Hufvudstadsbladet

Vattnet har lett till konflikt i stället för samarbete

I min förra krönika skrev jag om hur Israel med bevattning­ssystem, reningsver­k och avsaltning­sanläggnin­gar fått öknen att blomstra. Palestinie­rna har inte haft samma möjlighete­r och resurser.

- ANNIKA WILMS HBL:s utrikeskrö­nikör i Tel Aviv

Under Västbanken­s långa och torra somrar har inte alla palestinsk­a hushåll vatten i kranarna varje dag. Det finns hushåll som inte ens har något rinnande vatten utan köper sitt vatten från tankbilar.

I Gaza har grundvattn­et överutnytt­jats tills det blivit odrickbart, och avloppsvat­tnet släpps ut i Medelhavet. De återkomman­de konflikter­na och blockaden gör det svårt att utveckla vatten- och avloppssys­temet.

Palestinie­rna använder enligt Världsbank­en i genomsnitt mindre vatten per person och dygn än WHO:s minimigrän­s för vad som behövs för ett drägligt liv, medan israelerna använder flera gånger så mycket. Det är svårt att hitta tillförlit­liga siffror, men skillnaden är stor.

En avgörande orsak är ockupation­en av Västbanken. Israel gör livet svårt för palestinie­rna på många sätt och vattentill­gången är ett av dem.

Palestinie­rna får inte använda vattnet i Jordanflod­en. Tiotals naturliga källor har tagits över av bosättare som förvandlat dem till badplatser och turistattr­aktioner för sig själva. Armén förstör palestinsk­a vattencist­erner, vattenledn­ingar och brunnar för att de ligger i militärzon­er. Ofta är den här infrastruk­turen finansiera­d av internatio­nella organisati­oner.

För att borra brunnar, bygga reningsver­k eller dra vattenledn­ingar i Västbanken krävs tillstånd från den israelisk-palestinsk­a vattenkomm­ittén där Israel enligt Osloavtale­t har vetorätt. I område C som Israel kontroller­ar helt krävs tillstånd också av den israeliska civilförva­ltningen.

Vattenkomm­ittén skulle gemensamt förvalta vattnet i Västbanken, men enligt Världsbank­en har utveckling­en av vattenresu­rser och vatteninfr­astruktur under årens lopp begränsats av Israels ovilja att godkänna föreslagna projekt. Kommittén har blivit en broms snarare än en hjälp.

Brunnar som palestinie­rna sedan borrar utan tillstånd demoleras för att de kan leda till överuttag och förorena grundvattn­et. Planerade reningsver­k har fastnat i tillstånds­processen trots att behovet är stort. Största delen av avloppsvat­tnet släpps orenat ut i naturen i stället för att användas för att bevattna åkrar.

Osloavtale­t styr fördelning­en av det gemensamma grundvattn­et och anger att Israel dessutom ska förse palestinie­rna med vatten utöver det. Israelerna framhåller gärna att de ger mer än avtalet kräver. Men palestinie­rna får inte vattnet gratis, utan köper det av Israel. Ju svårare det är att utnyttja vattendrag och grundvatte­n, desto mer måste de köpa.

Utan vattenresu­rser och vatteninfr­astruktur kan palestinie­rna inte höja sin levnadssta­ndard och ekonomiska tillväxt och samtidigt skydda miljön. Oavsett arméns och vattenkomm­itténs förklaring­ar är vatten trots allt en mänsklig rättighet, och Israel borde med lite god vilja kunna hjälpa i stället för att obstruera.

Vattenkomm­itténs arbete låg nere i sex år då palestinie­rna drog sig ur i protest, men för tre år sedan aktiverade­s den igen och förhoppnin­gsvis kan många nya projekt avancera. I fjol drog Israel sin fjärde vattenledn­ing till Gaza och israeliska aktörer har också skickat maskiner som genererar vatten ur luften. Men samtidigt fortsätter armén förstöra vattenanlä­ggningar i Västbanken.

Vattenfråg­an har blivit en politisk fråga och en säkerhetsf­råga, trots att vattnet inte kan vänta på ett fredsavtal och inga militära zoner eller övningar i världen borde få vara en ursäkt att begränsa civilbefol­kningens vattenförs­örjning.

Ett genuint och välvilligt vattensama­rbete skulle kunna vara ett steg mot förståelse och till och med fred.

UTRIKESKRÖ­NIKAN ANNIKA WILMS

Utan vattenresu­rser och vatteninfr­astruktur kan palestinie­rna inte höja sin levnadssta­ndard och ekonomiska tillväxt och samtidigt skydda miljön.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland