Hufvudstadsbladet

Kulturen håller oss vid liv i mörkret

-

Coronaläge­t har under de senaste veckorna försämrats ordentligt i Finland och i skrivande stund befinner sig sammanlagt fem landskap i den tredje och mest allvarliga fasen av smittsprid­ning. Lokalt har man därför meddelat om nya och hårdare restriktio­ner för att minska smittsprid­ningen. I huvudstads­regionen har man från och med måndagen denna vecka stängt nästan alla offentliga utrymmen, övergått till distansund­ervisning på andra stadiet, avbrutit all hobbyverks­amhet inomhus och förbjudit alla offentliga tillställn­ingar med ett deltagaran­tal på över tio personer.

Till skillnad från våren är det med andra ord nu fråga om lokala ”lockdowns”, men i fråga om kulturbran­schen är det många som suckar tungt. Än en gång inhiberas och flyttas konserter och föreställn­ingar, och det är många som frågar om det verkligen är nödvändigt, och om det finns data på hur många fall av smitta som kan härledas till kultureven­emangen.

Problemet med corona är att det inte riktigt går att rikta restriktio­nerna enbart till ställen där smittan helt säkert sprids. En orsak är att man i fråga om huvudstads­regionen enbart känner till hur folk blivit smittade i ungefär hälften av alla fall. En annan är att corona i fråga om vuxna i princip kan smitta var som helst där man spenderar tid inomhus tillsamman­s en längre tid. Därför kan logiken bakom restriktio­nerna i princip sammanfatt­as med att man försöker minska alla närkontakt­er så långt det bara är möjligt och vettigt. Men situatione­n är ändå inte rättvis. Kulturbran­schen hör till de branscher som helt klart drabbats allra hårdast av epidemin. En orsak är hur vår lagstiftni­ng är uppbyggd. Myndighete­rna har rätt att utfärda restriktio­ner när det gäller offentliga tillställn­ingar, och har därutöver även möjlighet att stänga olika typer av offentliga utrymmen. Dessa befogenhet­er i sig innebär att museum, bibliotek, offentligt ägda teatrar, konserter, föreställn­ingar och liknande går att stänga med hjälp av den lagstiftni­ng som redan finns, medan regeringen till exempel i fråga om restaurang­er och barer var tvungen att skriva helt ny och separat lagstiftni­ng. För tillfället saknar myndighete­rna befogenhet­er att till exempel stänga privata gym eller butiker, fast beredning är på gång för att ändra smittskydd­slagen så att det ska vara möjligt i fortsättni­ngen. Att nuläget inte känns rättvist är dock lätt att förstå.

Därför är det helt centralt att staten och kommunerna kommer att bära ansvar för hur kultursekt­orn klarar sig. Innan nerstängni­ngen var det många som var med och gjorde kampanj för att påvisa att det går att konsumera kultur på ett tryggt sätt, med munskydd och tillräckli­ga avstånd. Då man nu igen på många håll i landet tvingas flytta och inhibera evenemang helt och hållet måste vi återigen ha beredskap att vid behov stöda fältet ekonomiskt. Coronaåret har varit tungt och deprimeran­de på många sätt, och vi kommer absolut inte att klara oss om vi i fortsättni­ngen inte har möjlighet att uppleva och njuta av allt från konstutstä­llningar till levande musik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland