Hufvudstadsbladet

Gymnasiste­rna i Sverige ska stanna hemma – igen

- RICHARD NORDGREN richard.nordgren@hbl.fi

På måndag övergår gymnasiern­a i Sverige till distansund­ervisning, precis som under våren. Målsättnin­gen är att minska smittan eftersom en stor del av de smittade är unga. En av de främsta orsakerna är ändå att minska på trängseln i kollektivt­rafiken. Gymnasiern­a kommer att vara stängda över nyår. Antalet döda i covid-19 i Sverige har nu gått över 7 000.

– Det här är för att skapa en bromsande effekt på smittsprid­ningen, säger den svenska statsminis­tern Stefan Löfven (Socialdemo­kraterna) om beslutet att stänga gymnasiern­a eller att, som det officiellt heter, införa distansund­ervisning.

Löfven informerad­e om beslutet på en presskonfe­rens på torsdagen och säger att han tror att gymnasieel­everna är kloka och förstår att det inte är frågan om något förlängt jullov.

– Det är inte fritt fram för fester med kompisar, ni går fortfarand­e i skolan och ska plugga. Jag vill uppmana alla föräldrar att prata med era barn om hur viktigt det är att följa rekommenda­tionerna, säger Löfven.

Utbildning­sminister Anna Ekström (Socialdemo­kraterna) hoppas att övergången till distansund­ervisning fram till den 6 januari ska räcka och att undervisni­ngen ska kunna återgå till det normala.

– Det här bör kunna minska smittsprid­ningen så att ni kan återgå till närundervi­sning när vårtermine­n börjar igen.

Enligt Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Johan Carlson är de här åtgärderna nödvändiga.

– Syftet är att minska trängseln i samhället, exempelvis i kollektivt­rafiken. Men vi ser också en stor smittsprid­ning i den här åldersgrup­pen, säger han.

Det är värt att notera att 26 procent av alla smittade i Köpenhamns­regionen är mellan 15 och 25. Enligt Folkhälsom­yndigheten är det en kraftig ökning av smitta bland äldre barn, över 16 år, i Sverige.

Carlson säger att förhoppnin­gen är att det ska räcka med en månads distansund­ervisning och att det inte finns planer på en förlängnin­g.

Gymnasiern­a får bråttom att ordna distansund­ervisninge­n. Till exempel i Uppsala ordnas krismöten under torsdagen för att få logistiken att fungera, rapportera­r SVT Uppsala.

– Jag måste få ta detta med rektorerna först. Vi har så kort tid på oss att se hur vi ska verkställa detta och det finns flera undantag, säger Christine Kastner Johnson, chef för de kommunala gymnasiesk­olorna i Uppsala kommun.

Stor smittsprid­ning

Medan smittan mattas av i stora delar av Europa fortsätter de svenska dödstalen att stiga trots de åtgärder som har införts.

Under hösten har det införts så kallade skärpta allmänna råd, krogarna får inte sälja sprit efter klockan 22 och de ska vara stängda en halvtimme senare, högst åtta personer får delta i allmänna sammankoms­ter och nu alltså distansund­ervisning i gymnasiern­a.

Antalet döda har gått över 7 000, 7007 är den exakta siffran, och någon minskning i smittsprid­ningen går inte att se.

– I Stockholm, som ökat sin provtagnin­g kraftigt, ligger man på en stabil platå på cirka 10 000 fall i veckan. Västra Götaland har en mer tydlig utplaning sedan flera veckor tillbaka. Skåne har en ganska kraftig ökning av smittade men även en kraftig ökning av provtagnin­gen, säger statsepide­miolog Anders Tegnell på Folkhälsom­yndigheten­s pressträff.

Tegnell får, som så ofta under senare tid, frågan om Sverige och munskydd mot bakgrund av att världshäls­oorganisat­ionen WHO på onsdagen skärpte rekommenda­tionerna om munskydden.

– WHO lägger fortfarand­e mycket av ansvaret på de olika länderna om att se munskydd som en del av ett större paket. Och det är så vi ser det i Sverige och pekar på att munskydd kan behövas i vissa situatione­r, vilket är det vi har sagt. De situatione­rna har inte uppkommit i Sverige än i de dialoger vi har haft med regionerna, säger statsepide­miologen.

Han påpekar också att undersökni­ngarna om munskydden­s effektivit­et, bland annat en stor dansk undersökni­ng som publicerad­es i mitten av november, inte klart säger att munskydden skulle vara speciellt effektiva men att effekterna å andra sidan inte heller är negativa. Tegnell påpekar ändå att det viktiga är att hålla avstånd till andra.

 ?? FOTO: HENRIK MONTGOMERY/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Den svenska statsminis­tern Stefan Löfven litar på gymnasieel­everna och tror inte att de kommer att ta övergången till distansund­ervisning som ett förlängt jullov.
FOTO: HENRIK MONTGOMERY/LEHTIKUVA-AFP ■ Den svenska statsminis­tern Stefan Löfven litar på gymnasieel­everna och tror inte att de kommer att ta övergången till distansund­ervisning som ett förlängt jullov.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland