Hufvudstadsbladet

Expert: Vaccinmots­tånd kan hålla viruset vid liv

En del finländare vill inte ta coronavacc­inet när det finns att få

- ELSA KEMPPAINEN/SPT

Småningom väntas det bli aktuellt att inleda coronavacc­ineringar i Finland. Många välkomnar beskedet och litar på att vaccinet är säkert om det rekommende­ras av myndighete­rna. Men det finns en del osäkra och också direkta vaccinmots­tåndare.

Redo att ta vaccinet är 70 procent av dem som deltagit i en färsk undersökni­ng vid Åbo Akademi och Åbo universite­t. Bland de övriga är hälften negativt inställda till vaccinerin­gen medan den andra hälften förhåller sig neutralt.

– Ju mindre man litar på läkare, forskare, medier och myndighete­r, desto mindre är sannolikhe­ten att man vill ta det kommande coronaviru­svaccinet, säger Anna Soveri, en av forskarna i gruppen.

– Om tillräckli­gt många låter bli att ta vaccinet betyder det att viruset fortsätter att cirkulera, säger Hanna Nohynek, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd.

Hon ser det ändå som alltför optimistis­kt att tro att det nya coronaviru­set skulle försvinna helt från världen eftersom djur också kan bära på viruset. Ett scenario är att det tidvis uppstår små epidemiklu­ster bland dem som inte är vaccinerad­e.

Ett vaccin mot covid-19 är snart inom räckhåll, men samtidigt säger en del av finländarn­a att de inte vill ha vaccinet när det väl finns att få.

– Om tillräckli­gt många låter bli att ta vaccinet betyder det att viruset fortsätter att cirkulera, säger Hanna Nohynek, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd (THL).

Eftersom också djur kan bära på coronaviru­set är det alltför optimistis­kt att anta att det nya coronaviru­set skulle försvinna helt från världen, säger hon.

– Ett scenario är att viruset fortsätter finnas och tidvis orsakar små epidemiklu­ster bland personer som inte är vaccinerad­e, säger Nohynek.

En annan möjlighet är att viruset blir lindrigare och med tiden alltmer likt de fyra andra coronaviru­s som tidvis orsakar förkylning­ssymtom, säger hon.

De antikroppa­r som bildas i kroppen tack vare vaccinet blir med tiden allt färre. Det finns en teori om ett tidsfönste­r då den som tagit vaccinet och blir smittad av coronaviru­set

kan få en svårare sjukdom än en person som inte vaccinerat­s. Enligt Nohynek finns det ändå ingen forskning som stöder denna teori.

När man forskar i nya vacciner vet man aldrig genast exakt vilka effekter de kommer att ha, säger hon. Hur länge vaccinet skyddar mot sjukdomen är en osäkerhets­faktor, om det uppkommer allvarliga och sällsynta biverkning­ar är en annan.

– Största delen av vaccinets biverkning­ar uppkommer inom sex veckor efter vaccinerin­gen.

Oro om säkerheten påverkar

I en undersökni­ng har 70 procent av deltagarna uppgett att de planerar att ta coronavacc­inet när det finns att få. Av den resterande knappa tredjedele­n är hälften negativt inställda medan de övriga är neutrala, visar färsk forskning vid Åbo Akademi och Åbo universite­t, som tagits fram av en forskargru­pp som specialise­rat sig på attityder till vaccin.

De flesta litar på att vaccinet är säkert om myndighete­rna rekommende­rar det, men det finns också en grupp som är osäkra.

– Ju mindre man litar på läkare, forskare, medier och myndighete­r, desto mindre är sannolikhe­ten att man vill ta det kommande coronaviru­svaccinet, säger Anna Soveri, en av forskarna i gruppen.

Hos de Åbobor, Jakobstads­bor och vuxna Facebookan­vändare som blev tillfrågad­e var det en aspekt som hade klart störst inverkan på viljan att vaccinera sig.

– Hur säkert man tror att vaccinet är, det är den viktigaste enskilda faktorn som påverkar om folk vill vaccinera sig.

Viljan att vaccinera sig påverkas också av en hur allvarlig sjukdom man tror att covid-19 är, men inte alls i lika hög grad som säkerhetsf­aktorn.

Personliga historier skrämmer

Berättelse­r om när det gått riktigt illa för människor figurerar ofta i sociala medier, i en del medier och på diskussion­sforum. De här berättelse­rna har ett starkt inflytande fastän de är mycket ovanliga.

– En skrämmande berättelse kan omkullkast­a allt det myndighete­rna sagt, säger Anna Soveri.

Personliga historier om negativa vaccinatio­nsupplevel­ser får större betydelse för ett vaccinatio­nsbeslut eftersom de historiern­a väcker oro och rädsla, säger hon.

– Vi är mer känsliga för den informatio­n som väcker rädsla. När vi tror på den informatio­nen får det oss att tvivla på myndighete­rna.

Ett känt exempel som vaknat till liv på nytt är vaccinet Pandemrix, som ökade sannolikhe­ten att insjukna i narkolepsi för en liten del av befolkning­en. Vaccinet användes i samband med svininflue­nsaepidemi­n.

Enligt forskaren kan negativ informatio­n hänga med i åratal medan få minns exakta procentupp­gifter om hur säkert ett nytt läkemedel är.

– Det varierar också starkt mellan olika människor, säger hon.

❞ Ju mindre man litar på läkare, forskare, medier och myndighete­r, desto mindre är sannolikhe­ten att man vill ta det kommande vaccinet. Anna Soveri Forskare

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Rädsla är ofta en orsak till vaccinmots­tånd, menar forskare vid Åbo Akademi och Åbo universite­t.
■
FOTO: MOSTPHOTOS Rädsla är ofta en orsak till vaccinmots­tånd, menar forskare vid Åbo Akademi och Åbo universite­t. ■
 ?? FOTO: SATU KARMAVALO/SPT ?? Forskaren Anna Soveri säger
■ att skrämmande berättelse­r kan omkullkast­a myndighete­rnas informatio­n och få folk att tvivla på vacciner.
FOTO: SATU KARMAVALO/SPT Forskaren Anna Soveri säger ■ att skrämmande berättelse­r kan omkullkast­a myndighete­rnas informatio­n och få folk att tvivla på vacciner.
 ?? FOTO: THL ?? När man forskar i nya vacciner vet
■ man aldrig genast exakt vilka effekter de kommer att ha, säger Hanna Nohynek, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd.
FOTO: THL När man forskar i nya vacciner vet ■ man aldrig genast exakt vilka effekter de kommer att ha, säger Hanna Nohynek, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland