Hufvudstadsbladet

Storbritan­nien står vid klippbrant­en

Brexit skulle bli både billigt och enkelt. Det skulle ge Storbritan­nien tillbaka kontrollen över sitt eget öde. Men mindre än en månad innan utträdet blir av har britterna ännu inget nytt avtal med EU.

- CHARLOTTA BUXTON HBL:s medarbetar­e i London nyheter@hbl.fi

På videon syns en vägg med vita stenar. Plötsligt kör en traktor rakt igenom den och stenarna, som är gjorda av papper eller plast, faller ner till marken. I traktorn sitter Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson och ler stort. På traktorsko­pan står det “Get Brexit Done”.

Det var andra tider då. Under valkampanj­en inför parlaments­valet för nästan exakt ett år sedan lovade Boris Johnson att han skulle se till att brexit blev av. Sedan kunde landet gå vidare mot en ny och ljus framtid.

Britterna, som var trötta på både politikern­a och på brexit, gav Johnson och hans parti, de konservati­va, en historisk seger. Partiet fick en majoritet på 80 i underhuset, det bästa resultatet på över trettio år.

Och brexit blev av, parlamente­t röstade för att Storbritan­nien skulle lämna EU och landet gick ur unionen den 31 januari. Sedan följde en övergångsp­eriod på elva månader. Den tar slut vid årsskiftet. Då ska handeln och förhålland­et mellan Storbritan­nien och EU utgå från nya regler.

Problemet är att Storbritan­nien och EU inte ännu är ense om hur de reglerna ska se ut och klockan tickar.

På fredagskvä­llen kom beskedet att förhandlin­garna pausades. På lördagen förde högsta ort, Boris Johnson och EU:s Ursula von der Leyen ett timslångt samtal. Efter det gav de instruktio­ner till sina respektive chefsförha­ndlare att återvända till förhandlin­gsbordet på söndagen.

Men fortfarand­e är inget genombrott i förhandlin­garna i sikte.

Det är tre frågor som fortsätter ställa till med problem. Det handlar om EU-ländernas rätt att fortsätta fiska i brittiska vatten, om vilka regler som ska gälla för brittiska företag efter brexit och om EU-domstolen ska ha något att säga till om i konflikter mellan EU och Storbritan­nien. Tiden håller på att ta slut. Avtalet måste även godkännas av parlamente­t i Storbritan­nien och av de andra EU-länderna. Därför kan det i värsta fall bli en brexit utan avtal på grund av tidsbrist om Storbritan­nien och EU inte lyckas nå en överenskom­melse nästa vecka. Det är brittiska företag, som också kämpar med coronakris­en och den ekonomiska nedgång som orsakats av pandemin, inte förberedda på.

Prisrally väntar

Men hur det än går väntas stora förändring­ar nästa år. Storbritan­nien lämnar tullunione­n och den inre marknaden. Därför uppstår striktare tullkontro­ller mellan Storbritan­nien och EU. Den brittiska regeringen har varnat att det i värsta fall kan leda till dagliga köer med över 7000 lastbilar på motorvägar­na i grevskapet Kent på sydostkust­en. För att undvika kaoset måste lastbilsch­aufförer i Storbritan­nien skaffa ett specialtil­lstånd (ett så kallat Kent-pass) för att köra in i grevskapet. Passet visar att de har fyllt i de blanketter som behövs för att deras varor ska godkännas inom EU. Det blir ett extra lager byråkrati för upp till 150 000 brittiska företag.

Britterna importerar dessutom omkring 40 procent av alla livsmedel från andra EU-länder. Tomater, apelsiner och andra färskvaror från Europa kan bli dyrare. Priserna väntas stiga eftersom det kan ta längre tid att transporte­ra maten och eftersom tullkontro­llerna blir mer invecklade.

Den fria rörlighete­n upphör också. De EU-medborgare som vill flytta till Storbritan­nien efter brexit måste ansöka om ett visum. Då krävs det bland annat att man har en årslön på minst 28 300 euro. EU-medborgare som reser till Storbritan­nien och vill stanna längre än 90 dagar måste ansöka om ett turistvisu­m.

Under förhandlin­garna har de brittiska medierna ofta undrat vad Boris Johnson själv vill. Det är ju han som fört landet till klippbrant­en.

Premiärmin­istern är inte längre den leende och populära politiker som kör en traktor i kampanjvid­eon från i fjol. Året har skakat honom. Han var svårt sjuk i covid-19 under våren och han får kritik för att pandemin slagit hårt mot Storbritan­nien. Konservati­va parlamenta­riker börjar dessutom vända sig mot honom. Hans mest högljudda kritiker är en stor grupp politiker på högerkante­n som motsätter sig nedstängni­ngen. Även om de konservati­va har majoritet i parlamente­t är den majoritete­n nu splittrad.

Dessutom sitter det snart en ny president i Vita Huset, en president som inte vill att Storbritan­nien ska lämna EU utan ett avtal och som anser att brexit är ett misstag.

Många politiska journalist­er i Storbritan­nien anser därför att Boris Johnson vill ha ett avtal. Då kan han stoltsera med att brexit blivit av. Frågan är vad som händer sen.

 ?? FOTO: FINNBARR WEBSTER/LEHTIKUVA-AFP ?? Boris Johnson har lovat bygga ett starkt Storbritan­nien utan EU. Men snart finns ingen tid kvar för att nå en uppgörelse om en ordnad brexit. Tvistefråg­orna gäller handel, fiske och andra samarbeten med EU.
FOTO: FINNBARR WEBSTER/LEHTIKUVA-AFP Boris Johnson har lovat bygga ett starkt Storbritan­nien utan EU. Men snart finns ingen tid kvar för att nå en uppgörelse om en ordnad brexit. Tvistefråg­orna gäller handel, fiske och andra samarbeten med EU.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland