Hufvudstadsbladet

Salla Tykkäs nya videoverk ifrågasätt­er approprier­ingen av andras perspektiv

Rollen som historiebe­rättare kommer med makt över den verklighet som skildras. I videoverke­t Europe – Europa undersöker Salla Tykkä vilken rätt konstnärer har att approprier­a andras perspektiv genom ett intimt exempel från sitt eget liv.

- SOFIA SIMELIUS kultur@hbl.fi På grund av coronarest­riktioner är Galerie Anhava tillgängli­gt endast vid förhandsbo­kning.

VIDEOKONST

Europe – Europa

Salla Tykkä Galerie Anhava, öppet enligt överenskom­melse till 20.12

Det finns en anledning till att jag oftast väljer att läsa böcker på originalsp­råk. Att jag önskar att flera karaktärer i filmer och tv-serier pratade det språk som med all logik borde vara deras modersmål. På senare tid har jag också allt mer börjat läsa böcker av kvinnliga författare som skildrar kvinnors liv. Varför? Det känns mera autentiskt så.

Den eviga debatten mellan ”write what you know” (ungefär: "gräv där du står" red.anm.) och att "endast fantasin sätter gränser" är ständigt närvarande. Det är dessa frågor om autenticit­et som foto- och videokonst­nären Salla Tykkä (f. 1973) undersöker på samma gång som hon ifrågasätt­er den.

Könade perspektiv

Inför utställnin­gen har Galerie Anhavas lokaler tömts och de familjära väggarna lyser underligt tomma. I en mörklagd sal premiärvis­as verket Europe – Europa. Det resterande utrymmet domineras av ett tomrum som enbart fylls ut av sammansätt­ningen What is what, bestående av ett fotografi samt två utskrifter av transkribe­rad dialog från vad som verkar vara tagningar i videoverke­t. Det är först efter att jag har sett verket i sin helhet som jag inser att det bara är fragment av konversati­onerna som klippts med i den färdiga filmen.

Enkanalsve­rket är fragmentar­isk i sin utformning och det är svårt att hänga med i narrativet om man inte råkar anlända till galleriet vid en sådan tidpunkt att man får se helheten från början till slut.

Videoverke­t utgår från ett möte mellan Tykkä och författare­n Denny Bohn, och från den roman som Bohn skrivit med mötet och konstnären som inspiratio­nskälla. Scenerna, inspelade 2017–2020, skiftar mellan riktiga och fiktiva konversati­oner mellan konstnären och författare­n, och varvas med långa tagningar av landskap och interiörer. Konstnären porträtter­as omväxlande av sig själv och en skådespela­re och det är stundvis svårt att skilja dem åt. I verket problemati­serar Tykkä hur Bohn tog sig rätten att skapa en karaktär utifrån henne, med hennes namn. Hon visar hur hårfin gränsen mellan fakta och fiktion kan vara – om de över huvud taget går att se som absoluta kategorier.

I Bohns gestaltnin­g av karaktären Salla uppdagas den centrala konflikten i verket: frågan om en man trovärdigt kan skriva ur en kvinnas perspektiv. Den mynnar sedan ut i djupare frågor om det ens går att skildra en annans upplevelse­r eller om det över huvud taget är rätt.

De mest frapperand­e scenerna är då Tykkä och Bohn läser högt ur vad jag antar är romanen och hur det inte bara är Bohns språkkunsk­aper som gör att orden om den kvinnliga karaktären faller lättare ur hans mun än ur Tykkäs. Det är som Tykkä senare beskriver det: det kvinnliga perspektiv­et verkar påklistrat och iscensatt enligt manliga önskningar och intentione­r.

Makt över verklighet­en

I det 45 minuter långa verket blandas kronologi och filmiska tekniker vilket upprätthål­ler betraktare­ns intresse. Processen bakom inspelning­en är alltjämt närvarande då filmteamet syns i bild, en hand täcker kameralins­en eller kameran sveper runt omgivninge­n i 360 grader så att den verkliga händelsen i scenen utspelar sig utanför blickfånge­t. Allt stärker bilden av hur konstverke­t inte är en sanning utan ett narrativ, genom vilket Tykkä synar skaparens makt att framställa verklighet­en för tittaren.

Ändå är det den utskrivna dialogen i galleriets bakersta sal som fångar mig mest då den i kontrast till videon visar hur mycket det går att påverka en tolkning av ett scenario genom vad man väljer att visa. Jag hade velat se mer av det som klipptes bort ur det slutliga verket. Men det är sällan man får välja vilken verklighet man blir serverad. Och också kritiseran­de narrativ skapar nya verklighet­er.

 ?? FOTO: SALLA TYKKÄ / GALERIE ANHAVA ?? ■ Kan en man trovärdigt skriva ur en kvinnas perspektiv? I Salla Tykkäs senaste verk Europe – Europa undersöks konstnären­s ansvar. Också utställnin­gens namn för tankarna till det maskulina och feminina i språket.
FOTO: SALLA TYKKÄ / GALERIE ANHAVA ■ Kan en man trovärdigt skriva ur en kvinnas perspektiv? I Salla Tykkäs senaste verk Europe – Europa undersöks konstnären­s ansvar. Också utställnin­gens namn för tankarna till det maskulina och feminina i språket.
 ?? FOTO: SALLA TYKKÄ/GALERIE ANHAVA ?? ■ Ur Salla Tykkä videoverk Europe – Europa.
FOTO: SALLA TYKKÄ/GALERIE ANHAVA ■ Ur Salla Tykkä videoverk Europe – Europa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland