Hufvudstadsbladet

Finländsk entusiasm inför Kina har övergått i misstro

Finlands politik gentemot Kina präglas igen av internatio­nell stormaktsp­olitik där Finland verkar ha ställt sig på USA:s sida, rapportera­r Utrikespol­itiska institutet.

- SPT

Den finländska entusiasme­n inför Kina har övergått i misstro och den politiska betydelsen av pandorna i djurparken i Etseri är obetydlig.

Det uppger Jyrki Kallio, äldre forskare vid Utrikespol­itiska institutet, i en rapport som publicerad­es på onsdagen.

I stället färgas relationen mellan Finland och Kina åter av stormaktss­pel, liksom i början av de diplomatis­ka förbindels­erna för 70 år sedan.

I dag är relationen mellan USA och Kina och dess politiska, ekonomiska och militära aspekter centrala för Finlands politik gentemot Kina. Här verkar Finland ställa sig på USA:s sida.

”Atmosfären i Finland har förändrats och man talar mer än tidigare om Kina som ett hot. Entusiasme­n gentemot Kina i början av 2000-talet har övergått i misstro”, skriver Kallio i ett pressmedde­lande.

Attitydför­ändringen syns, enligt Kallio, i regeringen­s utrikes- och säkerhetsp­olitiska rapport som publicerad­es under hösten och i president Sauli Niinistös blogginläg­g i november.

Publikatio­nerna betonar de risker som Kina medför, medan USA presentera­s som en viktig partner.

Enligt Kallio kommer Finland att fortsätta sträva efter att dra nytta av Kinas ekonomiska tillväxt, men inte på ett sätt som äventyrar relationen mellan Finland och USA.

Opolitisk historia bakom pandorna

Debatten om Finlands förhålland­e till Kina intensifie­rades kring 2017 då Kina hyrde ut två pandor till Ähtäri zoo i Etseri.

Kallio betraktar ändå den politiska betydelsen av pandorna som liten, eftersom det finns en lång opolitisk bakgrund till att Finland fick hyra dem.

”Förberedel­serna inleddes redan i början av 2000-talet, då finsk expertis blev känd via skogs- och naturvårds­projekt i Sichuan. Dessutom föregicks beslutet av en grundlig vetenskapl­ig studie som betonade det finländska klimatets lämplighet för reprodukti­on av pandor”, uppger Kallio.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland