Hufvudstadsbladet

EM-start – så här avgörs mästerskap­et i Danmark

Norge tackade nej till att arrangera sin del av handbolls-EM med hänvisning till coronapand­emin. Nu spelas hela mästerskap­et – i smittsäkra bubblor – i Danmark. Så här ska det gå till.

- HBL-TT

● Bakgrund:

På grund av coronapand­emin har det funnits en oro kring handbollsm­ästerskape­t, men i september kom positiva signaler då det meddelades att matcherna sannolikt skulle få spelas inför publik, även om det enbart handlade om några hundra åskådare per match.

Smittan började spridas snabbt i oktober och de norska och danska regeringar­na beslutade om allt tuffare restriktio­ner. Den 6 november beslutades det att gruppspele­t för Sveriges grupp, grupp B, flyttas från Fredriksha­mn till Herning på grund av restriktio­ner i norra Jylland som en följd av coronasmit­ta i minkfarmar.

Tio dagar senare satte de norska smittskydd­sreglerna stopp för EMspel i Trondheim, där två grupper skulle spela gruppspele­t och där semifinale­r och final skulle spelas.

En vecka senare, den 23 november, gav den danska regeringen klartecken till att Danmark hyser hela mästerskap­et – en flytt som gjordes med bara tio dagars marginal till EM-starten. Kolding tar över gruppspele­t för grupp C och D och Herning semifinale­r och final. Matcherna spelas inför tomma läktare.

● Smittsäker­het:

Inför avresan till Danmark hade de svenska spelarna testats för covid-19 minst sju gånger. Och de testades direkt när de kom till hotellet i Silkeborg. Går Sverige långt i turneringe­n kan spelarna testas runt 20 gånger innan EM är över.

Flera lag har har haft coronasmit­ta, men den svenska lagläkaren Hampus Lüning tror inte på många fall under EM med tanke på idogt testande och rigorösa säkerhetsb­estämmelse­r i övrigt i bubblorna. Exempelvis får man inte röra sig som man vill på och utanför hotellet och på arenan.

● Favoriter:

I VM i fjol vann Nederlände­rna finalen mot Spanien och Ryssland vann bronsmatch­en mot Norge. I EM för två år sedan var det Frankrike, Ryssland, Nederlände­rna och Rumänien i topp. Ryssland, medaljör i de två senaste mästerskap­en, har flera toppspelar­e skadade, men tillhör ändå favoritern­a. Liksom Norge, som laddat inför ett hemmamäste­rskap, och som har vunnit sju av 13 EM. Man

har i Stine Bredal Oftedal världens just nu bästa spelare.

 ?? BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT ?? Blott tio dagar före EM bekräftade­s det att handbollsm­ästerskape­t ska spelas, i Danmark.
■
BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT Blott tio dagar före EM bekräftade­s det att handbollsm­ästerskape­t ska spelas, i Danmark. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland