Hufvudstadsbladet

Mamman inte längre misstänkt

Kvinnan som anhållits i det så kallade Haningefal­let är inte brottsmiss­tänkt längre, uppger åklagare Emma Olsson för Aftonblade­t.

- KLARA STEFANSSON/TT

Fallet handlar om en kvinna i 70-årsåldern som tidigare misstänkts för att ha hållit sin son, en man i 40-årsåldern, isolerad i en lägenhet.

Men på torsdagen meddelade kammaråkla­gare Emma Olsson att man inte hittat några bevis som styrker att det föreligger något brott.

På onsdagen beslutade åklagaren att kvinnan inte ska begäras häktad – och att hon ska försättas på fri fot.

Utredninge­n är dock inte nedlagd.

– Vi måste fortfarand­e få svar på vissa frågor som har dykt upp under de här dagarna, säger Emma Olsson.

Bland annat ska åklagaren undersöka hur familjens kontakter med socialtjän­sten i Haninge kommun, söder om Stockholm, har sett ut.

– Sedan kommer jag ta ett beslut om förundersö­kningen ska läggas ner, eller hur vi ska gå vidare.

Åklagaren tror att beslutet kan komma inom två veckor. Samtidigt betonar Emma Olsson att fallet nu är en fråga för socialtjän­sten, inte rättsväsen­det.

"Uppstått av sjukdom"

Det var mannens syster som hittade honom i lägenheten i söndags kväll. Systern hävdar att han då var medtagen och hade variga sår på kroppen. Mannen fördes till Karolinska universite­tssjukhuse­t i söndags kväll.

Rättsläkar­e har undersökt mannen, men inte hittat några skador som tyder på att han varit utsatt för våld.

– De skador han har är infekterad­e sår som uppstått på grund av sjukdom, säger Emma Olsson.

Enligt åklagaren har mannen i förhör uppgett att han har kunnat lämna lägenheten i Haninge. Däremot vittnar mannen om hur han successivt har dragit sig undan samhället med sin mamma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland