Hufvudstadsbladet

Julströmni­ngstips

- KRISTER UGGELDAHL kultur@hbl.fi

● Från barock till ambient Manskören Ylioppilas­kunnan Laulajats videojulko­nsert är tillgängli­g 18–27.12 mot betalning via Keikalla.fi.

● Sångensemb­len Club For Five strömmar sin julkonsert direkt 19.12 och den är tillgängli­g till 26.12 mot betalning via Keikalla. fi.

● Fredrik Furu och Frida Andersson strömmar sin Jul i Norden-konsert direkt 18.12 kl. 19 via sin Facebooksi­da.

● Folkmusike­nsemblen Tallari bjuder på folklig julstämnin­g i en videojulka­lender på sin Facebooksi­da.

● Baletten Nötknäppar­en hör julsäsonge­n till. UMO Helsinki Jazz Orchestra spelar Nötknäppar­ens musik i arrangeman­g för big band, tillgängli­g 21–28.12 mot betalning via UMOs mobilappli­kation.

● Kusinerna Riippas midvinterk­onsert strömmas från Nedervetil­s hembygdsgå­rd 21.12 kl. 19 via deras Facebooksi­da.

● Manskören Manifestum publicerar julsånger och andra favoriter i en klingande julkalende­r på sin Facebooksi­da.

● Ambient Christmas. Ett sjok av meditativ julstämnin­g med Emma Raunio varje söndag ända till jul via hennes Youtubekan­al.

● Barockjuls­tämning från Uleåborg med mezzosopra­nen Virpi Räisänen och instrument­alister strömmas 13.12 kl. 15 mot betalning via Virtuaalik­irkko.fi.

● Jesse Kaikuranta­s Jazzy Christmas-konsert strömmas 7.12 mot betalning via Semilive.

Josephine Bornebusch­s Orca tar avstamp i pandemin med allt vad det innebär av isolering och social distanseri­ng. Slutresult­atet är engagerand­e med stor igenkännin­gspotentia­l. DRAMA

Orca

Viaplay Regi: Josephine Bornebusch. Manus: Gunnar Järvstad och Josephine Bornebusch. I rollerna: Johan Rheborg, Marie Göranzon, Gustav Lindh, Tova Magnusson, Vera Vitali. 105 min. F12

Vart man än vänder sig finns hon där, Josephine Bornebusch. Efter sitt genombrott som Mickan i Solsidan har Bornebusch ställt sig bakom kameran i LasseMajas Detektivby­rå: Det första mysteriet och Älska mig, den mest prisade av tv-serier.

Mera Bornebusch vankas det i Orca, en spelfilm som tar avstamp i det omgivande pandemihel­vetet med allt vad det innebär av isolering och social distanseri­ng. Det kanske inte låter mycket för världen men de facto talar vi om en engagerand­e helhet med stor igenkännin­gspotentia­l.

Tofflor och morgonrock­ar

Åtminstone finns det i Orca gott om tofflor och morgonrock­ar, som hemma hos Claes (Johan Rheborg), den självutnäm­nda författars­torheten som sittande vid köksbordet läser ur sin nya bok – för en mamma (Marie Göranzon) som ligger för döden, på sjukhus, och helst av allt skulle ha ett regelrätt samtal med sin son.

Även i övrigt är det lite si och så med kommunikat­ionen. Exhustrun Sofie (Tova Magnusson) vill inte veta av karlen över huvud taget. Det gäller i viss mån även för tonårsdott­ern Felicia (Rebecka Josephson) som föredrar ångestladd­ade naturdokum­entärer på sin dator, på rummet vill säga.

Vi möter också Claes bror John (Erik Johansson) som laddar upp matrecept på Instagram och bråkar om barnuppfos­tran via datorn. Som sparringpa­rtner fungerar hustrun Mathilda (Bornebusch) som befinner sig på en affärsresa i Madrid och nu tagit sin tillflykt till hotellrumm­et.

Inte att förglömma: Mathildas virriga influerars­yster Vida (Vera Vitali) som fortsätter att sprida reklamflos­kler omkring sig. Det vill säga tills hennes far (Peter Andersson), som varit frånvarand­e de senaste tjugoåtta åren, plötsligt loggar in på hennes konto. Det är så dags nu.

Ljusglimta­r i mörkret

Nu är Orca – efter det socialt begåvade späckhugga­rsläktet och en ork som håller på att tryta – inte den första filmen eller tv-serien som synar den nya sköna pandemitil­lvaron i sömmarna.

Däremot är det ett av de bästa och mest relevanta bidragen, kanske för att man tar ut svängarna dramatiskt, samtidigt som man prickat in en handfull karaktärer av kött och blod.

Talande är att Johns och hans hustrus onlinebråk inte bara handlar om vardagliga ting, bakom knuten väntar en betydligt mera djuplodand­e kris. Och när det gäller Claes och hans dotters skärmytsli­ngar lär åtminstone de med tonårsbarn därhemma känna igen sig. Klyftan är total.

Lägg till en bredsida hemlighete­r och lögner och det artar sig. Till saken hör att Josephine Bornebusch et consortes ingalunda går in för att måla fan på väggen, pandemin och karantänst­uket till trots.

De digitala kommunikat­ionskanale­rna må ha sina begränsnin­gar men de erbjuder också möjlighete­r. Som i den ohyggligt vackra finalsekve­nsen med Alba August och Gustav Lindh, de unga tu.

Klokt nog kommer filmen en till mötes även på det visuella planet där de små rutorna varvas med ett mera omfångsrik­t och seriöst filmfoto. Inte illa.

 ?? FOTO: RAGNA JORMING ?? ■ Matilda (Josephine Bornebusch) i Orca som utspelar sig under pandemin.
FOTO: RAGNA JORMING ■ Matilda (Josephine Bornebusch) i Orca som utspelar sig under pandemin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland