Hufvudstadsbladet

Motstridig­a åsikter i riksdagen om hur återhämtni­ngen ska se ut

Regeringen­s politik garanterar enligt opposition­en inte ett välfärdssa­mhälle efter coronakris­en. EU:s återhämtni­ngsfond och landets sysselsätt­ning skapar oro.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Under riksdagens frågetimme på torsdagen anklagade opposition­spartierna regeringen för att agera fel vad gäller Finlands återhämtni­ng efter coronakris­en.

Enligt Sannfinlän­darna borde EU:s gemensamma återhämtni­ngsfond inte alls bli av. Att regeringen inte ordnat en folkomröst­ning om frågan är enligt partiet både ansvarslös­t och orättvist. Också Kristdemok­raterna ställer sig negativa till återhämtni­ngsfonden, och är skeptiska till att den verkligen blir en engångsför­eteelse såsom regeringen säger.

Samlingspa­rtisterna anser i sin tur att regeringen helt saknar en plan för hur landet ska gå till väga den dagen coronafall­en inte längre ökar i Finland.

– Jag är orolig för att en exit-strategi efter coronakris­en helt fattas, och detta har även flera sakkunniga konstatera­t. Vi vill alla trygga vårt välfärdssa­mhälles framtid, men med den nuvarande regeringsp­olitiken gör vi inte det, sade Samlingspa­rtiets Sinuhe Wallinheim­o.

Att återhämtni­ngsfonden är en knivig fråga för Sannfinlän­darna råder inga tvivel om. Partiets ledamöter tog flera gånger under frågetimme­n upp frågan om en folkomröst­ning beträffand­e fonden.

– Ni vågar inte ta frågan till folkomröst­ning eftersom ni är rädda att medborgarn­a skulle krossa era förbundsst­atsdrömmar.

■ Stödpakete­t är en skuldunion som bildats i skuggan av coronakris­en, sade Sannfinlän­darnas Rami Lehto.

– EU kommer att ta över märkbar makt från medlemslän­derna, och vi går allt mer mot en förbundsst­at som vi inte vill vara med om.

Också Kristdemok­raterna höll med om att beslutsfat­tarna har glömt bort att höra medborgarn­a. Partiordfö­rande Sari Essayah sade att regeringen själv önskade en allmän medborgard­iskussion om frågan då den första gången behandlade­s i riksdagen i våras.

– Då paketet snabbt klubbades under sommaren fördes nog ingen medborgard­iskussion, och tyvärr har den uteblivit också nu under hösten, sade Essayah.

Kristdemok­raterna håller med

Sannfinlän­darna om att återhämtni­ngsfonden är problemati­sk ur finländsk synvinkel.

– Vi står fast vid att det hade varit klokt att åtskilja EU:s långtidsbu­dget från återhämtni­ngspaketet. På så vis skulle vi aldrig ha hamnat i den här situatione­n där EU:s egna avtal börjat omtolkas, en fråga som också republiken­s president oroat sig över, sade Essayah.

Finlands sysselsätt­ning oroar

För Samlingspa­rtiets del är det stora orosmoment­et landets sysselsätt­ning efter coronakris­en. Finland behöver fler jobb och framtidstr­o, men regeringen arbetar enligt partiet inte mot det målet.

Under de senaste veckorna har opposition­spartierna kommit med sina skuggbudge­tar, alltså sina al

ternativ till regeringen­s budget inför 2021.

Samlingspa­rtiets Elina Lepomäki sade att partiets skuggbudge­t till skillnad från regeringen­s skulle öka sysselsätt­ningen med 120 000 nya jobb, samtidigt som den skulle skapa hopp och framtidstr­o i Finland efter coronakris­en.

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) svarade på kritiken genom att säga att regeringen­s centrala uppgift ännu nästa år kommer att vara att se till att Finland tar sig igenom coronakris­en, en uppgift som regeringen­s egen budget enligt henne klarar bäst.

– Vår centrala uppgift nästa år är fortsättni­ngsvis att garantera allas välbefinna­nde och att se till att hälsooch sjukvården klarar allt vad krisen medför. För detta ändamål har regeringen reserverat pengar. Dessutom måste vi vidta sådana stimuleran­de åtgärder som ger Finland hopp och framtidstr­o, sade Marin.

Nationella beslut ska ännu fattas

Regeringen upprepade under frågetimme­ns gång att återhämtni­ngsfonden är en engångsför­eteelse som inte ska bli ett knep att ta till inom EU så fort det är ekonomiskt svårt.

Finansmini­ster Matti Vanhanen (C) lyfte också fram att varje land ännu ska fatta nationella beslut om de egna medlen.

– Med de nationella besluten fastställs både EU:s långtidsbu­dget och återhämtni­ngsfonden. Alla länder som inte godkänner kommer fälla paketet, alltså är besluten ännu inte fattade. Denna beslutspro­cess kommer att nå riksdagen ännu under vinterns gång.

Statsminis­ter Marin förtydliga­de ytterligar­e orsaken till att regeringen vill se att återhämtni­ngsfonden godkänns.

– Vi skapar denna återhämtni­ngsfond för att vi gemensamt ska kunna ta oss ur krisen. Gynnas Finland av att Europas ekonomi återhämtas? Ja. Det är en kritiskt viktig fråga för Finlands del att EU:s inre marknad återhämtar sig.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Finansmini­ster Matti Vanhanen sade under riksdagens frågetimme att EU:s återhämtni­ngsfond inte kommer att bli ett knep att ta till alltid då det är ekonomiskt svårt.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Finansmini­ster Matti Vanhanen sade under riksdagens frågetimme att EU:s återhämtni­ngsfond inte kommer att bli ett knep att ta till alltid då det är ekonomiskt svårt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland