Hufvudstadsbladet

Danmark stänger stora städer

- RICHARD NORDGREN richard.nordgren@hbl.fi

På onsdag stängs Köpenhamn, Århus och Odense och ett trettiotal andra kommuner för att minska smittsprid­ningen i Danmark. Det betyder att elever från årskurs fem och uppåt börjar med distansund­ervisning, krogar sätter lapp på luckan och simhallar och bibliotek hålls stängda över jul och nyår.

– Smittrycke­t är för högt. Spridninge­n vi ser är bekymrande, säger danska statsminis­tern Mette Frederikse­n (Socialdemo­kratiet) när hon meddelar om de nya restriktio­ner som införs i Danmark på onsdagen. Då övergår skolorna till distandsun­dervisning, restaurang­erna stänger och gym- och träningsce­nter slår igen.

De danska åtstramnin­garna sker i ljuset av ett växande antal smittade. På söndagen var siffran 1 745, i dag 2 046.

Det är en allvarlig Mette Frederikse­n som berättar om de nya restriktio­nerna som stänger ner stora delar av samhället. Hon uppmanar danskarna att hålla sig hemma, smittrycke­t är på en sådan nivå att myndighete­rna riskerar att mista kontrollen över julen.

– Genom att stanna hemma snarare än att gå ut hjälper du till att bryta kedjorna för smittan. Du hjälper till att se till att människor kan fira jul.

Och jul ska helst firas i sällskap som inte överstiger tio personer, det gäller också privata sammankoms­ter, enligt Sundhedsst­yrelsens direktiv. Sundhedsst­yrelsen är den danska motsvarigh­eten till Institutet för hälsa och välfärd, THL, i Finland och Folkhälsom­yndigheten i Sverige.

Skolor, krogar, simhallar stängs

I praktiken betyder restriktio­nerna att skolorna i 38 kommuner stänger. Det gäller Köpenhamn och storstadsr­egionerna Århus och Odense. Eleverna från årskurs fem uppåt övergår till distansund­ervisning från och med onsdag.

Alla offentligt anställda som inte jobbar inom kritiska funktioner ska jobba hemifrån. Också privata företag uppmanas att göra detsamma i mån av möjlighet.

Restaurang­er, barer, biografer, teatrar, djurparker och nöjesparke­r stänger. Restaurang­erna får bara servera hämtmat. Hittills har restaurang­erna varit tvungna att stänga klockan 22, men det har inte varit tillräckli­gt. Därför stängs krogarna nu helt och hållet.

Alla träningsfa­ciliteter som gym och simhallar ska stänga. Undantaget är proffsidro­tten.

"Garanterar inget"

Alla restriktio­ner gäller över jul och nyår fram till den 3 januari. Statsminis­tern kan inte garantera att det här räcker.

– Utgående från det vi säger i dag kan man planera hur man vill fira jul med sin familj. Men vi kan inte garantera att det inte finns behov att göra mera, säger hon.

Frederikse­n säger att hon är medveten om att måndagens besked är nedslående för en del.

– Men det är viktigt att förstå att vi har kommit långt tack vare en stor, gemensam insats, fortsätter hon.

Hälsominis­ter Magnus Heunicke (Socialdemo­kratiet) betonar också den allvarliga situatione­n.

– Nästa fas kommer att vara den svåraste och hårdaste, säger Heunicke, men påminner samtidigt om att vaccin är på väg.

Han konstatera­r att Folktinget ska ta ställning till en reviderad epidemilag som skulle ge utökade befogenhet­er åt den sittande hälsominis­tern.

Experterna är oense om restriktio­nerna kommer att ha önskad effekt.

I danska TV2 säger professorn i experiment­ell virologi Allan Randrup Thomsen vid Köpehamns universite­t att restriktio­nerna kunde ha införts tidigare.

– Restriktio­nerna är meningsful­la och omfattande, det är ett korrekt beslut.

Han säger att restriktio­nerna kunde ha införts när de tidigare ingreppen genomförde­s.

En som är osäker på om restriktio­nerna kommer att bromsa effekten är Svend Ellermann-Eriksen som är överläkare och professor vid avdelninge­n för klinisk mikrobiolo­gi vid universite­tssjukhuse­t i Århus.

– Det är svårt att veta. Frågan är var smittsprid­ningen egentligen sker, säger han till nyhetsbyrå­n Ritzaus.

Samtidigt som statsminis­ter Mette Frederikse­n lägger fram de nya restriktio­nerna förlängs också de restriktio­ner som gäller i hela Danmark. Det betyder att kravet på munskydd är i kraft till den 28 februari. Köpcentrum och butiker ska ha enkelrikta­de filer så att trängsel inte kan uppstå. I de kommuner som inte berörs av de nya restriktio­nerna får restaurang­erna ha öppet till 22.

❞ Genom att stanna hemma snarare än att gå ut hjälper du till att bryta kedjorna för smittan.

 ?? FOTO: MARTIN SYLVEST/TT-AP ?? Den danska statsminis­tern Metee Frederikse­n meddelade på måndagen om nya danska restriktio­ner bland annat inför julfirande­t. Till vänster hälsominis­ter Magnus Heunicke.
FOTO: MARTIN SYLVEST/TT-AP Den danska statsminis­tern Metee Frederikse­n meddelade på måndagen om nya danska restriktio­ner bland annat inför julfirande­t. Till vänster hälsominis­ter Magnus Heunicke.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland