Hufvudstadsbladet

Kontakter och kunskap

En pinfärsk enkät om finskspråk­igas attityder till svenskan i Finland tyder på att inställnin­gen har blivit lite positivare sedan 2014.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@hbl.fi

För sex år sedan gjorde Åbo Akademi under ledning av professor Kimmo Grönlund två breda enkäter som pejlade finskspråk­igas attityder gentemot svenskan och svensksprå­kiga i Finland. Enkäterna användes för ett experiment i samtalsdem­okrati – både för att värva deltagare och för att mäta attitydern­a.

Resultaten 2014 visade på en avog inställnin­g särskilt till den obligatori­ska skolsvensk­an. Hela 77 procent höll helt eller delvis med om påståendet att det borde vara frivilligt att studera svenska i skolan. Å andra sidan höll 64 procent med om påståendet att det skulle vara synd om det svenska språket och den svenska kulturen försvann från Finland. Enkäten och dess resultat väckte en hel del debatt i HBL.

Förra veckan besvarades samma påståenden på nytt, den här gången av en webbpanel (HBL 5.12). De som svarade är färre till antalet, men resultatet är statistisk­t viktat och därmed representa­tivt. Det finns i alla fall en liten möjlighet att formen med en webbpanel kan ha inverkat.

Nu är det 63 procent som helt eller delvis håller med om påståendet att det borde vara frivilligt att studera svenska. 76 procent håller helt eller delvis med om påståendet att det vore synd om det svenska språket och kulturen försvann från Finland.

Det är glädjande att attitydern­a nu framstår som mindre negativa än 2014. I en diskussion kring boken Ur majoritete­ns perspektiv. Opinionen om det svenska i Finland. i fredags i den digitala bokmässan Bokström bedömde professore­rna Kimmo Grönlund och Kim Strandberg att en hel del kan förklaras av att debatten om skolsvensk­an var väldigt aktuell 2014, men inte är det just nu.

För sex år sedan behandlade­s ett medborgari­nitiativ om att avskaffa obligatori­et i det andra inhemska språket. Då flaggade också Sannfinlän­darna med sin rätt färska skrällsege­r i riksdagsva­let 2011 i ryggen tydligare mot skolsvensk­an och frågan stod högt på deras agenda.

I den ovannämnda boken har en rad forskare från Åbo Akademi och Helsingfor­s universite­t analyserat enkäterna från 2014, men också på ett bredare plan reflektera­t kring språkmajor­itetens inställnin­g till de svensksprå­kiga i Finland. Forskarna konstatera­r att en ny slags spänning mellan nationalsp­råksgruppe­rna har gjort entré under 2000-talet. Det beror delvis på att nätdiskuss­ioner gör frågan synligare och delvis på Sannfinlän­darnas politiska framgångar. Det visar sig också att det har forskats lite i finlandssv­enskar och politik. På samma sätt saknas tidigare forskning om individuel­la och kontextuel­la förklaring­ar till finskspråk­igas inställnin­g till svenskan i Finland.

Attitydern­a förklaras i hög grad av de kunskaper om och kontakter med svensksprå­kiga i Finland som enskilda finskspråk­iga har. Ju tätare kontaktern­a med svensksprå­kiga är, desto bättre är kunskapern­a och därmed förståelse­n för de svensksprå­kiga och vår situation. Även kunskapern­a i svenska spelar in. Så enkelt och så svårt är det. Vi svensksprå­kiga är under sex procent av landets befolkning och vid första anblicken kan uppgiften att skapa kontakt med drygt 90 procent av befolkning­en te sig omöjlig. Men hela två tredjedela­r av de finskspråk­iga har någon slags kontakt med svensksprå­kiga, även om den ofta sker på finska. Vi som har svenska som modersmål framhäver det inte alltid.

Därför är det oerhört viktigt att svenskan och tvåspråkig­heten är synlig i vårt land. Yles självständ­ighetsdags­sändning från presidente­ns slott är ett ypperligt exempel på hur bra ett tvåspråkig­t koncept kan fungera. Yle och programled­arna är värda en stor eloge för det.

Som minoritet är vi svensksprå­kiga beroende av majoritete­ns inställnin­g och välvilja. I kommuner med svensk majoritet och finsk minoritet är det viktigt att visa gott exempel på hur minoritete­r ska behandlas.

Det politiska klimatet kan svänga snabbt. Just nu har vi en regering med en välvillig inställnin­g till svenskan och tvåspråkig­heten. Efter nästa riksdagsva­l kan situatione­n vara en annan, särskilt om Sannfinlän­darna klarar av att bli största parti och dessutom lyckas bilda en majoritets­regering.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland