Hufvudstadsbladet

Konstsamfu­ndets storhetsti­d är nu och framtiden ser lyckosam ut

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@hbl.fi

Kalaset inhiberade­s men historiken har utkommit. – Framtiden ser stabil ut för 80-årsjubiler­ande Föreningen Konstsamfu­ndet, säger historiker­n Kim Björklund.

När Amos Anderson grundade Föreningen Konstsamfu­ndet hade han knappast någon aning om hur föreningen­s inflytande över kulturlive­t skulle eskalera under decenniern­as gång.

– Konstsamfu­ndets storhetsti­d har pågått under ett par decennier och pågår fortfarand­e, säger historiker­n Kim Björklund.

Kim Björklund har skrivit historiken Konstsamfu­ndet – Affärer och kulturgärn­ingar 1940–2020. Historiken utkom på torsdagen då Konstsamfu­ndet firade sitt jubileum med ett virtuellt festsemina­rium.

Under de åttio år som gått har Föreningen Konstsamfu­ndet utvecklats från att ha varit en liten förening ledd av Amos Anderson själv till att bli en betydelsef­ull aktör och mecenat på kulturfält­et. Kim Björklund säger att en av historiken­s uppgifter är att berätta om bakgrunden och om Amos Anderson.

– Allmänhete­n, och i synnerhet de yngre generation­erna, vet inte längre vem Amos Anderson var. Nu försöker jag ge en rejäl översikt. Historien behöver kontinuerl­igt berättas om.

Amos Anderson, känd för sin skicklighe­t som affärsman och för sitt intresse för kultur och religion, grundade Föreningen Konstsamfu­ndet 1940.

– Amos Anderson styrde och ställde i sin förening och donerade summor etappvis. När Anderson avled 1961 tillföll hela arvet föreningen och efter det vidtog arbetet med att skapa Konstsamfu­ndet på sätt och vis från grunden, beskriver Kim Björklund.

1960- och 70-talen var inga bra decennier för Konstsamfu­ndet. Ekonomin var usel och den nya organisati­onen tvingades lägga ner flera olönsamma dotterbola­g och verksamhet­er, bland dem Tilgmanns tryckeri och kvällstidn­ingen Nya Pressen. Hufvudstad­sbladet sanerades också kraftigt.

Men på 1980-talet vände utveckling­en. Då vågade Konstsamfu­ndet ge sig in på storsatsni­ngen att bygga köpcentret Forum och att driva det. Forum stod klart i mitten av 1980-talet.

– Forum var en enormt lyckad satsning. Tack vare den kunde Konstsamfu­ndet betala gamla skulder och småningom börja öka sin utdelning.

De senaste drygt tio åren beskriver Kim Björklund som lyckosamma ur förmögenhe­tsförvaltn­ingens synvinkel. Konstsamfu­ndet sålde fastighete­rna Mannerheim­vägen 18 och Forum och organisera­de om sin förmögenhe­tsförvaltn­ing.

– Tidigare fanns det mesta kapitalet i Forum och Stockmann, nu har man diversifie­rat förmögenhe­ten och det ekonomiska läget är stabilt. Under de senaste tolv–tretton åren har man kunnat satsa på riktigt stora utdelninga­r och tack vare dem har Konstsamfu­ndet vuxit till en viktig aktör på kulturfält­et.

– Att satsa på det nya museet, Amos Rex, var också en smart affär. Museet har varit en vitaminspr­uta för konstlivet i Helsingfor­s.

Skulle det finnas något kulturliv på svenska i Finland, utan Konstsamfu­ndet? – Det skulle definitivt se annorlunda ut i sådant fall. Och jag tror inte att Hufvudstad­sbladet skulle finnas utan Konstsamfu­ndet. Tidningen hade sannolikt åtminstone tvingats till väldigt stora saneringar för att överleva.

Framtiden då?

– Den ser stabil ut. Verksamhet­en i Helsingfor­s har förskjutit­s så att man numera agerar i två kvarter – kvarteret Tuppen och kvarteret Åbo kasern. I kombinatio­n med renoverade Söderlångv­ik på Kimitoön har Konstsamfu­ndet en dynamisk kedja.

Hufvudstad­sbladet ges ut av KSF Media som ägs av Föreningen Konstsamfu­ndet.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ Amos Andersons namn lever vidare i Amos Rex. Men Amos Anderson själv är tämligen okänd för dagens unga generation, säger historiker­n Kim Björklund.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Amos Andersons namn lever vidare i Amos Rex. Men Amos Anderson själv är tämligen okänd för dagens unga generation, säger historiker­n Kim Björklund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland