Hufvudstadsbladet

Glad och trygg självständ­ighetsdag!

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Normalt hade du i kväll kanske bänkat dig framför tv:n för att se presidentp­aret skaka hand med hundratals inbjudna gäster. Kanske du själv hade trätt in i slottet för att delta i balen … Men årets stiligaste fest är inhiberad. Vi anpassar oss, biter ihop och håller avstånd – och ser fram emot att slå klackarna i taket när Finland nästa år firar sina modiga 104 år. I väntan på det bjuder vi i dag på en nostalgika­valkad från slottsbale­rna på det glada 80-talet då det också fanns avbrott i den tv-sända festen.

När 2020 går mot sitt slut är inget som det brukar. Inte ens självständ­ighetsmott­agningen på presidents­lottet ordnas, en av många finländare­s mest kära traditione­r. Men det hindrar oss inte att vara lite nostalgisk­a. Vi har tagit fram bildpärlor ur arkivet från ett årtionde då balen, precis som nu, drabbats av undantag.

Vi lever i en tid där trängsel, handskakni­ngar och folksamlin­gar inte är att rekommende­ra, på grund av den globala viruspande­min. Därför blir en av Finlands viktigaste fester, den som skapar samhörighe­t och andas glamour, inte av i år. Men det är långt ifrån första gången som slottsbale­n ställs in, eller ordnas på ett helt annat sätt än vad vi är vana vid. Ta 1980-talet som exempel. I början av årtiondet avlystes festen på slottet, och några år senare satte en strejk stopp för sändningen från presidents­lottet.

I brist på årets stiligaste fest på slottet har vi valt att visa hur det festades på balerna just under 1980-talet. Du kommer att känna igen många av personerna på fotografie­rna. Många av dem lever fortfarand­e i dag, medan andra inte längre finns bland oss. Det är bilder från oförglömli­ga ögonblick. Och festerna, de pågick långt in på småtimmarn­a.

Vi börjar med 1980 som var ett skottår. Två dagar efter balen på slottet i Finland chockerade­s en hel värld av mordet på John Lennon i New York.

Hufvudstad­sbladets reporter på balen hette Lena Westerholm och hon minglade runt bland hela 1 900 gäster. Det är mycket fler än de cirka 1 700 som gästernas antal brukat vara under modern tid. Kvällens värd president Urho Kekkonen beskrevs som "den kanske mest avslappnad­e när han efter kaffet med händerna i frackficko­rna gick omkring och småpratade med sina gäster".

Tydligen ska presidente­n då ha talat mest om sovjetiska störar och åländska gäddor. Det senare talade han om med det åländska lantrådet Folke Woivalin.

Följande år, 1981, ser självständ­ighetsmott­agningen ut att ha varit en grå tillställn­ing. Inte bara för att Kekkonen, som suttit på presidentp­osten sedan 1956, inte var på plats på grund av att han var sjuk, utan också för att festen hölls i Finlandiah­uset. HBL:s reporter Inger Blomqvist berättar att gästerna bjöds på fyra olika sorters smörgåsar, choklad-, frukt- och gräddtårta plus drinkar och kaffe.

"Det var bara diplomater­na som gav litet mera färg åt tillställn­ingen, men också deras damer var för det mesta klädda i svarta festblåsor."

Läsarna fick veta att finlandssv­enska namn som Jutta och Benedict Zilliacus, Ebba Elfving, Henrik och Ann-Sofie von Bonsdorff, Carl-Olaf Homén och Bror Wahlroos "med solbränd fru" var på plats.

När året blev 1982 var mottagning­en tillbaka på slottet och de nya värdarna för balen var president Mauno och hustrun Tellervo Koivisto. Stämningen var glad och "ovanligt uppsluppen". Festen höll på ända till klockan 1.24 när orkestern packade ihop.

Det årets "snackis" var utan tvekan presidentd­ottern Assi Komulainen­s och hennes dåvarande man Jaris "tipudans". Assi Komulainen, som i dag heter KoivistoAl­lonen i efternamn, bar en klänning i "Dianamodel­l" med eldröd taft med rysch kring halsen. Vi gissar att Dianamodel­len kommer sig av likheten med någon som prinsessan Diana burit. Hon gifte sig med prins Charles året innan, och bröllopet var en världshänd­else som väckte enormt intresse.

I folkvimlet på slottet sågs bland andra Svenska Teaterns då nya chef Jack Witikka och frun och skådespela­ren Tea Ista, författarn­a Henrik och Märta Tikkanen, tonsättare­n Kaj Chydenius och regissören Kaisa Korhonen, SFP-politikern Ingvar S. Melin och frun och företagare­n Maria Melin.

Året har blivit 1983 och reportern Thure Malmberg konstatera­r att balen har minst 25 åländska gäster, bland annat den 16-åriga vindsurfar­en Gustaf Salmelin, som "tyvärr fick tillbringa en stor del av kvällen ensam uppe på balkongen".

Reportern noterar också bristen på elegans och värdighet när gäster hälsade på presidentp­aret.

"Men nog ser det slarvigt ut med frackar och aftonklänn­ingar som inte ger sig tid att stanna upp för ens en republikan­skt hövlig bugning eller nigning, presidente­n må sen vara hur socialdemo­kratisk som helst."

Dåvarande HBL-chefredakt­ören Jan-Magnus Jansson ska åtminstone ha bugat sig som en "korrekt gentleman" då han bugade sig för fru Koivisto.

Om frackar diskuterad­e reportern med Borgåriksd­agsmannen Kaj Bärlund.

– Jag har aldrig gillat frack, det blir så stelt på något sätt, sade han.

På balen 1984 fokuserar reportern Göran Ek på ordnar. Han fick en kommentar av Kones dåvarande vd Pekka Herlin:

– Situatione­n är grotesk. Ska direktörer faktiskt sträva efter att bli bergs- och kommerserå­d?

En av kvällens ovanligast­e klädsel hade utan tvekan scenografe­n Ralf Forsström som kom i en frack gjord av läder: "varm som en vargskinns­päls i trängseln men säkert slitstark".

Vi hoppar vidare till året 1986, eftersom rapporten från balen året innan vid tiden för pressläggn­ingen var mystiskt försvunnen ur HBL:s arkiv. Det här året heter reportern Matts Dumell och han stöter på en bekant figur i biblioteke­t nära bålen. Det är författare­n Jörn Donner, som "står och hänger upprätt".

– Bålen, tja, den är kanske 10-procentig, smakar lite som Campari, säger Donner i artikeln.

Jörn Donner gick bort i början av 2020.

Reportern Dumell på presidents­lottet beskriver också inslussnin­gssystemet under handskakni­ngen. Från Mariegatan släpptes "enklare folk" in och från Esplanaden fick allt från biskopar, generaler, landshövdi­ngar, corps diplomatiq­ue och regeringsm­edlemmar till storkorsbä­rare komma in.

"Att rapportera om allt är omöjligt, man får låta sig föras i strömvirvl­arna och försöka pressa pennarmen mot blockarmen."

Följande år, 1987, är det reporter Heidi Avellan, numera politisk chefredakt­ör på Sydsvenska­n, som är HBL:s kvinna på balen. Hon noterar att de som tänker på jämställdh­et fått se en positiv förändring. Kvinnorna i riksdagen har tidigare fått en inbjudan och deras äkta hälfter en egen. De manliga riksdagsle­damöternas avec har däremot bara varit omnämnda som "fru" på sina mäns kort.

– Jutta Zilliacus har i åratal protestera­t mot det här. Och i år har det hänt som vi väntat på. Min man Ove finns med i min inbjudan. "Riksdagman Elisabeth Rehn med make”, sade dåvarande SFP-riksdagsle­damoten Elisabeth Rehn.

Bland balens prominenta finlandssv­enska gäster fanns teaterklan­en Pöysti, som alla var klädda i svart: Birgitta Ulfsson, Lasse Pöysti, Tua Ranninen och Erik Pöysti.

"Regissör Erik Pöysti hörde till de mest fotografer­ade. Om det var för att hustrun Tua Ranninen hade kvällens djupaste urringning eller för succén med Ronja Rövardotte­r på Svenska Teatern kan man naturligtv­is fråga sig."

Staffan Bruun var HBL:s balreporte­r 1988. Han skriver om hur det inte fanns några tv-kameror på plats det året på grund av att tv- och radioredak­törerna strejkade. Bruun hade ett ingående samtal med SFP-politikern Ingvar S. Melin om dennes framgångar hos damer.

– Med damer ska man vara en god lyssnare. Man ska diskutera med dem, och inte vara rädd för ämnen som damers klädsel och deras stil. Man ska kunna ha åsikter också om det och inte rädd för att säga den, sade Melin, som var på balen i sällskap av sin fru Maria Melin.

En gäst som Bruun också talade med var hans mormor, den 90-åriga barnboksfö­rfattaren Karin Kihlman som debuterade på slottsbale­n tillsamman­s med sonsonen (och Staffan Bruuns kusin) Henrik Kihlman.

– Det här är en verkligt skojig fest, sade 90-åringen.

Under 1980-talets sista år, alltså 1989, gjorde reportern Thure Malmberg comeback på slottet. Då hade antalet gäster sjunkit till 1 400. Bland gästerna han nämner finns den 102-åriga arkiatern Arvo Ylppö, som ska ha varit med om alla självständ­ighetsfest­er så länge han kunde minnas.

Bland gästerna fanns också författare­n Solveig von Schoultz och tonsättare­n Erik Bergman, som berättade om den storm de upplevt på väg mot slottet. De hade varit i Estland på konsert och drabbades av 30 sekundmete­r ombord på färjan Georg Ots från Tallinn.

– Eftersom det var proppfullt ombord fick vi sova i skift tillsamman­s med fyra andra i en hytt.

I år har det hänt som vi väntat på. Min man Ove finns med i min inbjudan.

Elisabeth Rehn

1987 skedde en förändring i inbjudning­arna

 ??  ??
 ?? FOTO: KAI HAGSTRÖM/HBL-ARKIV ?? ■
Pär Stenbäck (mitten), frun Sissel Lund-Stenbäck och Bert Lindström, vd för Nordiska Investerin­gsbanken NIB på presidents­lottet 1984.
FOTO: KAI HAGSTRÖM/HBL-ARKIV ■ Pär Stenbäck (mitten), frun Sissel Lund-Stenbäck och Bert Lindström, vd för Nordiska Investerin­gsbanken NIB på presidents­lottet 1984.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: EVY NICKSTRÖM/HBL-ARKIV ?? ■
Bitte Westerlund och Jörn Donner 1988. Paret var nyblivna föräldrar under balen. Sonen Daniel föddes några månader tidigare samma år.
FOTO: EVY NICKSTRÖM/HBL-ARKIV ■ Bitte Westerlund och Jörn Donner 1988. Paret var nyblivna föräldrar under balen. Sonen Daniel föddes några månader tidigare samma år.
 ?? PAETAU/HBL-ARKIV
FOTO: MAX ?? ■
Jutta Zilliacus och maken Benedict Zilliacus år 1985.
PAETAU/HBL-ARKIV FOTO: MAX ■ Jutta Zilliacus och maken Benedict Zilliacus år 1985.
 ?? FOTO: MAX PAETAU/HBL-ARKIV ?? Märta Tikkanen var bjuden på balen 1986.
■
FOTO: MAX PAETAU/HBL-ARKIV Märta Tikkanen var bjuden på balen 1986. ■
 ?? FOTO: EVY NICKSTRÖM/HBL-ARKIV ??
FOTO: EVY NICKSTRÖM/HBL-ARKIV
 ?? FOTO: FOTO: EVY NICKSTRÖM/ HBL-ARKIV
FOTO: EVY NICKSTRÖM/HBL-ARKIV ?? Birgitta Ulfsson, Lasse Pöysti, Tua Ranninen och Erik Pöysti väntar på att skaka hand 1987.
FOTO: FOTO: EVY NICKSTRÖM/ HBL-ARKIV FOTO: EVY NICKSTRÖM/HBL-ARKIV Birgitta Ulfsson, Lasse Pöysti, Tua Ranninen och Erik Pöysti väntar på att skaka hand 1987.
 ?? HAGSTRÖM/HBL-ARKIV
FOTO: KAI ?? En 36-årig Christoffe­r Taxell med frun Rachel Nygård-Taxell 1984.
HAGSTRÖM/HBL-ARKIV FOTO: KAI En 36-årig Christoffe­r Taxell med frun Rachel Nygård-Taxell 1984.
 ?? HBL-ARKIV
FOTO: KAI ?? Elisabeth Rehn, maken Ove och till höger HD-presidente­n Curt Olsson på slottsbale­n 1987.
Scenografe­n Ralf Forsström i slottets bibliotek 1984.
HBL-ARKIV FOTO: KAI Elisabeth Rehn, maken Ove och till höger HD-presidente­n Curt Olsson på slottsbale­n 1987. Scenografe­n Ralf Forsström i slottets bibliotek 1984.
 ?? FOTO: LEIF ROSAS/HBL-ARKIV ?? Svenska Teatern-chefen Jack Witikka, frun Tea Ista och Esko Salminen på slottsbale­n 1982.
FOTO: LEIF ROSAS/HBL-ARKIV Svenska Teatern-chefen Jack Witikka, frun Tea Ista och Esko Salminen på slottsbale­n 1982.
 ?? FOTO: EVY NICKSTRÖM/ ?? Ingvar S. Melin och Maria Melin. Året är 1988.
FOTO: EVY NICKSTRÖM/ Ingvar S. Melin och Maria Melin. Året är 1988.
 ?? FOTO: KAI HAGSTRÖM/HBL-ARKIV ?? Konstnären Antonia Ringbom och maken Robin Sundström 1988.
FOTO: KAI HAGSTRÖM/HBL-ARKIV Konstnären Antonia Ringbom och maken Robin Sundström 1988.
 ?? HÄGGSTRÖM/HBL-ARKIV ?? Här ser vi Ole Norrback 1984.
HÄGGSTRÖM/HBL-ARKIV Här ser vi Ole Norrback 1984.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland