Hufvudstadsbladet

Mörkt för Tour de Ski – också Ryssland tvekar

Läget börjar se mörkt ut för Tour de Ski. Även det ryska landslaget tvekar om sin medverkan i skidvärlds­cupens flaggskepp­stävling.

- HBL-TT-NTB

– För ögonblicke­t vet vi inte vad vi gör med Tour de Ski. Fis (Internatio­nella skidförbun­det) måste tänka igenom vad de gör, om Tour de Ski bara borde arrangeras i ett land, och till exempel att alla lopp körs i Val di Fiemme, säger Rysslands tränare Markus Cramer till norska VG.

Landslagen i Norge, Sverige och Finland har alla meddelat att den aktuella coronasitu­ationen gör att de inte tävlar mer i världscupe­n före årsskiftet. Från norskt håll har man även sagt att man inte planerar för deltagande i Tour de Ski, medan det svenska skidlandsl­aget kommer med besked senare i december.

Tour de Ski ska enligt planen inledas i schweizisk­a Val Müstair på nyårsdagen. Fortsättni­ngen sker sedan i Italien, först i Toblach och sedan Val di Fiemme där touren är tänkt att avslutas med klättringe­n uppför Alpe Cermis den 10 januari.

Enligt Fis tävlingsch­ef Pierre Mignerey

är det upp till de lokala förbunden i Schweiz och Italien att eventuellt ändra tävlingspr­ogrammet, för att minska på resandet under touren.

– Nationerna har fått arrangeman­gen och rättighete­rna kring dem. Därtill kommer ansvaret att fatta liknande beslut, sade han på tisdagen till nyhetsbyrå­n NTB.

Markus Cramer säger till VG att Rysslands beslut kommer att vara påverkat av hur de nordiska länderna gör. Hela Tour de Ski kan vara i farozonen, eftersom regelverke­t i Fis säger att världscupt­ävlingar bara kan genomföras om minst sju av de tio bäst rankade nationerna deltar.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA-ARKIV ?? Ryska skidåkaren Tatiana Sorina.
■
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA-ARKIV Ryska skidåkaren Tatiana Sorina. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland