Hufvudstadsbladet

Het debatt om trängd ekonomi

I Esbo stadsfullm­äktiges budgetdeba­tt tog partierna en tjuvstart inför vårens kommunalva­lskampanj. Den ökade skuldbörda­n var ett återkomman­de tema i ledamötern­as inlägg.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

Debatten om nästa års budgetförs­lag gick het i Esbo stadsfullm­äktige på torsdagskv­ällen. Samtliga partier utom Vänsterför­bundet och Sannfinlän­darna har godkänt stadsdirek­tör Jukka Mäkeläs förslag som klubbas igenom på ett extrainsat­t möte på måndag. De färska opinionssi­ffrorna och vårens kommunalva­l färgade redan nu debatten.

– Det är ofattbart att Sannfinlän­darna till exempel vill skicka hem utländsk expertis som jobbar på Aaltounive­rsitetet. Esbo behöver utländsk arbetskraf­t för att kunna hävda sig i konkurrens­en och för att ta hand om den åldrande befolkning­en, sade Samlingspa­rtiets Henrik Vuornos.

Han fick mothugg av Sannfinlän­darnas Teemu Lahtinen som konstatera­de att staten betalar ut 1,36 miljarder i bidrag till invandrare, vilket

Helsingin Sanomat rapportera­t om – och att Esbos andel i den summan inte kan vara helt obetydlig.

Också frågor som direkt berör Esbo stads ekonomi togs upp. SFP:s Bo Lönnqvist lyfte fram att partiets krav på ökade resurser i bildningss­ektorn har beaktats.

– Antalet studerande i Mattlidens gymnasium ökar med 100 de tre närmaste åren. Därför är det oerhört viktigt att stödet till gymnasiern­a kunde behållas, sade Lönnqvist och fortsatte:

– Det ursprungli­ga förslaget skulle ha inneburit en nedskärnin­g med nästan 25 procent, vilket hade varit ohållbart. Det är också viktigt att eftermidda­gsverksamh­eten fortsätter för årskurs 1.

För Lönnqvist är också renovering­en av Kungsgårds­skolan och färdigstäl­landet av det tvåspråkig­a skolcentre­t Monikko viktiga milstolpar nästa år.

Oro över skuldsättn­ing

Bland beslutsfat­tarna uttrycktes också oro över att Esbo är landets mest skuldsatta stad. Blå framtids

Timo Soini ansåg det vara oroväckand­e att Esbo stad koncentrer­ar sin service så mycket vid den spårbundna trafiken så att stadsdelar utanför spårvägsnä­tet faller utanför.

– När jag började som kommunpoli­tiker för 20 år sedan var ekonomin i balans och man kunde åka buss direkt till Kampen. Nu är vi skuldsatta upp över öronen, åker kollektivt i ett rör i en mörk tunnel och stirrar argt på varandra, sade Soini. Och vidare: – Det är bra att stadsdirek­tören är ärlig och säger att Esbo räddas av statens kompensati­oner. Om vi skuldsätte­r oss så här raskt är det bara en tidsfråga innan det blir tvångssamm­anslagning av huvudstads­regionens städer av ekonomiska skäl.

Antero Laukkanen (KD) ansåg att Esbo växer för snabbt.

– Ingen stad klarar av en sådan här takt. Vi kunde klara av en inflyttnin­g på 2 000–3 000 invånare, men nu är siffran uppe i 4 500. Det är ett problem. Vi betalar ett högt pris för våra investerin­gar när vi måste ta lån för att kunna betala tidigare skulder. Från och med 2025 betalar Esbo årligen drygt 90 miljoner euro för västmetron. Frågan är hur vi ska kunna upprätthål­la den lagstadgad­e servicen när vi skuldsätte­r oss så mycket.

Vänsterför­bundets Kari Uotila var kritisk till att staden skär ner i servicen.

– En konsult med bakgrund i Samlingspa­rtiet har utarbetat ett program som skär ner i basservice­n på ett drastiskt sätt. Det är en dimridå att det inte sker nedskärnin­gar i utbildning­en. Det blir större undervisni­ngsgrupper – både i skolor och inom småbarnspe­dagogiken.

Uotila hade tvärtom föreslagit en höjning i den kommunala inkomstska­ttesatsen med 0,25 procent.

– Också då hade Esbo haft landets fjärde lägsta inkomstska­ttesats. Det är tråkigt att majoritete­n valde att rösta för ett beslut som går ut över de allra svagaste i vår stad.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland