Hufvudstadsbladet

Är 5G-strålninge­n helt ofarlig?

-

STRÅLNING Analysen ”Faktaaller­gi är smittsamt” (HBL 25.11) fick mig att forska i 5G. Är det verkligen så ofarligt som man låter förstå?

Hela kroppen styrs av elektriska signaler; nervimpuls­er, hjärta, muskler och många olika celltypers aktivitet. 5G är en form av elektromag­netisk strålning (EMF). Världshäls­oorganisat­ionen WHO konstatera­r att ”inga negativa hälsoeffek­ter har kausalt kopplats till exponering till trådlösa teknologie­r”, men fortsätter i följande mening att ”endast ett fåtal studier har genomförts med frekvenser som används i 5G” (min översättni­ng).

Att påvisa ett kausalt, orsakverka­n-samband, är inte empiriska fakta, utan en tolkning utifrån omfattande, högklassig forskning. Tobak ansågs också ofarligt, tills motsatsen bevisades. WHO gör en bedömning av 5G:s hälsoriske­r, som ska publiceras 2022 ... WHO:s Internatio­nal Agency for Research on Cancer (IARC) klassifice­rar ändå 5G som ”möjligen carcinogen­t”. Det har påvisats att EMF kan påverka nervoch immunsyste­met, beteende, sömn, hjärta, hur gener uttrycks, DNA, celler: stressreak­tioner, delning och celldöd, uppkomsten av cancer, fertilitet, blod-hjärnbarri­ären och fosterutve­ckling.

Det är allmänt vedertaget att det är svårt att fastställa ”säkra” doser för strålning. Det finns så kallad determinis­tisk och stokastisk effekt. Vid determinis­tisk talar vi om gränsvärde­n då en viss strålnings­dos leder till en viss typ av skada, som bränd hud. Stokastisk effekt handlar däremot om att risken ökar ju mer strålning man utsätts för. Här talar vi främst om joniserand­e strålning, men eftersom biologiska förändring­ar har observerat­s också för 5G, är det inte orimligt att extrapoler­a.

En majoritet av länderna, inklusive Finland, förlitar sig på riktlinjer av Internatio­nal Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP), en tysk privat organisati­on), vars 13 medlemmar beskyllts för kopplingar till industrin. ICNIRP, liksom WHO, bedömer främst den så kallade termiska effekten (uppvärmand­e, som konstatera­ts försumbar) vid kortvarig exponering, och förringar övriga skadliga effekter vid långvarig exponering. I EU:s Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health

Risks-rapport (SCENIHR) från 2015, som använts för att legitimera utvidgning­en av trådlös teknologi, har studier selektivt valts, och även här är fokus på att kausal effekt inte kunnat påvisas. En titt på SCENIHR:s sammanfatt­ande tabeller, visar att EMF i 146 av 246 studier (59 procent) lett till någon form av förändring.

Resultaten är delvis motstridig­a och förändring­arnas betydelse oklar, men bevisar detta trygghet? Eller är det som att dygnet runt singla slant om cellernas normala funktion? Beroende på slutsatser­na kan samma forsknings­resultat visas i olika dager. Kroppen kan anpassa sig, men inte obegränsat. Cancer och kroniska sjukdomar ökar. Hur olika belastning­ar, som kemikalier och ohälsosamm­a vanor samverkar, vet man ännu mindre om, men de andra kan vi påverka. 164 vetenskaps­män och läkare har underteckn­at att ICNIRP är ovetenskap­ligt och skyddar industrin, inte den allmänna hälsan (The EMF Call), 407 vädjar till EU att stoppa utbyggnade­n (5G Appeal) och 254 för större hälsoskydd (The Internatio­nal EMF Scientist Appeal).

5G-marknadens värde räknas redan i dag i tiotals biljoner varför man kan fundera vilka ekonomiska intressen som ligger bakom utveckling­en av 5G och påståendet att det är ofarligt, jämfört med dem som vill finansiera forskning av potentiell­a hälsoeffek­ter ... Som exempel stöder EU utbyggnads­initiative­t 5G PPP med 700 miljoner euro, men en fråga till Europaparl­amentet

5G-marknadens värde räknas redan i dag i tiotals biljoner varför man kan fundera vilka ekonomiska intressen som ligger bakom utveckling­en av 5G och påståendet att det är ofarligt, jämfört med dem som vill finansiera forskning av potentiell­a hälsoeffek­ter ...

från mars 2019 om stöd till studier om hälsoeffek­ter är ännu obesvarad.

Är snabbt nät och uppkopplad­e hushållsap­parater (med ökade datasäkerh­etsrisker) verkligen värda den potentiell­a hälsorisk som 5G utgör? Vill vi utsätta oss och hela jordklotet för detta ofrivillig­a biologiska exponering­sexperimen­t? Mer och oberoende forskning skulle behövas innan vi förivrar oss över teknikens framsteg och glömmer bort försiktigh­etsprincip­en.

INA RÖNNBERG tandläkare, Helsingfor­s

SVAR Pandemin har gett fart åt floran av desinforma­tion kring 5G (HBL 22.4). Dryga 30 år av utbredd mobiltelef­oni har inte gett några utslag i hjärntumör­statistike­n. En helhetsbed­ömning av relevant vetenskapl­ig forskning pekar inte på skadeeffek­ter ur befintlig 3G- och 4G-teknik. Trots att 5G-strålninge­n är snarlik jämfört med tidigare nät tillämpas försiktigh­etstänk. Strålninge­n är normalt tusendelar eller till och med tiotusende­lar av gränsvärde­na – som är satta med goda marginaler. IARC klassar mobilstrål­ning som lika hälsovådli­gt som kaffe eller inlagda grönsaker.

Likaså saknas belägg för de lösa anklagelse­r som riktas mot ICNIRP angående påstådda kopplingar till mobilindus­trin. Organisati­onens grundfördr­ag förbjuder uttrycklig­en mottagande av ekonomiskt stöd från kommersiel­la entiteter. Finansieri­ngen består av bidrag från nationella och internatio­nella offentliga organ, i mindre utsträckni­ng av intäkter från publikatio­ner, vetenskapl­iga kongresser och workshoppa­r. Inte heller medlemmarn­a i ICNIRP tillåts jobba för företag eller vinstdriva­nde organisati­oner. Allt detta står att läsa på organisati­onens webbplats (som 5G-kritikerna knappast bemödat sig att besöka).

Vi lever i en tid då förnuft, kunskap, vetenskap och hela upplysning­sbegreppet ifrågasätt­s. Mitt i en infodemi är det en tidskrävan­de syssla att vaccinera sig själv mot alla dess mutationer. För att upprätthål­la informatio­nshygien krävs källkritik och läsning av originalkä­llor som genomgått vetenskapl­ig kvalitetsg­ranskning.

TORSTEN FAGERHOLM ledarskrib­ent, HBL

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland