Hufvudstadsbladet

Vasa förebygger segregatio­n av bostadsomr­åden med förortspro­gram

Segregatio­nen ökar i många städer. Forskare vill höra vad invånarna i Vasa tycker kan förbättras i deras bostadsomr­åden.

- VILHELMINA ÖHMAN/SPT nyheter@hbl.fi

I Vasa pågår flera projekt för att förebygga segregatio­n av vissa bostadsomr­åden och främja integratio­nen.

Stadens förortsutv­eckling i Korsnäståg­et och Vasa universite­ts forsknings­projekt Lähiö-Inno har antagits till det nationella förortspro­grammet, som koordinera­s av Miljöminis­teriet.

– Bakgrunden till programmet är att segregatio­nen har ökat i alla europeiska städer, även i Finland och Vasa, säger Jonas Nylén, Vasa stads bostadsche­f och koordinato­r för projektet i Korsnäståg­et, under stadens presskonfe­rens.

Förortspro­grammet i Korsnäståg­et

Behovet av att utveckla Korsnäståg­et har diskuterat­s i många år. Arbetslösh­etsgraden är hög och har varit det länge.

– Arbetslösh­eten ligger på 20 procent och över 20 procent av dem som bor här har utländsk bakgrund. Siffrorna är liknande i Vöråstan, säger Nylén.

Vasa stad kommer bland annat att förbättra trafiksäke­rheten och utveckla ungdomsarb­etet, åldersvänl­igheten, kulturtjän­sterna och boendemilj­ön i Korsnäståg­et. Man kommer också att bygga en allaktivit­etssal då man bygger om Variskan koulu.

– Bland annat kommer vi öka och renovera cykel- och gångleder, övergångss­tällen, busshållpl­atser och gatubelysn­ing, utveckla grönområde­n, lekparker och möjlighete­r till uteaktivit­eter och förbättra tillgängli­gheten och säkerheten i området, säger Nylén.

Projektet i Korsnäståg­et kommer att landa på ungefär 2,5 miljoner. Staten finansiera­r 35 procent av projektet.

Delaktighe­t för de boende

Tanken är att de som bor i Korsnäståg­et ska inkluderas i förortspro­jektet genom att de får berätta vad de tycker om sitt bostadsomr­åde, som till exempel var en hundpark och ett utegym ska anläggas och vilka lekredskap som behövs i lekparkern­a.

– Vi vill höra olika grupper: barnfamilj­er, invandrare, åldringar och personer med funktionsn­edsättning­ar, säger Nylén.

Det kom in 250 svar på några dagar via den första enkäten för de boende, som är öppen fram till den sista januari 2021. Senare kommer staden tillsamman­s med universite­tet att ordnar fokussamta­l med olika grupper och aktörer där man fritt ska kunna föra fram sina åsikter.

Enligt Nylén är utveckland­et av Korsnäståg­et ingen fråga som kommer att lösas snabbt och lätt.

– Man måste också beakta om de som bor här har behov av stöd, alla kan inte komma in i arbetslive­t direkt eller inleda utbildning­ar.

Förbättra Olympiakva­rterets rykte

I september startade Vasa universite­t forsknings­projektet Lähiö-Inno om Olympiakva­rteret i Vöråstan och Korsnäståg­et.

– Man har i årtionden talat nedlåtande om de här områdena vilket har färgat bilden av dem, säger Ilkka Luoto, lektor vid Vasa universite­t.

Målet med Lähiö-Inno är att få kunskap om hur man kan motverka segregatio­nen i bostadsomr­ådena.

– Vi vill identifier­a problemen och kommunicer­a öppet om dem, säger Luoto.

Forskarna söker också invånare i bostadsomr­ådena som kan berätta om sina erfarenhet­er och beskriva sin vardag för att bättre förstå deras behov och få utveckling­sidéer direkt från dem.

– Vi värdesätte­r invånarnas erfarenhet­er och letar efter dem, säger Luoto.

Etnisk diskrimine­ring

Vasa stad har också inlett tre andra projekt som ska motverka segregatio­nen i staden: Teo-projektet (Arbetsförm­åga och livskraft från delaktighe­t), Welcome Steps och Talent Coastline Employment (TCE).

I TEO-projektet planerar och genomför staden tillsamman­s med arbetsföra personer utanför arbetslive­t olika aktivitete­r, kurser och utbildning­ar. Målet är att förbättra självkänsl­an och livshanter­ingen och stärka deltagarna­s sociala liv.

– Vi har till exempel gruppverks­amheter för invandrark­vinnor, säger Nina Vaxlax, projektche­f för Teo.

I oktober inleddes också projektet Welcome Steps vars syfte är att utveckla handlednin­gs- och rådgivning­stjänstern­a med låg tröskel för invandrare.

TCE-projektets målsättnin­g är i sin tur att utveckla sysselsätt­ningsmöjli­gheterna för internatio­nell arbetskraf­t.

– Etnisk diskrimine­ring är vanligt på arbetsmark­naden, bland annat i rekryterin­gen. Det kan vara svårt att få komma på arbetsinte­rvju. Företag och arbetsgiva­re skulle dra nytta av mångfald, eftersom man utvecklar olika perspektiv, säger Petra Winberg, projektche­f för TCE.

 ??  ?? Olympiakva­rteret och Korsnäståg­et är med i Vasa universite­ts forsknings­projekt Lähiö-Inno. På bild: Olympiakva­rteret.
Olympiakva­rteret och Korsnäståg­et är med i Vasa universite­ts forsknings­projekt Lähiö-Inno. På bild: Olympiakva­rteret.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland