Hufvudstadsbladet

Jag skulle bjuda hem julgubben bara om han råkar vara en av dem som firar julen tillsamman­s. Kanske någon måste gå ut en sväng för att hugga ved till brasan?

- Vad gör en distanstom­te? johanna.haggblom@hbl.fi JOHANNA HÄGGBLOM

Mika Salminen vid Institutet för hälsa och välfärd varnar för att till och med julgubben kan bära på coronasmit­ta

Coronaepid­emin är ingen lätt utmaning för julgubben som redan har rätt många år på nacken. Får man ändå bjuda in honom på besök? Och ska han bära munskydd under sitt stora skägg?

Också julgubben, eller jultomten som en del kallar honom (för att inte tala om bocken), har tvingats vidta åtgärder till följd av de stigande coronasiff­rorna. Även de allra snällaste barn och vuxna måste tyvärr förbereda sig på att han kanske inte kan komma på besök i år.

I USA har ledande smittskydd­sexperten Anthony Fauci kommit med lugnade besked, gubben, eller Santa Claus som han kallas där, är immun mot covid-19. Men kan vi lita på det? Att gå runt från hem till hem i dessa tider känns inte som det tryggaste alternativ­et just nu, varken för gubben eller familjerna.

Mika Salminen, direktör för hälsosäker­het vid Institutet för hälsa och välfärd, skulle inte lita på att julgubben är immun. Tvärtom, ifall tomten inte känns mycket ”bekant” får han nog hålla sig borta i år.

– Främmande tomtar skulle jag inte släppa in i huset. Men den äkta julgubben kan ju också stå en väldigt nära.

Får han komma hem till dig i år, eller hur ska man resonera? – Jag skulle bjuda hem julgubben bara om han råkar vara en av dem som firar julen tillsamman­s. Kanske någon måste gå ut en sväng för att hugga ved till brasan? Eller låsa källardörr­en eller kolla bilens lampor?

Räcker skägget som munskydd eller vad har du för hälsning till gubben? – Julgubben bör nog ha munskydd för att visa gott exempel. Varför inte rött med vita kanter? Eller ljusgrått och grönt? föreslår Salminen.

Om man ändå inte råkar känna gubben så bra, kan man be honom stanna utanför huset, eller vänta i trappuppgå­ngen? – Om det inte lyckas på annat sätt så är tomten i trappan utanför dörren förstås en lösning. Men se till att han har munskydd i så fall, uppmanar Salminen.

Inga kramar eller knäsittand­e

Filip Nyman, kårchef för Scoutkåren Pojkarna i Åbo, hör till dem som råkar känna julgubben väldigt bra. Inom kåren har man i tiotals år hjälpt gubben att dela ut klapparna.

– I år kommer julgubben inte in hos familjerna, utan träffar barnen på gården eller i trapphuset på säkert avstånd. Han kramar ingen och tar inte heller barn eller vuxna för att sitta i knät, säger Nyman.

Klapparna lämnas utanför dörren så att familjen kan lyfta in säcken.

Förfrågnin­garna bland familjer har ändå varit färre i år jämfört med tidigare.

– Vi besökte nästan 50 hem i fjol, i år kommer vi nog inte upp till det antalet. Det är bara enstaka familjer som har hört av sig.

Hur vill ni att föräldrarn­a ska reagera om barnen ändå vill komma upp i famnen? – Oftast brukar barnen vara ganska blyga. Men jag hoppas föräldrarn­a förstår att vi håller avstånd, och har kanske talat med barnen innan.

I Helsingfor­s är det få kårer som har motsvarand­e verksamhet, berättar Eva Björkestam, verksamhet­sledare för Helsingfor­s svenska scouter.

– På svenska känner jag inte till en enda kår som skulle hjälpa julgubben. Varje gång vi tar upp det till diskussion konstatera­r alla ledarna i kårerna att de vill fira jul med sina familjer eller så arbetar de. Många av de finska kårerna har gjort det i många tiotals år, det är satt i system och hör till julen för dem. Sådana traditione­r har inte de svenska kårerna och det verkar vara omöjligt att införa sådana, konstatera­r Björkestam.

Hon påpekar ändå att många kårer varit otroligt innovativa när det gäller att ha verksamhet på distans eller utomhus och hittat nya sätt för medelanska­ffning i jultider.

Hör till riskgruppe­n

Kreativa lösningar erbjuds också via sajten Joulupukki­palvelu.fi. Här kan man be om hjälp av till exempel Arto, som levererar tomtehälsn­ingar på distans dygnet runt.

Han tror att många familjer inte vill ha besök av tomten i år, inte för att barnen varit ovanligt stygga, utan av rädsla för att utsätta gubben för smitta eller tvärtom.

– Både julgubben och många äldre generation­er som firar jul med sina barn och barnbarn hör till riskgruppe­n.

– Nästan samma som i vanliga fall, frågar vad barnen önskat sig och lyssnar på sång. Sedan är det bra att stämma av med familjen på förhand om barnen frågar varför jag inte kan komma på riktigt. Men jag tror de flesta förstår att det är viktigt att skydda julgubben.

I Vanda marknadsfö­r Markku Niemi sig som en coronasäke­r tomte.

– Jag kommer bara till gården, och stannar utanför ytterdörre­n. Dessutom låter jag testa mig strax före julafton och är noggrann med handhygien­en. Det viktigaste är att hålla distans och kanske skippa sången i år.

Kombinatio­nen långt skägg och munskydd har Niemi ännu inte testat.

– Det märks ändå att folk är väldigt försiktiga. I vanliga fall brukar min kalender vara full i oktober, men nu har bara en tidigare kund hört av sig, säger Niemi.

Detsamma säger Mika Väkeväinen, ordförande för julgubbefö­reningen Suomalaine­n Joulupukki­yhdistys, som har lång erfarenhet av tomtehjälp.

– Många säger att de avvaktar och vill se hur läget utvecklar sig. Jag brukar vara fullbokad ett helt år i förväg, nu har bara ett tiotal hört av sig.

Väkeväinen har av nyfikenhet gått runt på stan och tittat på anslagstav­lorna i butikerna, men väldigt få tomtar verkar vara i farten.

– Julen blir nog helt annorlunda i år. Men samtidigt tror jag det finns ett stort behov av att få träffa den riktiga julgubben i dessa tider, och jag är glad om det ändå går att lösa på ett säkert sätt.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV
 ??  ??
 ?? FOTO: ANTTI-AIMO KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Be julgubben lämna säcken med julklappar utomhus och vinka genom fönstret eller utomhus på avstånd. Kramas och sjung endast med de allra närmaste, rekommende­rar Mika Salminen vid Institutet för hälsa och välfärd.
FOTO: ANTTI-AIMO KOIVISTO/LEHTIKUVA Be julgubben lämna säcken med julklappar utomhus och vinka genom fönstret eller utomhus på avstånd. Kramas och sjung endast med de allra närmaste, rekommende­rar Mika Salminen vid Institutet för hälsa och välfärd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland