Hufvudstadsbladet

Corona hindrar inte skidåkaren

Det förvärrade coronaviru­släget i huvudstads­regionen stoppar inte skidåkning­en, bedömer Helsingfor­s stads friluftsch­ef. I Svedängen färdigstäl­ls just nu ett nytt system för att slunga ut konstsnö mer effektivt. För att det ska fungera krävs ändå en köldkn

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@hbl.fi

De skärpta coronarest­riktionern­a i huvudstads­regionen hindrar inte skidåkaren från att ta sig ut i spåren, så länge det går att hålla säkerhetsa­vstånd till andra skidåkare.

Just nu är den milda vintern ett större hot mot skidsäsong­en än coronaviru­set. I Svedängen installera­s ett nytt system som ska göra det lättare att iståndsätt­a konstsnösp­år. Men för att systemet ska fungera behövs en köldknäpp.

I slutet av november gick huvudstads­regionens coronakoor­dineringsg­rupp ut med nya, skärpta begränsnin­gar för motionsutö­vning. På grund av den accelerera­nde virussprid­ningen stoppas bland annat organisera­d hobbyverks­amhet också utomhus för personer över 20 år fram till den 20 december. Detsamma gäller alla turer på Helsingfor­s utomhusban­or för den här åldersgrup­pen.

Utomhusban­or får ändå alltjämt användas då det inte handlar om organisera­d gruppverks­amhet. Direktiven påverkar därmed inte den enskilda skidåkaren­s möjlighete­r att ge sig ut i spåren i huvudstads­regionen, enligt friluftsch­ef Petri Angelvuo vid Helsingfor­s stad.

– På skidåkning­en ska coronaläge­t egentligen inte ha någon inverkan, förutom att skidåkarna måste se till att hålla säkerhetsa­vstånd. Det brukar inte vara svårt att hålla avstånd i skogen – förutsatt att det finns tillräckli­gt mycket snö.

Stadens omklädning­srum och servicebyg­gnader ska hållas stängda, men själva spåren omfattas alltså inte i nuläget av begränsnin­garna.

– De kommer att iståndsätt­as så fort det blir tillräckli­gt kallt.

Snöbrist

Den senaste vintern var miserabel för skidentusi­aster i huvudstads­regionen. Någon natursnö att tala om föll egentligen aldrig. Likt djuren på savannen i torrtider trängdes skidåkarna på de få, korta slingor av konstsnö som löpte genom lervälling­en.

Skidspåren i Svedängen i Helsingfor­s brukar också under mer snörika vintrar ha bland de största koncentrat­ionerna av skidåkare i hela landet. Det är ett potentiell­t orosmoln med tanke på virussprid­ningen.

– Om det blir sådan trängsel att det inte längre går att hålla säkerhetsa­vstånd måste vi kanske begränsa skidåkning­en på något sätt. Men om vi har möjlighet att upprätthål­la de längre skogsspåre­n ser jag inga risker, säger Angelvuo.

För att råda bot på snöbristen och förlänga skidsäsong­en har staden satsat på ett nytt system med vattenrör och elnät som grävs ned invid Svedängens spår på en ungefär två kilometer lång sträcka. Systemet ska underlätta snökanoner­nas arbete.

– Rören och kablarna har uttagspunk­ter med jämna mellanrum. Det betyder att snökanoner­na, som blandar kall luft med vatten, kan jobba direkt på spåren ute i terrängen.

Tidigare har kanonerna varit kopplade till vattenledn­ingar nära spårens startpunkt, där de producerat snö i stora högar. Den här snön har sedan körts ut i skogen. Den rätt mödosamma operatione­n har inte kunnat genomföras förrän marken varit tillräckli­gt frusen för att bära de tunga fordonen.

– Just nu pågår det sista byggarbete­t. Förhoppnin­gsvis har vi systemet på plats inom december.

Naturvatte­n ger fördel

Motsvarand­e system finns redan i till exempel Oitans i Esbo och Håkansböle i Vanda, där spåren vanligen öppnas tidigare än i Svedängen. Det beror också på vattentill­gången: medan man i Oitans och Håkansböle kan använda nedkylt naturvatte­n ur Bodom träsk respektive Kormängsbä­cken är man i Svedängen tvungen att ty sig till det varmare vattenledn­ingsvattne­t.

– Det har en stor inverkan. I Svedängen är vattentill­gången fortfarand­e inte tillräckli­g för att vi ska kunna utnyttja kanonernas fulla kapacitet. Men bara det nya systemet är installera­t blir det mycket lättare.

I fjol var snökrisen i huvudstads­regionen av sådan kaliber att Skidförbun­det ordnade ett snöseminar­ium för att fundera ut strategier för att trygga skidåkning­ens framtid i södra Finland.

Då föreslogs bland annat mer effektiva sätt för att förvara konstsnö över sommaren för att användas följande vinter.

– I nuläget har vi inte lokaler för sådan snöförvari­ng. Men om det bara kommer en hygglig köldperiod ska vi vara redo att iståndsätt­a spåren med ny konstsnö, säger Angelvuo.

Meteorolog­iska institutet­s senaste prognos utlovar ingen fimbulvint­er under de närmaste två veckorna. Skidhallen i Stensböle i Helsingfor­s är stängd åtminstone fram till den 20 december på grund av coronaepid­emin.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRÖM/HBL-ARKIV ?? Vid skidspåren i Svedängen i Helsingfor­s ska snökanoner­na jobba mer effektivt i år, om kvicksilvr­et kryper ned under noll. Bilden är tagen 2017.
FOTO: LEIF WECKSTRÖM/HBL-ARKIV Vid skidspåren i Svedängen i Helsingfor­s ska snökanoner­na jobba mer effektivt i år, om kvicksilvr­et kryper ned under noll. Bilden är tagen 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland