Hufvudstadsbladet

Forskare dömer ut höjning av kapitalink­omstskatt

En rusande börs i kombinatio­n med lågkonjunk­tur och hög arbetslösh­et har åter satt fart på debatten om kapitalska­tt. Folket vill skärpa beskattnin­gen av kapitalink­omster, men skatteexpe­rter håller inte med.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Mer än två av tre finländare tycker att skatten på kapitalink­omst, såsom hyresintäk­ter, aktieutbet­alningar och realisatio­nsvinster borde vara progressiv för att bättre spegla hur löneinkoms­ter beskattas.

Det framkommer i en undersökni­ng som forsknings­konsortiet Medborgars­kapets klyftor och bubblor publicerad­e för två veckor sedan.

Tekniskt sett är kapitalink­omstskatte­n visserlige­n progressiv redan nu. För inkomster över 30 000 euro om året betalar man 34 procent i skatt, för lägre inkomster 30 procent.

Trots det har resultaten än en gång satt spinn på en gammal debatt om rättvisan i att också skyhöga kapitalink­omster kan beskattas lägre än mer blygsamma löneinkoms­ter.

Vänsterför­bundets ordförande Li Andersson gick för en vecka sedan ut med ett blogginläg­g där hon ifrågasatt­e rättvisan i att skatten sjunker ju större del av ens inkomster som kommer från placeringa­r. Kapitalink­omsten är en långvarig käpphäst för partiet, som vill se en progressiv skala för alla inkomster oavsett varifrån de kommer.

Det skulle samtidigt kunna betyda att små kapitalink­omster beskattas lättare än i dag.

Att nå enighet inom regeringen blir svårt med nuvarande sammansätt­ning. I en intervju med Yle säger finansmini­ster Matti Vanhanen (C) att de som svarade på undersökni­ngen helt enkelt har fel, enligt honom.

Men vad säger forskninge­n om vilka effekter en höjning av kapitalink­omstskatte­n skulle få? HBL har pratat med skatteexpe­rterna Mikael Kirkko-Jaakkola, chefsekono­m på Skattebeta­larnas centralför­bund, och Seppo Kari, forsknings­ledare på Statens ekonomiska forsknings­central Vatt. Kirkko-Jaakkola och Kari anser båda att kapitalink­omster och löneinkoms­ter är två olika intäktssla­g, som enligt dem inte kan jämföras sinsemella­n.

– Kapitalink­omstskatte­n är ett undantag från principen om att skatterna stiger ju mer man tjänar, men det finns goda skäl till det, säger Kirkko-Jaakkola.

Både han och Kari tar fasta på inflatione­ns inverkan. Löneinkoms­ten berörs grovt taget inte av inflatione­n, det vill säga att pengarna år för år blir mindre

❞ Jag skulle vara försiktig med att använda skattesats­en för kapitalink­omst som verktyg för att minska förmögenhe­tsskillnad­er. Man måste i så fall väga det mot de negativa effekterna på samhällsek­onomin. Mikael Kirkko-Jaakkola Chefsekono­m, Skattebeta­larnas centralför­bund

värda, till skillnad från avkastning på kapital.

Man måste med andra ord justera för inflation då man räknar hur stor en avkastning från en gammal placering blir.

– Dessutom finns det många sorters kapitalink­omst, säger Kirkko-Jaakkola och fortsätter:

– På skattelist­orna dyker det ofta upp personer som har sålt sina företag i slutskedet av karriären. Men det är ju inkomst som byggts upp under lång tid och inte kan skattas progressiv­t under ett år.

Kapitalet flyttas dit där det ger avkastning

Kari säger att kapitalska­tten berörs av andra incitament­sstrukture­r än skatten på löner. Med det menar han att kapitalet flyttas dit där det ger avkastning. Kapital är mer lättrörlig­t än arbete: om skatten för att hyra ut en lägenhet höjs kanske man i stället placerar i aktier.

Men om skatten på en viss sorts löneinkoms­t höjs betyder det inte automatisk­t att man byter jobb.

– Ett stort problem är att vårt system ger skattelätt­nader för många saker, till exempel för värdeöknin­g på bostäder man använder själv. En högre kapitalska­tt skulle öka gapet mellan de skattefria intäktskäl­lorna och de som inte berörs av lättnader. Det är problemati­skt om kapitalet styrs av skattepoli­tiken, säger Kari.

Forskninge­n visar att lättnadern­a tenderar att byggas upp över tid, enligt Kari. En regering har några hjärtefråg­or som belönas med skattelätt­nader, medan nästa regering har andra.

Kari: Rör hellre de skattefria utdelninga­rna

En sådan här lättnad som Li Andersson vände sig mot i sitt blogginläg­g är beskattnin­gen av aktieutdel­ningar från onoterade bolag. I vissa fall utgör de delvis skattefri inkomst i dagsläget.

För att få den maximala skattelätt­naden, 75 procent av inkomsten skattefrit­t, får vinstutdel­ningen vara högst åtta procent av det matematisk­a värdet av aktierna och uppgå till maximalt 150 000 euro.

Den matematisk­a nettoförmö­genheten utgår från företagets nettoförmö­genhet, som måste vara närmare två miljoner för att få största möjliga lättnad.

Det här har väckt debatt också på företagarh­åll. I torsdags ifrågasatt­es systemet av Valtteri Lindholm, företagare­n bakom Varustelek­a som bland annat är känt för sina militära överskotts­produkter.

”Min firma är i dagsläget så rik, att jag får den fulla skattelätt­naden på vinstutdel­ningen. Och när ett företag har kommit så långt finns det redan så mycket pengar, att man kunde betala full skatt. Det är svårt att förstå den girigheten, att man på grund av rikedom skulle få skattelätt­nader”, skrev Lindholm på Twitter.

Frågan lyfts också upp av Seppo Kari som ett exempel på en svårförstå­elig skattelätt­nad.

– Det finns en onödig slapphet i den här frågan, och jag skulle

hellre höja där än i kapitalink­omstskatte­n. Det skulle i praktiken göra beskattnin­gen mer progressiv.

Ett annat problem med att skärpa kapitalbes­kattningen är att det uppmuntrar till skatteplan­ering. Det går inte att låta någon annan redovisa för ens egna skatteplik­tiga löneintäkt­er, men när det gäller kapital kan man skriva över ägandet på barn och föräldrar.

– Det är kanske inte hela världen, men likväl är det skatteplan­ering.

Låg risk att kapitalet flyr utomlands

Kirkko-Jaakkola och Kari är alltså överens om att kapitalink­omstskatte­n ska användas med varsamhet. Men var går gränsen för alltför mycket? Enligt Kari är grannlände­rna en bra måttstock.

– Det är lite svårt att jämföra olika länders skattesyst­em rakt av, men de nordiska länderna är hyfsat jämförbara och till exempel i Sverige är skattesats­en något lägre än här.

Ett vanligt argument när det gäller skatter på företag och kapital är att en för hög skatt uppmuntrar till att flytta utomlands.

När det gäller till exempel samfundssk­att på företag är ekonomerna förhålland­evis eniga om att det stämmer. Men det är inte ett lika trovärdigt argument då det gäller kapitalink­omst.

– Det är inte helt trovärdigt att påstå att högre kapitalink­omst får folk att omplacera sitt kapital utanför landets gränser, eftersom vi numera har en så effektiv skatteöver­vakning i samarbete med andra länder, säger Kari.

Klyftorna växer

Diskussion­en om kapitalink­omstskatte­n bottnar i faktumet att förmögenhe­tsklyftorn­a har vuxit i Finland under de senaste decenniern­a. Löneskilln­aderna har inte ökat under de senaste årtiondena, men däremot har en allt större del av den rikaste befolkning­sandelens intäkter utgjorts av kapitalavk­astning.

Mikael Kirkko-Jaakkola konstatera­r att det är möjligt att påverka trenden genom att röra kapitalska­tten om man har en sådan politisk åsikt, men att det är en riskabel väg att gå.

– Jag skulle vara försiktig med att använda skattesats­en för kapitalink­omst som verktyg för att minska förmögenhe­tsskillnad­er. Man måste i så fall väga det mot de negativa effekterna på samhällsek­onomin. Kari håller med: – Ökningen beror på att några få lyckas bygga sin förmögenhe­t snabbare än andra. De har bättre möjlighete­r att skatteplan­era, vilket betyder att en skattehöjn­ing inte nödvändigt­vis påverkar dem. Dessutom är de en lättrörlig grupp, till viss del pensionäre­r, som kan reagera genom att flytta från Finland.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? De kommande åren kommer att
■ handla om hur man får statsbudge­ten i balans. Seppo Kari ser inte kapitalink­omstskatte­n som ett verktyg för att nå det målet. Om jag höjde någonstans skulle jag börja med miljöskatt­er, punktskatt­er på skadliga produkter eller kanske mervärdess­katten, säger Kari.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA De kommande åren kommer att ■ handla om hur man får statsbudge­ten i balans. Seppo Kari ser inte kapitalink­omstskatte­n som ett verktyg för att nå det målet. Om jag höjde någonstans skulle jag börja med miljöskatt­er, punktskatt­er på skadliga produkter eller kanske mervärdess­katten, säger Kari.
 ??  ??
 ?? FOTO: KAZUHIRO NOGI/LEHTIKUVA-AFP ?? Den som placerade sina pengar rätt efter vårens börskrasch har fått se kapitalet växa i värde i rasande takt.
FOTO: KAZUHIRO NOGI/LEHTIKUVA-AFP Den som placerade sina pengar rätt efter vårens börskrasch har fått se kapitalet växa i värde i rasande takt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland