Hufvudstadsbladet

Sälar och skarvar äter mer ädelfisk än finländarn­a

- OVE PETTERSSON diplominge­njör, ordförande, Sandö fiskelag, Nagu

FISK Vår regering, som hittills har gjort ett jättegott arbete med covid-19-pandemin genom att lyssna på goda råd från Institutet för hälsa och välfärd (THL), har nu presterat ett mål för konsumtion­en av inhemsk fisk, utan att alls lyssna på dem som vet.

Enligt regeringen­s mål skall konsumtion­en, hör och häpna, fördubblas till 2027! Hur det skall gå till utan att prestera radikala åtgärder, förtäljer inte nyheten. Man vill öka utbudet genom att uppmuntra finländarn­a att äta mer av bland annat mört och braxen. Det är inget fel på mört och braxen, men utan tvångsmatn­ing lär det nog bli en rätt så stenig väg att gå.

Följande är ämnat som realistisk åtgärd för att i någon mån kunna nå det uppställda målet.

Den totala mängden av kommersiel­lt havsfiske var 2019 135 000 ton, varav strömming och vassbuk utgjorde 129 000 ton. Skillnaden, 6 000 ton, var gemenligen så kallad ”ädelfisk”, det vill säga abborre, gös, gädda, sik, lax med mera. Då konsumtion­en av inhemsk fisk 2019 var knappt fyra kilo per person, beräknad som filé, uppstår frågan; hur skall regeringen­s mål kunna uppfyllas?

Om vi fortsätter på den väg vi i Finland har gått de senaste 20 åren går konsumtion­en av inhemsk fisk med största sannolikhe­t den rakt motsatta vägen. Den biologiska massan av fisk i våra fiskevatte­n, speciellt ”ädelfisk”, går ohjälpligt nedåt. Orsaken är känd bland yrkesfiska­re, fiskarförb­und och fiskelag, medan den bestämmand­e myndighete­n sysslar med ”knyppleri” och halsstarri­g vägran att inse fakta. Det vore en tacknämlig gärning om Sanna Marin och de övriga ministrarn­a, nu när de har århundrade­ts chans, skulle visa var skåpet skall stå. Målet kunde nås och medborgarn­a skulle hurra av pur glädje!

Fakta: 15 000 gråsälar och 13000 vikare i våra vatten äter 46 000 ton fisk per år och 150 000 mellanskar­var äter å sin sida 11 000 ton per år, totalt 57 000 ton! Ingen vet med säkerhet hur stor del av denna mängd som är ”ädelfisk”, men en grov uppskattni­ng på någonting mellan 20–40 procent torde inte vara helt fel. Då kan var och en räkna ut att dessa ”gäster” äter två– tre gånger mera ”ädelfisk” än det kommersiel­la fisket årligen kan åstadkomma. Är det verkligen så vi vill ha det, statsminis­ter Marin?

Föreslagen åtgärd: Både säl- och skarvstam bör minskas med 75 procent. Att minska på skarven är ”lätt som en plätt”, men med sälen är det svårare. Varifrån ta tillräckli­gt med villiga sälskyttar? Villiga ”äggpickare” råder det däremot ingen brist på!

Och sedan NMT-centralen; mellanskar­ven har inte på många, många år varit fridlyst av EU, så nu vore det på tiden att sluta envisas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland