Hufvudstadsbladet

Ett tiotal har återinsjuk­nat i covid-19 i Finland

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Omkring tio personer i Åbo som insjuknade i covid-19 i våras har smittats och insjuknat på nytt. Detsamma har även hänt på andra håll, både i Finland och ute i Europa – även om det är ytterst sällsynt.

Jutta Peltoniemi, Åbo stads ansvariga läkare för smittsamma sjukdomar, säger att det kommit för stadens kännedom att personer i Åbo smittats av coronaviru­set en andra gång efter att redan ha tillfriskn­at från den första smittan.

För Åbos del handlar det om färre än tio personer, men Peltoniemi säger att samma fenomen noterats även i huvudstads­regionen.

Personerna i Åbo har insjuknat en första gång i våras. Efter att en coronasmit­tad person tillfriskn­at räknar man enligt Peltoniemi med att hen har antikroppa­r mot viruset i tre månader.

De personer som nu bekräftats smittade en andra gång har efter de tre månaderna genomgått coronatest­er då symtom uppkommit. De testerna har gett negativa testresult­at, medan senare tester i samband med nya symtom har visat positivt.

– Personerna har haft lindriga symtom den andra gången, men ändå haft symtom eftersom de sökt sig till coronatest, säger Jutta Peltoniemi.

Hur kan man då vara säker på att det handlar om en ny infektion och inte om fel i testresult­aten?

– Det har gått över sex månader mellan den första infektione­n och den andra. Om det gått under tre månader anses positiva testresult­at vara spår av den första infektione­n.

Även om en andra smitta bekräftats hos omkring tio personer i Åbo säger Peltoniemi att det inte är något vanligt förekomman­de.

– Det handlar om enskilda fall, men Finland är inte ensamt om detta. Samma sak har även observerat­s runtom i Europa.

Turun Sanomat var först med nyheten.

 ?? FOTO: JEANETTE
ÖSTMAN/SPT ?? ■ Omkring tio personer i Åbo har bekräftats smittade av coronaviru­set en andra gång.
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ■ Omkring tio personer i Åbo har bekräftats smittade av coronaviru­set en andra gång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland