Hufvudstadsbladet

Frappart historisk i Juventus match

- HBL-TT

På onsdag kväll blev Stéphanie Frappart återigen historisk på en fotbollspl­an. När den 36-åriga fransyskan blåste i gång matchen mellan Juventus och Dynamo Kiev blev hon den första kvinnan någonsin att döma i en herrmatch i Champions League.

Frappart har skrivit fotbollshi­storia förr. I augusti dömde hon den europeiska supercupfi­nalen, mötet mellan segrarna i herrarnas Champions League och Europa League. 36-åringen, som till vardags dömer hemma i Frankrike, har varit en Ligue 1-domare (högstaliga­n för herrar) sedan 2019. Då var hennes debut en match mellan Amiens och Strasbourg.

Överlag finns det inte många kvinnliga huvuddomar­e inom herrfotbol­len, men ett par pionjärer har gjort avtryck.

I Premier League har ännu ingen kvinna varit huvuddomar­e, Sian Massey-Ellis har däremot varit assisteran­de domare i ligan sedan 2010. Bibiana Steinhaus blev 2017 den första kvinnliga huvuddomar­en i tyska Bundesliga, och dömde flera matcher fram till sin pension tidigare i år.

Juventus vann matchen mot Dynamo Kiev med 3–0 efter mål från Federico Chiesa, Cristiano Ronaldo och Álvaro Morata.

PSG besegrade Manchester United med 3–1.

Gästerna inledde målskyttet genom Neymar i den sjätte minuten. Tveksamt ingripande av målvakten David de Gea gjorde att brassen kunde skicka in bollen från en snäv vinkel. United kom dock tillbaka efter kvittering av Marcus Rashford.

Matchen rann dock ifrån hemmalaget igen. Marquinhos satte snöpligt 1–2 i minut 69, och minuten efter fick Fred sitt andra gula kort. Med tio man kunde man inte hota om en poäng, och Neymar fastställd­e slutresult­atet 3–1 på stopptid.

Nu måste United ta en poäng mot Leipzig i den sista omgången för att nå slutspel.

Chelsea och Sevilla gjorde upp i ett möte om förstaplat­sen i grupp E. Där var det engelsmänn­en som visade sig vara starkast när man besegrade Sevilla med 4–0.

Franska landslagss­pelaren Olivier Giroud stod för fyra mål, varav ett på straff. Chelsea är därmed klar gruppetta i grupp E.