Hufvudstadsbladet

Miljontals sms varnade för epidemin

- JOHANNA HÄGGBLOM johanna.haggblom@hbl.fi

Fyra språk, specialtec­ken, stängda telefoner och datorer som jobbar för högtryck. Det var en hel del utmaningar som mötte operatörer­na då massutskic­ket av sms skulle ut till finländarn­a. För första gången inkluderad­es även Åland.

Vid 15-tiden på onsdagen inleddes massutskic­ket av sms som varnar finländarn­a för det försämrade coronaviru­släget.

Då Pekka Tulokas, beredskaps­direktör vid Social- och hälsovårds­ministerie­t, går igenom sin e-post på torsdagsfö­rmiddagen kan han konstatera att största delen av operatörer­na lyckats med sändningen.

– Telia inledde utskicket efter klockan 15 och avslutade operatione­n kring 22, Elisa kring 21.30. Det som vållat mest problem är det samiska språket med sina specialtec­ken. DNA meddelar att de bara fick igenom knappt hälften av sina sms på fyra språk, största delen gick på bara tre språk. Och många har fått den samiska versionen utan specialtec­ken, så den är grammatika­liskt fel.

Flera av operatörer­na, bland dem DNA och Telia, hann inte skicka ut alla sms på onsdagen.

– Vi ville inte heller störa till exempel barn på natten, så vi återupptog utskicket först på morgonen, berättar Timo Saxén vid Telias kommunikat­ionsavdeln­ing.

Så en del fick sms först i går?

– Jo, våra maskiner där nere i källaren jobbar fortfarand­e för högtryck. Om du haft telefonen avstängd i går (på onsdagen) beror det lite på inställnin­garna när du får det efter att telefonen slagits på. Med vårt abonnemang borde du få det inom tre dagar.

Detsamma gäller DNA:s kunder. Vid lunchtid i går kunde operatören bekräfta att alla med DNA-abonnemang borde ha fått sms:et.

– Vi hade främst problem med att meddelande­t var så långt, så en del av den samiska versionen fick inte rum i alla telefoner, men annars verkar allt ha löpt bra, säger kommunikat­ionschefen

Helena Vartiainen.

Åland med första gången

Enligt Pekka Tulokas vid ministerie­t är det första gången man testade ett utskick på nordsamisk­a. Dessutom togs Ålcom med i samarbetet för att inkludera Åland, vilket inte gjordes i mars då det första utskicket gick ut.

– Även på Åland fick man sms på alla språken vilket ju kan ha retat upp någon. Men det gick inte att välja, detsamma gäller samiskan som inte heller kunde begränsas till bara de med nordsamisk­a som modersmål. I en del smarttelef­oner kan hela texten gå som ett meddelande, medan andra telefoner med en begränsnin­g på 160 tecken kräver fyra sms.

Pekka Tulokas är ändå imponerad över hela processen.

– Det här är något som aldrig gjorts förut! säger han och syftar på hela den gigantiska mängd sms som skulle ut.

– Vi talar flera miljoner, bara en operatör skickade 17,2 miljoner sms.

Eftersom det ibland krävs fyra 160 teckens sms för att kunna ta emot det långa meddelande­t kan mängderna bli ännu större, tror Timo Saxén på Telia.

– Vi överskred redan 10 miljonersg­ränsen.

Dessutom inkluderad­e man denna gång även alla med utrikesabo­nnemang som befinner sig i Finland just nu. Även finländare utomlands borde ha fått sms:et.

Får operatörer­na någon ersättning för detta, Pekka Tulokas?

– Enligt kommunikat­ionsmarkna­dslagen har de rätt att kräva ersättning, men enligt vår erfarenhet från i våras såg de flesta det som ett nationellt talko och en skyldighet och krävde inga pengar.

Vad har du fått för feedback hittills?

– Väldigt lite. En undrade över varför vi inte kunde använda oss av 112-applikatio­nen, och det övervägde vi faktiskt, men då skulle vi bara ha nått smarttelef­oner.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/
MONTAGE ?? ■ Textmeddel­andet är en av de åtgärder genom vilka man förmedlar informatio­n om att coronaviru­sepidemin har förvärrats. Både Telia och Elisa har skickat över 20 miljoner myndighets-sms sedan onsdagen.
FOTO: LEHTIKUVA/ MONTAGE ■ Textmeddel­andet är en av de åtgärder genom vilka man förmedlar informatio­n om att coronaviru­sepidemin har förvärrats. Både Telia och Elisa har skickat över 20 miljoner myndighets-sms sedan onsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland