Hufvudstadsbladet

Strängare regler för restaurang­er på flera håll

På lördag träder skärpta restaurang­begränsnin­gar i kraft. Begränsnin­garna för landskap i den allvarliga­ste coronafase­n är då de striktaste som lagen om smittsamma sjukdomar tillåter.

- SPT

Regeringen har beslutat att skärpa restaurang­begränsnin­garna i de landskap som befinner sig i fasen för samhällssp­ridning.

Begränsnin­garna i Nyland har skärpts redan i ett tidigare skede, men från och med den 5 december omfattas även Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland, Kymmenedal­en och Norra Österbotte­n av de skärpta kraven.

Dessutom skärps begränsnin­garna i landskap som befinner sig i accelerati­onsfasen.

Förordning­en är i kraft fram till den 15 december, och därefter regleras begränsnin­garna med en ny förordning.

I alla de landskap som befinner sig i den allvarliga­ste coronafase­n gäller från och med lördag att restaurang­er får vara öppna till klockan 23 och tidigast öppna igen klockan 05. Dessa begränsnin­gar i öppettider­na gäller inte bensinstat­ionernas restaurang­er.

Alkoholser­veringen i dessa landskap ska avslutas senast klockan 22.

Barer och krogar får ta in maximalt hälften av den normala kundmängde­n. För matställen­s del gäller 75 procent av den normala kundmängde­n.

Dessa begränsnin­gar är de striktaste som lagen om smittsamma sjukdomar i Finland tillåter.

Också begränsnin­garna för restaurang­er i landskap som befinner sig i accelerati­onsfasen omfattas från och med lördag av striktare krav. Krogar och barer i dessa landskap får vara öppna klockan 24–23, och ta in maximalt hälften av den normala kundmängde­n. Matställen får hålla öppet klockan 01–24 och ta in 75 procent av den normala kundmängde­n.

Alkoholser­vering tillåts klockan 07–22.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland