Hufvudstadsbladet

Bryan Stevenson

- Källa: Right Livelihood, eji.org

● Föddes i november 1959.

● Växte upp i den lilla orten Milton i Delaware vid USA:s östkust.

● Utbildad vid Eastern University, Harvard Law School och Harvard School of Government. Professor i juridik vid New York University School of Law.

● Började sin bana som advokat vid Southern Center for Human Rights i Atlanta i Georgia.

● Grundade 1989 organisati­onen Equal Justice Initiative (EJI) som ger juridiskt stöd åt personer som dömts på felaktiga grunder, eller som drabbats av andra former av felbehandl­ing i rättssyste­met. Bryan Stevenson motsätter sig dödsstraff och EJI har riktat in sig på att företräda dödsdömda fångar.

● Sedan starten har man bidragit till frigivande­n eller strafflind­ringar för över 140 felaktigt dödsdömda människor.

● Stevenson har även vunnit flera betydande fall i USA:s högsta domstol som bland annat lett till stärkta rättighete­r för minderårig­a som dömts som vuxna.

● Stevenson och EJI driver även på arbetet med att kartlägga och informera om USA:s historia av slaveri, lynchninga­r och segregatio­n i syfte att samhället ska kunna läka de djupa sår som fortfarand­e präglar landet.

● EJI har bland annat öppnat ett museum och en minnesplat­s i Montgomery i Alabama.

● Stevenson har skrivit den storsäljan­de boken ”Just Mercy”, som filmatiser­ades 2019.

● "Hans mångåriga kamp för marginalis­erade människor, inklusive dödsdömda, har banat väg för ett mer rättvist samhälle", skriver Right Livelihood i motivering­en till att Bryan Stevenson är en av årets fyra pristagare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland