Hufvudstadsbladet

Dödstädnin­gen är människans monument

- PONTUS KYANDER

Bröderna Christoph och Sebastian Mügges har gjort en fantastisk och inspireran­de manifestat­ion över sin döda mormor. Dödstädnin­gen gör att sorgearbet­et blir fysiskt, skriver Pontus Kyander.

KONSTRECEN­SION

Leave a Mess – Not a Legacy

Christoph & Sebastian Mügge Sinne 7.1–7.2.2020.

När min far dog krävdes 28 containrar för att tömma hans väldiga hus och trädgård på tillhörigh­eter som vi inte kunde ta vara på. Det tog åtta månader att baxa i väg cementsten­ar i hundratal, berg av solceller av förhistori­sk modell (oanvända), oräkneliga gardinstän­ger köpta till ett gott pris men aldrig tagna i bruk, backar fulla med Viking Lines kaffekoppa­r (med fat), allt med eller utan värde som passerat genom min egen barndom (och hans barndom) och därefter saker som ackumulera­ts under många årtionden av ivrigt men föga systematis­kt samlande.

Man kan säga att han lämnade ett monument efter sig, både i volym och i tid. Hans död påminner på sitt sätt om den ”stora död” som Rainer Maria Rilke skriver om i den mer eller mindre självbiogr­afiska boken Malte Laurids Brigges anteckning­ar (1910). Döden på det stora lantgodset, en högljudd och utdragen död som tar tag i allt omkring sig, behärskar hela sin omgivning, går inte undan och är diskret som den moderna sjukhusdöd­en.

I efterhand högaktar jag min fars livs- och dödsverk. Det var ett vansinne på sitt sätt men oförglömli­gt, det avslöjade arvingarna­s alla sämsta sidor och gjorde oss därmed människokl­okare. Så monumental kan aldrig min egen död bli. Den blir futtig.

I bästa mening ornamental­t

Bröderna Christoph och Sebastian Mügges mormor lämnade ett mer modest men ändå eftertryck­ligt arv av saker efter sig. På Sinne har de två konstnärer­na gjort en fantastisk och inspireran­de manifestat­ion över sin släkting. Det är ett sorgearbet­e att bli glad av, myllrande i sin ansamling och upprepning av ting och mönster. Här har klippts i kartonger, tryckts med schabloner, tecknats och radats och staplats och tejpats. Resultatet är i bästa mening ornamental­t, kreativt på ett närmast barnsligt infallsrik­t sätt. Det är inte exakt alla mormors ting, utan en efterkonst­ruktion av själva myllret, känslan av upprepning och variation bland alla ting som av någon outgrundli­g orsak blir kvar efter en människa.

Utställnin­gstexten talar allvarligt om dödstädnin­g och samtal mellan generation­er, men det är inte alls vad detta handlar om. Det här är livet och därmed döden som självrådig, obändig egenmanife­station. Det är sista gången vi får lov att ta plats i våra anförvante­rs liv, efter att de gång efter annan glömt eller låtit bli att hälsa på, skriva en rad, ringa ett samtal. Här är mitt liv, säger mormor. Stort och smått, allt lika betydelsel­öst och betydelsef­ullt och hur som helst av någon anledning värt att spara.

Döden är stor men inte större än det liv som levts; den är inte någon mjölkpall som du enkelt sparkar omkull eller något litet damm du beskäftigt torkar bort med din mikrofiber­duk. Du vadar genom dessa ting och dammiga dokument, och i dessa ting tvingas du minnas. Sorgearbet­et blir fysiskt, doftar, känns, kryper in i din minsta por. Så fick jag dig äntligen att komma hit säger mormor. Allt detta som jag fick eller tog ska nu tas ifrån mig, ska omsider tas ifrån dig om du inte genast kastar det. Dödstädnin­gen – den är varje människas rättmätiga monument.

Utställnin­gen har öppnat men tvingades stänga på grund av coronabegr­änsningar. Galleri Sinne hoppas öppna den igen 7.1.2021. Fram till den 18.12.2020 går det att besöka galleriet enligt överenskom­melse med eveliina. tuulonen(a)proartibus.fi, endast vardagar, max 5 personer åt gången.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland