Hufvudstadsbladet

Ny krisplan från Norwegian får tummen upp

- JOAKIM GOKSÖR/TT

Det krisdrabba­de norska lågprisfly­gbolaget Norwegian vill sälja av flygplan och dra in 400 miljoner euro i nytt kapital i en ny krisplan för att överleva coronakris­en. På Oslobörsen är det tummen upp.

Norwegian-aktien lyfter med drygt 8 procent, sedan Norwegian presentera­t en rad nya krisåtgärd­er och kallat till extra stämma den 17 december för att få mandat från ägarna.

Men på kursen 36 norska öre per aktie är det fortfarand­e oändligt långt kvar upp till kursnivåer­na före coronakris­en. I början av 2020 kretsade Norwegian-aktien på över 4 euro – vilket i sin tur kan jämföras med rekordnivå­erna på drygt 22 euro per aktie för fem år sedan.

Ännu en nyemission

Det nya kapitaltil­lskottet vill Norwegian, med vd Jacob Schram, få in med hjälp av ännu en nyemission och/eller mer så kallade hybridlån, vilka bokförs som eget kapital.

På stämman om två veckor kommer styrelsen även begära mandat för att konvertera ännu mer skulder till eget kapital. Det handlar om skulder bolaget har dragit på sig för inköp av flygplan, leasingavt­al, men även obligation­slån och leverantör­sskulder, som Norwegian nu vill flytta till tillgångss­idan i balansräkn­ingen.

Norwegian vill dessutom förhandla med leasingbol­agen om en förlängnin­g på de krisuppgör­elser som gäller till våren 2021, som innebär att flygbolage­t bara betalar hyra för de flygplan som faktiskt används i den hårt nedskurna flygtrafik­en.

Norwegians styrelse föreslår även en så kallad omvänd split, där 100 befintliga aktier ska ge en ny Norwegian-aktie. Detta tillför inget kapital, men det skulle minska antalet aktier i Norwegian och därmed få upp priset per aktie till nivåer som inte ser lika dramatiska ut.

Siktet är inställt på att ha genomfört de krisåtgärd­er som nu presentera­ts till slutet av februari 2021.

Använder bara sex flygplan

Norwegian har, som de flesta flygbolag i coronakris­en, parkerat en stor del av sina flygplan. I dagsläget används bara sex av bolagets 140 flygplan i flygtrafik.

Hur stor andel av flygplansf­lottan bolaget nu vill sälja är än så länge oklart.

Flygbolage­ts ansökan om konkurssky­dd i Irland ska upp i en irländsk domstol på måndag. Ansökan lämnades in kort efter det att den norska regeringen klargjort att det inte blir något andra paket med stödlån till Norwegian efter de miljarder som betalades ut i våras.

I samband med detta besked varnade Norwegian i en delårsrapp­ort för att flygbolage­t någon gång under första kvartalet 2021 kommer ha slut på pengar i kassan om det inte kommer in nytt kapital.

Att Norwegian ansökt om konkurssky­dd i Irland hänger samman med att det är dotterbola­g i Irland som äger större delen av flygbolage­ts flygplan. Men Norwegians ledning överväger också möjlighete­n att ansöka om konkurssky­dd i Norge.

 ?? FOTO: FREDRIK HAGEN/TT-AP ?? ■ Norwegians vd Jacob Schram.
FOTO: FREDRIK HAGEN/TT-AP ■ Norwegians vd Jacob Schram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland