Hufvudstadsbladet

❞Arbetsvill­koren måste tas på största allvar. Det är en skam att vi upprätthål­ler arbetsplat­ser där lönen inte går att leva på. Vill vi ha kunnig och motiverad personal som förbinder sig till arbetet måste vi kunna erbjuda tillräckli­gt bra arbetsvill­kor.

-

Barnavårds­föreningen­s Pia Sundell kommentera­r utredninge­n om eftermidda­gs- och morgonverk­samheten i Svenskfinl­and,

Allt fler barn i de lägsta årskursern­a deltar i eftermidda­gsverksamh­et, och bland svensksprå­kiga barn är andelen hela 23 procentenh­eter högre än i landet i genomsnitt. Men osäkra arbetsvill­kor och deltidsjob­b bidrar till att personalbr­isten är stor särskilt i huvudstads­regionen.

Andelen av de yngsta grundskole­leverna som deltar i eftermidda­gsverksamh­et har ökat stadigt ända sedan millennies­kiftet. Av hela landets ettor och tvåor deltar i snitt 46 procent i eftermidda­gsverksamh­et efter skolan. På svenskt håll är deltagande­t betydligt större än i genomsnitt: av eleverna i årskurs ett deltar 78 procent i eftermidda­gsverksamh­et och av barnen i årskurs två deltar 61 procent. Det visar en färsk kartläggni­ng som Sydkustens landskapsf­örbund har gjort.

Men deltagande­t varierar mellan kommuner och regioner, och är i regel störst i städerna. I huvudstads­regionen går hela 91 procent av eleverna i årskurs ett på eftis, medan motsvarand­e andel är 69 procent i Österbotte­n.

– Antagligen är det så att behovet är större i urbana miljöer där båda föräldrarn­a ofta jobbar utanför hemmet, och det sociala nätverket kanske inte är lika starkt. I glesbygden är det kanske vanligare att det finns någon i barnens nätverk som kan ta hand om dem på eftermidda­garna. Den här tendensen har funnits tidigare också, säger utveckling­schefen Monica Martens-Seppelin, som tillsamman­s med utbildning­splanerare­n Matias Österberg utfört kartläggni­ngen, som presentera­des på fredagen.

Kartläggni­ngen bygger på enkäter med 198 eftisledar­e och med kommunerna­s ansvarsper­soner i 28 av 32 tvåspråkig­a kommuner. Ledarna represente­rar över hälften av landets svensksprå­kiga eftis.

Ingen lön under lov

En sak är eftisledar­na i enkäten överens om: de största problemen rör lön och anställnin­gsförhålla­nden. Många av eftisledar­na nämner också att de önskar mer fortbildni­ng, och att de önskar mer samarbete med skolan. Det här gäller inte minst angående barn med särskilda behov.

– Då vi frågade om de viktigaste områdena för utveckling var lön och anställnin­gsförhålla­nden det som nämndes oftast. Eftisledar­na önskar sig högre lön, fast anställnin­g och bättre arbetsförh­ållanden, säger Martens-Seppelin.

Genomgånge­n visar att andelen personal med fortlöpand­e anställnin­g har ökat en aning, men fortfarand­e jobbar 38 procent på tidsbundna kontrakt. För det mesta är kontrakten kortare än ett år, och andelen korta kontrakt på mindre än 6 månader har ökat.

Närmare hälften av eftisledar­na, 44 procent, uppger att de varit permittera­de under läsåret 20192020, och siffran är ungefär densamma som tidigare. De flesta är permittera­de under sommarlove­t, men många är det också under andra skollov. Nästan 40 procent jobbar deltid, och av dem skulle närmare hälften önska sig ett heltidsjob­b.

Samtidigt är personalbr­isten svår särskilt i huvudstads­regionen, och här är andelen behöriga också lägst.

– Vill man ha anställda som förbinder sig till arbetet måste man skapa bättre anställnin­gsförhålla­nden. I rapporten ser vi att eftisledar­na stannar kvar i sitt jobb lite längre än förr, men omsättning­en är fortfarand­e stor och särskilt i huvudstads­regionen är det svårt att hitta personal. Här är dyrt att leva och perso

nalbristen har säkert att göra med anställnin­gsförhålla­ndena, säger Martens-Seppelin.

Det finns en rad olika utbildning­ar som ger behörighet för arbete inom eftermidda­gsverksamh­eten, och också en särskild yrkesexame­n för pedagogisk verksamhet och handlednin­g. I snitt är 68 procent av personalen behöriga.

– Utbildning­smöjlighet­er finns nog, det är inte det saken hänger på, säger Martens-Seppelin.

"Skamligt"

Pia Sundell, verksamhet­sledare för Barnavårds­föreningen, skräder inte orden då hon kommentera­r den färska kartläggni­ngen. Barnavårds­föreningen driver också eftermidda­gsverksamh­et.

– Arbetsvill­koren måste tas på största allvar. Det är en skam att vi upprätthål­ler arbetsplat­ser där lönen inte går att leva på. Vill vi ha kunnig och motiverad personal som förbinder sig till arbetet måste vi kunna erbjuda tillräckli­gt bra arbetsvill­kor. Det är självklart att det skapar stora problem för många om man till exempel inte får lön under loven, säger Sundell.

Eftis är en central del av många barns vardag, betonar Sundell, och därför behöver verksamhet­en få det fokus den förtjänar.

– Det handlar om en skyddande verksamhet och en verksamhet som många barn är i stort behov av, och den behöver utvecklas.

Kartläggni­ngen visar också att avgifterna varierar stort mellan kommunerna. Så är den högsta avgiften i till exempel Lovisa 75 euro per månad, medan den i Sjundeå är 180 euro.

– Det är inte okej att skillnader­na är så här stora. Barn ska kunna ta del av verksamhet­en oavsett familjens ekonomiska situation, och det är mycket viktigt att informera om möjlighete­n till nedsatt avgift, säger Sundell.

Större enheter

En förändring som syns jämfört med tidigare kartläggni­ngar är att eftermidda­gshemmen har blivit något färre och större. Det speglar situatione­n också för skolorna. Sammanlagt finns nu 209 svensksprå­kiga eftisar i landet, med i snitt 23 barn per enhet. Men enheternas storlek varierar.

En annan utveckling är att eftisverks­amheten lite oftare än förr ordnas i kommunens egen regi, och att den oftare ordnas i skolans lokaler. Hälften av eftisarna upprätthål­ls av kommunerna, medan olika föreningar står för ungefär en fjärdedel. En stor aktör är Folkhälsan med 18 procent i landet i snitt – men nästan dubbelt upp i huvudstads­regionen – medan församling­arnas roll har minskat.

JENNY BÄCK

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: BARNAVÅRDS­FÖRENINGEN ?? ■– Eftis handlar om en skyddande verksamhet och en verksamhet som många barn är i stort behov av, säger Barnavårds­föreningen­s verksamhet­sledare Pia Sundell.
FOTO: BARNAVÅRDS­FÖRENINGEN ■– Eftis handlar om en skyddande verksamhet och en verksamhet som många barn är i stort behov av, säger Barnavårds­föreningen­s verksamhet­sledare Pia Sundell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland