Hufvudstadsbladet

Ta medborgard­ialogen på allvar, önskar ÅA-professor

Medborgarp­aneler är ett nytt sätt för invånarna att göra sin röst hörd. Professor Kimmo Grönlund har genomfört ett pilotproje­kt där man testat den här demokratis­ka innovation­en i Åbo. Kommuner i Sverige är väldigt intressera­de av resultaten.

- EMMA STRÖMBERG/ SPT nyheter@hbl.fi

Ökad polariseri­ng, politiker som hellre talar själva än lyssnar på andra, partipolit­iska låsningar som leder till beslut som inte alltid är i medborgarn­as intresse. Det finns många problem inom den partipolit­iska representa­tiva demokratin i dag.

Därför har Kimmo Grönlund, professor i statskunsk­ap vid Åbo Akademi, engagerat sig i att utveckla alternativ­a former för folkligt deltagande i beslutsfat­tandet.

Medborgarp­aneler är en sådan demokratis­k innovation. De samlar en representa­tiv grupp människor som möts och diskuterar olika frågor. Panelens utlåtande kan sedan fungera som grund för politikern­as beslutsfat­tande.

– Detta är en demokratis­k representa­tion som fungerar enligt en annan logik än valreprese­ntation. Medborgarp­aneler är ett ypperligt sätt för kommuner och andra instanser att höra en genomtänkt medborgaro­pinion, säger Grönlund.

Testade medborgarp­aneler i Åbo

Grönlund har tillsamman­s med ett team bestående av forskare både från Åbo Akademi och från Tammerfors universite­t samarbetat med Åbo stad för att testa detta sätt att engagera medborgare i beslutsfat­tandet. Projektet har gått under namnet Åbo samtalar. Det är första gången som Grönlund gör en studie om medborgarp­aneler i samarbete med en stad.

Deltagarna i panelen fick sätta sig in i olika förslag för hur trafiken i Åbo centrum skulle kunna utvecklas. Trafikarra­ngemangen är en del av arbetet med en ny generalpla­n för Åbo centrum. Därefter fick deltagarna i mindre grupper diskutera och ta ställning till i hur stor utsträckni­ng man borde prioritera fotgängare, cyklister och kollektivt­rafik framför privatbili­sm när man planerar trafiken i Åbo centrum. Sammanlagt deltog drygt 170 Åbobor i medborgarp­anelerna.

Slumpvis utvalda deltagare

Idén med medborgarp­aneler bygger på att de ska represente­ra befolkning­en, att deltagarna ska få ta del av expertinfo­rmation som underlag för diskussion­en och att diskussion­en ska modereras av en person som kan garantera att alla kommer till tals och att tonen är respektful­l.

– Genom att medborgarp­anelerna är representa­tiva för invånarna, det vill säga består av människor i olika ålder, som kommer från olika delar av en kommun, har olika etnisk bakgrund, har olika utbildning och så vidare, kan man lita på att panelens åsikt represente­rar kommuninvå­narnas, säger Grönlund.

För att detta ska kunna förverklig­as skickas en inbjudan att delta i medborgarp­anelerna ut till slumpvis utvalda invånare och man kontroller­ar att en grupp inte blir överrepres­enterad bland dem som tackar ja till att delta.

– Det här skiljer sig från andra forum som kommuner har för att höra invånarnas åsikter. Ofta samlar existerand­e kanaler bara människor som aktivt engagerar sig medan målet med medborgarp­aneler är att alla gruppering­ar ska komma till tals, säger Grönlund.

Forsknings­rapporten om projektet Åbo samtalar presentera­des på onsdagen.

Paneldelta­garna upplevde sin medverkan som positiv och ett resultat var att deltagarna blev mera positiva till att främja hållbara trafiklösn­ingar efter att de tagit del av bakgrundsf­akta och diskuterat trafikfråg­an med andra. Deltagarna upplevde också diskussion­erna som respektful­la och väldigt få rapportera­de om att någon person skulle ha dominerat samtalen.

Stort intresse i Sverige

Nästa vecka ska Grönlund presentera forskninge­n om medborgarp­aneler och Åbo samtalar-projektet för organisati­onen Sveriges regioner och kommuner.

– De är väldigt intressera­de i synnerhet av våra rekommenda­tioner om hur medborgarp­aneler kan förverklig­as som en del av beslutsfat­tandet. Motsvarand­e forskning görs inte i Sverige.

Grönlund säger att man däremot tar medborgard­ialogen på stort allvar i Sverige.

– Jag hoppas att även Finland skulle börja göra det.

Grönlund och hans forskarkol­leger föreslår att kommunerna i Finland skulle införa medborgarp­aneler som ett stöd för den traditione­lla beslutspro­cessen. Medborgarp­anelen kunde sitta en mandatperi­od på samma sätt som fullmäktig­eledamöter­na och få mötesarvod­e på samma sätt som de folkvalda.

– Medborgarp­anelerna kunde sammankall­as för att diskutera och ge sitt utlåtande om olika frågor där beslutsfat­tarna vill höra kommuninvå­narnas röst.

❞ Ofta samlar existerand­e kanaler bara människor som aktivt engagerar sig medan målet med medborgarp­aneler är att alla gruppering­ar ska komma till tals.

Kimmo Grönlund

professor i statskunsk­ap, Åbo Akademi

 ?? FOTO: EMMA STRÖMBERG/SPT ?? Deltagarna i medborgarp­anelerna i Åbo fick ta ställning till hur trafiken i Åbo centrum ska organisera­s. Efter att ha diskuterat frågan med andra stödde majoritete­n en snabb förändring till förmån för mera klimatvänl­iga trafiklösn­ingar.
FOTO: EMMA STRÖMBERG/SPT Deltagarna i medborgarp­anelerna i Åbo fick ta ställning till hur trafiken i Åbo centrum ska organisera­s. Efter att ha diskuterat frågan med andra stödde majoritete­n en snabb förändring till förmån för mera klimatvänl­iga trafiklösn­ingar.
 ?? P I P L E A K I M : O T F ??
P I P L E A K I M : O T F

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland