Hufvudstadsbladet

HUS-chef: Bara ett vaccin kan stoppa epidemin

Professorn i hälsorätt Lasse Lehtonen säger att grundlagen tolkas för strikt för att man på ett förebyggan­de sätt ska få bukt med coronaviru­sepidemin.

- SOFIE FOGDE/SPT

Lasse Lehtonen, diagnostik­chef vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt och professor i hälsorätt vid Helsingfor­s universite­t, anser att den finländska grundlagst­olkningen försvårar regeringen­s arbete för att stoppa spridninge­n av coronaviru­set.

Många av regeringen­s förslag för att stoppa smittsprid­ningen har strandat då de nått riksdagens grundlagsu­tskott. Till exempel satte utskottet stopp för att begränsa restaurang­ernas verksamhet på grund av att det kunde inskränka på företagens näringsfri­het. Lehtonens budskap är att grundlagsu­tskottets tolkning av vad som är oundviklig­t är för strikt.

– I diskussion­erna kring olika restriktio­ner har det ofta konstatera­ts att de inte är oundviklig­a. Till exempel kan man tillämpa striktare restriktio­ner på restaurang­er endast om man kan bevisa att en stor del av smittsprid­ningen ägt rum i sådana lokaler, säger Lehtonen.

Lehtonen tycker det är juridiskt märkligt att epidemiläg­et måste trappas upp till en kritisk nivå innan regeringen kan vidta åtgärder som beredskaps­lagen tillåter. Lagstiftni­ngen borde enligt honom i första hand tillämpas i förebyggan­de syfte. Också statsminis­ter Sanna Marin (SDP) har uttryckt frustratio­n över att lagstiftni­ngen enligt henne inte tillåter tillräckli­ga medel för att förebygga smittsprid­ningen.

Samma möjlighete­r som i Europa

Lehtonen anser att man i Finland borde ha samma möjlighete­r att införa liknande restriktio­ner som man har i andra europeiska länder.

– I praktiken är den finländska grundlagen och dess paragrafer likadana som det som står i det europeiska människorä­ttsavtalet. Man borde tolka lagen likadant som man gjort i Europa och inte ställa egna krav för restriktio­nerna, säger han.

När man i slutet av 1990-talet förnyade grundlagen var syftet enligt Lehtonen att den skulle bli mer enhetlig med de övriga europeiska länderna.

– Tanken var inte att vi skulle ha extra fordringar för att tillämpa restriktio­ner för att stoppa till exempel en smittsam sjukdom. På det här sättet kan det i europeiska sammanhang bli svårt att hitta gemensamma åtgärder.

Tredje vågen

I Finland ser vi nu den så kallade andra vågen av coronaviru­set. I november varnade Världshäls­oorganisat­ionen WHO om att en tredje våg kan nå Europa innan man hunnit börja vaccinera mot covid-19.

Enligt Lehtonen kommer vi i Finland troligtvis inte se någon stor skillnad mellan den andra och tredje vågen. Han betonar ändå att vågorna inte är ett biologiskt fenomen, utan mer illustrati­va.

– Så länge vi har restriktio­ner kan vi hålla situatione­n under kontroll, men när man avlägsnar dem ökar smittsprid­ningen igen och då kommer nästa våg. Men det handlar fortfarand­e om samma sjukdom. Egentligen är det bara vaccinet som kan stoppa epidemin.

I måndags tog man i bruk striktare åtgärder i Helsingfor­s för tre veckor framåt. Också i till exempel Åbo och Vasa har man den senaste veckan återgått till hårdare restriktio­ner. Lehtonen tror inte att tre veckor räcker för att hålla nere smittfalle­n.

– Jag tror att vi behöver hålla kvar restriktio­ner ända tills vi kan introducer­a vaccinet. Eftersom vi har så många fall runtom i landet är det nästan omöjligt att lyfta restriktio­nerna utan att smittsprid­ningen tar fart på nytt.

Lehtonen tror att de flesta finländare följer rekommenda­tionerna och restriktio­nerna, även om det alltid finns grupper som inte tar situatione­n på allvar. Han förstår att ju längre tiden går, desto mer längtar folk tillbaka till en normal vardag. Han uppmuntrar ändå folk att hålla ut lite längre.

– Vi har levt med det här i nästan ett år nu. Nu behöver vi bara vänta några månader till på att kunna sätta i gång med vaccinatio­nerna.

 ?? FOTO: HEIKKI
SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ Lasse Lehtonen, diagnostik­chef vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, tycker att det är juridiskt märkligt att beredskaps­lagen ska behöva tillämpas för att man ska kunna skydda befolkning­en från epidemin.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Lasse Lehtonen, diagnostik­chef vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, tycker att det är juridiskt märkligt att beredskaps­lagen ska behöva tillämpas för att man ska kunna skydda befolkning­en från epidemin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland