Hufvudstadsbladet

Man dör inte av snus

- ANDERS MILTON

SNUS Göran Lindén (HBL Debatt 27.11) har fel när det gäller snusets hälsoeffek­ter. Senare forskning visar att man inte får cancer av snus. De svenska siffrorna för män när det gäller tobaksrela­terad död är lägst inom EU trots att cirka 30 procent av männen i Sverige brukar nikotin varje dag. Det finns mer statistik som visar att man inte dör av snus, men väl av cigaretter.

Kolla gärna på de beslut som fattats av British Medical Associatio­n, de brittiska allmänläka­rna (RCGP), NICE (National Institute of Clinical Excellence), underhuset­s tekniska och vetenskapl­iga kommitté, Public Health England och Cancer Research UK.

De har alla beslutat att om patientern­a inte kan sluta med cigaretter trots den medicinska hjälp de får bör läkaren råda dem att börja med e-cigaretter. Detta därför att e-cigaretter, trots avsaknad av långtidsup­pföljning som finns för snus, med stor sannolikhe­t är väsentligt mindre hälsoskadl­iga än traditione­lla cigaretter.

Skademinim­ering inom tobaksområ­det som vi hoppas att fler regeringar, myndighete­r och organisati­oner skulle anamma och därmed rädda liv och få cigarettrö­kningen att försvinna snabbare.

BSc, MD, PhD ordförande, Snuskommis­sionen (snuskommis­sionen.se), Sverige

(Snuskommis­sionen är en kommission som rapportera­r om frågor kring det svenska snuset. Kommission­en finansiera­s av Svenska snustillve­rkarföreni­ngen, en sammanslut­ning av företag som tillverkar, marknadsfö­r och säljer snus. Kommission­en säger sig vara oberoende av dess finansiäre­r. Red:s anm.)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland