Hufvudstadsbladet

20 000 stadsbor påverkas när gamla rör byggs ut

Nästa stora vägarbete i Helsingfor­s startar snart. Det kommer att pågå i två år i Tölö och Berghäll.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Om 2020 blir året vi minns hur besvärligt det varit att ta sig fram på Tavastväge­n i Berghäll så inleds 2021 med nästa stora gatuarbete. Det är frågan om flera olika gatuavsnit­t i staden som får nya vattenledn­ingar, avloppsrör och spårvagnss­kenor. Det som förenar gatorna är att 8:ans spårvagn kör på dem.

Byggarbeta­rna börjar jobba den 11 januari på Caloniusga­tan i Tölö och på Helsinge- och Karlsgatan i Berghäll. Bussar, bilar och spårvagnar går till en början normalt, men trafiken väntas löpa trögare.

– Om man får skicka en hälsning till stadsborna, så undvik de här gatorna om ni kan. Det underlätta­r vårt arbete, säger Jyrki Vainionpää, projektche­f vid Louhintate­kniikka, som är huvudentre­prenör för projektet.

Vainionpää berättar att arbetet kommer att vara krävande, eftersom vattenröre­n på Caloniusga­tan är från 1926. På Karlsgatan är de från 1909.

– De är i dåligt skick och känsliga för vibratione­r. Därför bygger vi inte de nya rören bredvid de gamla. Vi

När du bygger i staden stöter du alltid på något oväntat. Sällan går det att bara gräva och bygga nytt. Jyrki Vainionpää Projektche­f vid Louhintate­kniikka

gör allt för att en läcka inte ska inträffa, säger han.

Men det kan ändå komma överraskni­ngar. Vainionpää berättar att man gör jobbet etappvis, och varje gång det dyker upp något oväntat får man göra upp nya planer för hur man bäst kan fortsätta bygget.

– Det kan vara någon elledning som inte är inprickad på kartan. När du bygger i staden stöter du alltid på något oväntat. Sällan går det att bara gräva och bygga nytt.

En klar förbättrin­g som Tölöborna lär märka är att det kommer att bli mindre bullrigt på Caloniusga­tan. Nubbstenen, som är från början av 1900-talet, byts ut mot asfalt.

– Det uppstår mera ljud från däcken då underlaget är ojämnt.

Uppdaterin­gar på Facebook

På Helsingfor­s stad säger Liisa Taskila, som är vikarieran­de chef för uppförande­t av byggnader, att gatuarbete­t som inleds är lika stort som jobbet med att förnya Tavastväge­n.

– Vi ville vänta på att spårvagnar­na först går på Tavastväge­n innan vi inledde det nya arbetet. I något skede kommer 8:ans spårvagn att gå på undantagsr­utt. Då kan andra linjer också påverkas, säger hon.

Staden kommer att meddela när det här blir aktuellt. Man kan följa Facebook-sidan Kasin katutyöt för att få veta det senaste om hur bygget framskride­r.

Senare i vår börjar arbetena vid Runebergsg­atan. Avsnittet mellan Topeliusga­tan och Mannerheim­vägen får enkelrikta­de cykelvägar, vilket också Caloniusga­tan får. Det är en klar förbättrin­g för cyklistern­a, eftersom de inte haft någon egen väg att cykla på.

På det avsnitt av Helsingega­tan som löper mellan Wallins- och Karlsgatan byter staden ut de dubbelrikt­ade cykelvägar­na till enkelrikta­de.

Staden ordnar två invånarmöt­en om byggena den 15 december. Informatio­n om dem får man på stadens webbsidor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland