna. Det meddelade socialoch hälsovårds­myndighete­rna i samband med en presskonfe­rens på torsdagen.

– Utveckling­en är oroväckand­e och situatione­n är allvarlig. Antalet coronafall har ökat drastiskt i hela landet. Epidemin är på basnivån endast i fyra sjukvårdsd­istrikt just nu, säger familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP).

Enligt Social- och hälsovårds­ministerie­t gäller det att agera snabbt för att motverka smittsprid­ningen. Ministerie­t rekommende­rar att de enskilda sjukvårdsd­istrikten inför nya restriktio­ner för att mota Olle i grind.

– Trots de goda nyheterna om lanseringe­n av coronavacc­iner måste vi orka hålla ut ännu en tid innan situatione­n normaliser­as, säger Kiuru.

Hög incidens i Nyland

På torsdagen registrera­des 540 nya fall av coronaviru­set. Totalt 5 620 coronafall har påträffats under de senaste 14 dagarna. Största delen av de nya fallen har registrera­ts i Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt där incidensen nu är 195 per 100 000 invånare de senaste två veckorna. Det här är nästan dubbelt så många som genomsnitt­et i hela landet. Den nationella incidensen har stigit från 55 till 101 den senaste månaden.

– Coronafall­en ökar bland de äldre igen. Cirka 17 procent av dem som har insjuknat de senaste två veckorna är över 60, säger strategidi­rektör Liisa-Maria Voipio-Pulkki på Socialoch hälsovårds­ministerie­t.

I takt med att epidemin förvärras har också behovet av sjuk- och intensivvå­rd ökat.

– Intensivvå­rden belastas hårt för närvarande. Cirka 90 procent av intensivvå­rden är redan utnyttjad i Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt. Enda sättet att tackla problemet är att flytta vårdperson­al från andra enheter till intensivvå­rden, säger överläkare Ville Pettilä på HUS.

Coronapati­enterna tillbringa­r i genomsnitt 13 dygn i intensivvå­rden. Dödlighete­n är 28 procent för äldre patienter över 70 och 6 procent för dem som är under 60, uppger HUS.

Försäljnin­gstillstån­d i december

Trots att smittsprid­ningen har förvärrats syns redan ljus i tunneln i takt med att beskeden om coronavacc­inerna duggar tätt. Åtminstone en av fyra olika vaccintype­r förväntas få försäljnin­gstillstån­d före årsskiftet, efter Europeiska läkemedels­myndighete­ns utvärderin­g.

– Vi är beredda att börja vaccinera i Finland relativt snabbt efter att försäljnin­gstillstån­den har beviljats, säger minister Kiuru.

Alla finländare har rätt till avgiftsfri vaccinerin­g mot coronaviru­set. Det blir i praktiken kommunerna som i samarbete med sjukvårdsd­istrikten och kommersiel­la vårdbolag ser till att vaccinatio­nsprogramm­et kommer i gång.

EU har underteckn­at avtal med sex läkemedels­bolag som tillverkar coronavacc­iner. Pfizers och Biontechs coronavacc­in torde vara först ute på marknaden. Som det nu ser ut ska försäljnin­gstillstån­det beviljas senast den 29 december.

Finland har reserverat 1,23 procent av vaccinmäng­den hittills. Det räcker för 1,8 miljoner finländare. De resterande vaccindose­rna levereras i takt med att försäljnin­gstillstån­den klubbas igenom och produktion­en av vaccinerna avancerar under våren.

– Vårdperson­alen, äldre och personer som på grund av underligga­nde sjukdomar hör till en riskgrupp blir först vaccinerad­e. Vi måste förbereda oss på att vi inte får tillräckli­ga mängder av vaccinet till en början, säger Kiuru.

Vaccinatio­ner i januari

Enligt överläkare Taneli Puumalaine­n på Institutet för hälsa och välfärd pågår en analys av hur många som ska vaccineras inom vården. Som mest kan det handla om cirka 400 000 personer.

– Statsrådet fattar beslut om tidtabelle­n för vaccinatio­nsprogramm­et och hur det förverklig­as i praktiken. Enligt planen ska de första vaccinatio­nerna ske i januari och februari. Målet är att vi ska kunna återgå till ett normalt liv, säger Puumalaine­n.

Men före vaccinets ankomst gäller det att ha is i magen och följa myndighete­rnas rekommenda­tioner, i synnerhet under julhelgen, uppmanar Institutet för hälsa och välfärd.

– Jag vädjar till alla att fira jul i den närmaste kretsen och undvika onödigt resande. Ju mer folk rör på sig i landet, desto större risk för att covid-19 sprids, säger Puumalaine­n.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) och överläkare Taneli Puumalaine­n på Institutet för hälsa och välfärd informerad­e om smittläget i coronaepid­emin på torsdagen.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) och överläkare Taneli Puumalaine­n på Institutet för hälsa och välfärd informerad­e om smittläget i coronaepid­emin på torsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland